Dan Vîlceanu, gafe încă din prima zi. Cum a greşit noul ministru al Finanţelor

Nicu Stan 19.08.2021, 15:54
Dan Vîlceanu, gafe încă din prima zi. Cum a greşit noul ministru al Finanţelor

Dan Vîlceanu, noul ministrul al Finanțelor a gafat încă din discursul oficial de instalare în fruntea ministerului. Dan Vîlceanu a spus că nu există creștere economică fără un puseu inflaționist, ceea ce s-a întâmplat în 2015-2016 și a mai spus că inflația de 5% nu există, aceasta fiind doar o estimare a BNR.

Dan Vîlceanu a gafat pe teme economice încă din prima zi de instalare în fotoliul de la Finanțe. Ce a putut să spună

Nici bine nu s-a instalat în funcția de ministru al Finanțelor, că economistul de profesie Dan Vâlceanu a început cu gafele. Astfel, în prima declarație de presă făcută în fața Ministerului Finanțelor chiar în ziua instalării sale oficiale, Dan Vîlceanu a spus că nu există creștere economică fără un puseu inflaționist.

Deși au fost ani cu creștere economică fără inflație: 2015, când inflația a fost negativă iar economia a crescut cu 3,9%, precum și anul 2016, când creșterea a fost de peste 4% iar inflația a fost tot negativă.

Dan Vilceanu este un apropiat al premierului Florin Citu
Dan Vilceanu este un apropiat al premierului Florin Citu

Dan Vîlceanu contrazice INS

În plus, Dan Vâlceanu a spus că inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ”estimare” a BNR, în contextul în care Institutul Național de Statistică a transmis oficial datele cu privire la inflație în care arăta că aceasta este întradevăr de 5%.

”Inflația nu este la nivel record și nici nu e 5%, 5% e o estimare a Băncii Naționale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Națională.

Măsuri luate pentru reducerea inflației

Pe de altă parte, Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflație anul acesta, și aici dați-mi voie să vă aduc aminte faptul că nu am majorat venituri ale angajaților și toate măsurile luate au fost în direcția reducerii inflației, nicidecum a creșterii, dar să știți că nu există o creștere economică, în lume nu s-a inventat, fără să aibă și un puseu inflaționist”, a spus Dan Vâlceanu.

Firma părinților lui Dan Vâlceanu, abonată la contracte cu statul

După această gafă, economistul de profesie Dan Vâlceanu a trecut la treburi mai lumești. A clarificat că el nu are nicio treabă cu firma părinților săi, care este abonată la contractele cu statul.

”Aş vrea să clarificăm lucrurile astea chiar de astăzi pentru că este foarte important să ştie lumea care este adevărul, ce este ştire falsă şi ce este adevărat.

Dan Vîlceanu nu a fost un copil precoce

Da, există o companie la care faceţi referire, care este o companie a părinţilor mei, înfiinţată în 1997 când eu aveam 18 ani, deci această chestiune că aş folosi părinţii paravan pentru afaceri nu se justifică.

La 18 ani trebuie să fii mai mult decât precoce să îţi foloseşti părinţii paravan pentru afaceri. În politică acuzaţiile se fac şi fără fundament de multe ori.

Contractele au fost câștigate doar prin licitații publice

Nu există niciun fel de problemă din punctul ăsta de vedere, iar în ceea ce priveşte contractele declarate, toate, dar absolut toate şi niciodată altfel, nici măcar la companiile la care am fost eu acţionar, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică.

Niciodată un alt mijloc de atribuire a unui contract public”, a declarat joi, noul ministru al Finanţelor.

Urmăriți Impact.ro și pe