Lovitură cruntă pentru Academia de Poliție din București. Una dintre cele mai respectate instituții de învățământ superior din România a fost vizate de o decizie fără precedent. Ministrul Educației și Cercetării a luat o hotărâre fără precedent în urma scandalurilor care au vizat Academia în ultima vreme.
Jurnaliștii de la PressOne au dezvăluit că recentele sancțiuni primite de Academia de Poliție „Al. Ioan Cuza” din București au atras o sancțiune unică la nivel național. Surse de pe lângă Ministerul Educației au confirmat că instituția de învățământ nu va mai avea dreptul de a acorda titluri de „Doctor”. Măsura vine ca urmare a unor sancțiuni repetate primite de Academia de Poliție București. Aceste se referă la încălcări ale eticii și integrității academice.
Ministerul a „amendat” școala superioară în cinci rânduri, iar acum i-a retras dreptul de a mai acorda mult-râvnitele titluri.
Se pare că Monica Anisia, ministrul Educației și Cercetării, ar fi semnat deja actele care vor pune în aplicare decizia. Șefa învățământului românesc a iscălit ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar.
Prin această hotărâre nemaiîntâlnită la nivelul țării noastre, Ministerul Educației a luat cea mai aspră decizie care se poate lua asupra unei școli doctorale. Niciodată, în istoria învățământului, un organism de control al MEC nu a propus o asemenea sancțiune radicală. Motivația a fost cât de poate de clară: „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.
Lovitura cruntă pentru Academia de Poliție București vine după numeroase episoade, care au afectat din plin imaginea instituției. Mai multe organe de presă au denumit Academia „Fabrica de plagiat”, date fiind cazurile descoperite în ultima vreme.
Academia de Poliție este o instituție de învățământ superior din București, înființată în 1991, care are ca scop pregătirea cadrelor de menținere a ordinii publice.
Conform HG 294/2007 , art. 3, Academia formează ofițeri și arhiviști pentru asigurarea nevoilor de personal ale MAI. Ministerul este beneficiar determinat principal al procesului formativ desfășurat în instituția de învățământ superior. Prin organizarea în Academie a studiilor universitare în domeniile și la specializările propuse de MAI se asigură identitatea profesiilor de polițist, polițist de frontieră, jandarm, pompier și arhivist.
Academia este „urmașa” directă a unei instituții de stat, „Școala de ofițeri de miliție din București,” înființată în anul 1949, precum reiese din propria lor prezentare.