Lovitură cruntă pentru Academia de Poliție din București. Decizia fără precedent luată de Monica Anisie

Mihai Roșoiu 26.10.2020, 13:14
Lovitură cruntă pentru Academia de Poliție din București. Decizia fără precedent luată de Monica Anisie

Lovitură cruntă pentru Academia de Poliție din București. Una dintre cele mai respectate instituții de învățământ superior din România a fost vizate de o decizie fără precedent. Ministrul Educației și Cercetării a luat o hotărâre fără precedent în urma scandalurilor care au vizat Academia în ultima vreme.

Academia de Poliție București nu va mai acorda titlul de „Doctor”

Jurnaliștii de la PressOne au dezvăluit că recentele sancțiuni primite de Academia de Poliție „Al. Ioan Cuza” din București au atras o sancțiune unică la nivel național. Surse de pe lângă Ministerul Educației au confirmat că instituția de învățământ nu va mai avea dreptul de a acorda titluri de „Doctor”. Măsura vine ca urmare a unor sancțiuni repetate primite de Academia de Poliție București. Aceste se referă la încălcări ale eticii și integrității academice.

Ministerul a „amendat” școala superioară în cinci rânduri, iar acum i-a retras dreptul de a mai acorda mult-râvnitele titluri.

Academia de Poliție nu mai poate acorda titlul de Doctor
Academia de Poliție nu mai poate acorda titlul de Doctor

Se pare că Monica Anisia, ministrul Educației și Cercetării, ar fi semnat deja actele care vor pune în aplicare decizia. Șefa învățământului românesc a iscălit ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar.

Premieră în educația națională din România

Prin această hotărâre nemaiîntâlnită la nivelul țării noastre, Ministerul Educației a luat cea mai aspră decizie care se poate lua asupra unei școli doctorale. Niciodată, în istoria învățământului, un organism de control al MEC nu a propus o asemenea sancțiune radicală. Motivația a fost cât de poate de clară:  „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.

Lovitura cruntă pentru Academia de Poliție București vine după numeroase episoade, care au afectat din plin imaginea instituției. Mai multe organe de presă au denumit Academia „Fabrica de plagiat”, date fiind cazurile descoperite în ultima vreme.

S-au inchis „Fabricile de plagiate”
S-au inchis „Fabricile de plagiate”

Academia de Poliție  este o instituție de învățământ superior din București, înființată în 1991, care are ca scop pregătirea cadrelor de menținere a ordinii publice.

Conform HG 294/2007 , art. 3, Academia formează ofițeri și arhiviști pentru asigurarea nevoilor de personal ale MAI.  Ministerul este beneficiar determinat principal al procesului formativ desfășurat în instituția de învățământ superior. Prin organizarea în Academie a studiilor universitare în domeniile și la specializările propuse de MAI se asigură identitatea profesiilor de polițist, polițist de frontieră, jandarm, pompier și arhivist.

Academia este „urmașa” directă a unei instituții de stat, „Școala de ofițeri de miliție din București,” înființată în anul 1949, precum reiese din propria lor prezentare.

  • 1951- 1953 Scoala Centrala de Ofiteri Militie din Bucuresti
  • 1953 (aprilie) Scoala Pregatitoare Ofiteri Militie Bucuresti
  • 1953 (iunie) – 1957 Scoala Ministerului Securitatii Statului nr. 7 Bucuresti
  • 1957-1960 scoala M.A.I. nr. 2 Bucuresti
  • 1960-1962 Centrul Scolar M.A.I.
  • 1962-1972 Scoala Militara de Ofiteri M.A.I.
  • 1972- 1990 Scoala Militara de Ofiteri a Ministerului de Interne
  • 1990-1991- Scoala Militara Superioara de Ofiteri a Ministerului de Interne
  • 1991 – prezent Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”
Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe