Dan Vîlceanu, gafă de zile mari. Ministrul Finanţelor nu are habar cât este salariul minim în România

Stan Filon, Mihai Roșoiu 24.08.2021, 14:06
Dan Vîlceanu, gafă de zile mari. Ministrul Finanţelor nu are habar cât este salariul minim în România

Ziua și gafa, cam așa se poate rezuma până acum activitatea noului ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu! Acesta a fost nominalizat de conducerea PNL cu aproape majoritate de voturi, singurul care a votat împotriva nominalizării sale pentru funcția de ministru al Finanțelor fiind Ludovic Orban.

Dan Vîlceanu, o nouă gafă de zile mari

Așadar, Dan Vîlceanu și-a preluat de câteva zile mandatul de ministru al Finanțelor, însă dă dovadă pe zi ce trece că are lacune serioase. După ce s-a făcut de râs atunci când a dat dovadă că nu știe exact cât este inflația, acum a recidivat. Nu știe nici cât este salriul minim pe economie. Și nici nu-i vine să creadă că acesta este puțin peste 1300 de lei. Mai mult, a spus că este chiar 1600 de lei.

”Rep: Aveți idee cât este salariul minim în mână?

Dan Vîlceanu: Este în jur de 1.600… Și ceva.

Rep: 1.386.

Dan Vîlceanu: E 2.380 cred… Da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1.300.

Rep: Atât este”.

Dan Vilceanu, o noua gafa de zile mari
Dan Vilceanu, o noua gafa de zile mari

Inflația, bat-o vina

Acesta este dialogul halucinant între noul ministru al Finanțelor și un reporter. Dar nu este singura gafă monumentală pe care Dan Vîlceanu a comis-o de când a preluat portofoliul Finanțelor. Joi, Vîlceanu a declarat că inflaţia nu este la nivel record şi nici nu este de 5%, contrazicând datele oficiale ale BNR.

”Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu. Chiar dacă ministru Finanțelor nu crede în…cifre, statisticile oficiale publicate recent arată o inflație de 5%.

Mai mult, BNR anticipează o rată de inflaţiei de 5,6% la finele acestui an, peste limita superioră a ţintei instituţiei, de 2,5%, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu.

O ”scăpare”

Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent. Deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că ”nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist” .

Analiștii se pare că au răbdare cu noul ministru al Finanțelor și speră ca acestea să fi fost doar o ”scăpare”.
”Sperăm că este o scăpare, nu o eroare fundamentală de gândire din partea ministrului Finanţelor. Sper cu alte ocazii să fie mult mai atent şi să verifice cifrele. Cifrele statistice sunt cele care sunt. Ne sunt independente de voinţă oricărui politician. Ne-am dori cu toţii să fie o inflaţie redusă şi creşterea economică generoasă, dar nu se poate întâmpla acest lucru decât dacă ai nişte politici economice înţelepte” , a comentat analistul Emilian Duca pentru Aleph News.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...