Exclusiv: Cum se desfășoară, în noul an universitar, cursurile la Academia de Poliție. Schimbările impuse de pandemia de coronavirus

Andrei Cezar 30.09.2020, 21:23

De la 1 octombrie încep cursurile noului an universitar, iar facultățile au ținut festivitatea de deschidere la începutul acestei săptămâni. Așa cum era de așteptat, pandemia de coronavirus afectează și desfășurarea activității din cadrul universităților. Majoritatea unităților de învățământ superior au adoptat scenariul cursurilor online. Sunt, însă, și instituții care își vor desfășura activitatea în sistem hibrid, având în vedere profilul acestora. Printre ele se numără și una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ superior din țară, Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Astfel, după un proces anevoios de admitere în contextul pandemiei, studenții de anul întâi au făcut cunoștință, pentru prima oară, cu pregătirea militară. Jurnaliștii Impact.ro au participat la primele lor lecții de instrucție. Iar emoțiile și determinarea specifică unui tânăr cu vise mărețe au fost resimțite și în rândul nostru. Bobocii se pregătesc intens pentru depunerea jurământului, o ceremonie diferită față de anii trecuți, la care nu vor mai lua parte rudele și apropiații acestora.

Cum se desfășoară, în noul an universitar, cursurile la Academia de Poliție. Schimbările impuse de pandemia de coronavirus

”În formație, adunarea!… Drepți!… Înainte, marș!”, se aude o voce autoritară a unui comandant pe platoul de instrucție al Academiei de Poliție. Studenții de anul întâi execută întocmai ordinele primite.

Este trecut de ora 14:00. Bobocii, organizați în grupuri, iau parte la primele lor lecții de pregătire. Echipați corespunzător, cu măști de protecție și respectând distanțarea, aceștia deprind primele reguli ale viitorului polițist.

Ana-Maria este din Oltenița, județul Călărași. Nu este pentru prima dată când a susținut examenul de admitere din cadrul Academiei, dar spune că ambiția de a-și îndeplini visul a determinat-o să încerce și a doua oară și să reușească. Este mulțumită de condițiile pe care i le oferă instituția.

”Sunt foarte bune condițiile. Se păstrează distanțarea socială. La masă, inclusiv, fiecare student are locul lui. În fiecare cameră există dezinfectant și tot timpul ni se spune să purtăm masca obligatoriu și să ne spălăm pe mâini.”, a declarat tânăra.

Andreea a ales Academia de Poliție, atrasă fiind de uniforma militară. Spune că ”de mică a fost îndrăgostită” de ea, având în vedere că tatăl ei este militar. Tânăra este de părere că primul contact cu instrucția a fost dificil, dar în același timp interesant.

”Trebuie să fim foarte disciplinați, punctuali și respectuoși.

Suntem foarte bine instruiți, iar domnii caporali și comandanți sunt foarte bine pregătiți. S-au pregătit foarte bine cu mult înainte de a ajunge noi aici. Se vede acest lucru.”, a spus Andreea.

Antonio ne-a mărturisit că a fost crescut în spiritul respectării legii. Părinții lui lucrează la Poliția de Frontieră, specializare pe care își dorește și el să o urmeze după terminarea celor trei ani de Academie. Este la ”a treia încercare”, iar timp de doi ani s-a pregătit intens pentru a fi sigur că promovează examenele de admitere.

”Am rămas plăcut surprins de toată organizarea. Se poate vedea că persoanele din conducerea Academiei au făcut o treabă extraordinară, mai ales în contextul pandemiei. Avem soluții de dezinfectare la fiecare pas”, este de părere tânărul.

Studenții din anul întâi trebuie să parcurgă un modul de pregătire militară generală până la depunerea jurământului. Unul dintre comandanții lor ne-a declarat:

”În această perioadă, studenții vor învăța mai multe teme specifice acestui modul de pregătire, printre care: instrucția de front fără armă, care este instrucția de bază, apoi instrucția de front cu armă, desfășurată strict de către studenți.

La aceste module de pregătire vor învăța diferite lucruri, printre care pozițiile fundamentale ale studentului. De la poziția drepți, pe loc repaus, poziția de voie, până la întoarcerile de pe loc, deplasarea cu formația, formația de adunare, salutul militar și darea raportului. ”

Cum se desfășoară, în noul an universitar, cursurile la Academia de Poliție. Schimbările impuse de pandemia de coronavirus Antonio, Ana-Maria, Andreea - studenți de anul întâi
Cum se desfășoară, în noul an universitar, cursurile la Academia de Poliție. Schimbările impuse de pandemia de coronavirus
Antonio, Ana-Maria, Andreea – studenți de anul întâi

Reguli noi pentru studenți

În acest an, regulile pe care vor trebui să le respecte studenții Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” vor fi mai drastice. Cursurile se vor desfășura în sistem hibrid. Astfel, prin rotație, tinerii vor învăța online trei săptămâni, iar trei vor veni fizic la cursuri. Purtătorul de cuvânt al instituției, cms. șef Gabriel Tauber ne explică:

”În perioada 29.09 – 23.10. 2020, studenții anului întâi vor rămâne în permanență în spațiul universitar. Nu sunt permise vizitele și învoirile. În această perioadă, studenții noștri vor fi instruiți în tainele pregătirii militare. Ceilalți studenți ai noștri (de anul II, III, IV – n.r.) vor defășura activitățile didactice cu interacțiune față în față, dar și activități didactice online, după sistemul hibrid. Astfel, studenții fiecărui an vor fi prezenți fizic la cursuri aproximativ trei săptămâni, iar după aceste trei săptămâni vor desfășura cursuri online, conform planificărilor.”, a  declarat pentru Impact.ro purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliție.

De asemenea, o altă măsură nou-implementată se referă la cazarea studenților.  Aceștia vor sta în camere câte trei, iar la masă vor fi repartizați în aceeași formulă.

”Academia de Poliție a implementat toate măsurile necesare împotriva răspândirii virusului. Fiecare student primește câte patru măști în fiecare zi, dezinfectant și alte materiale de igienizare.

Au fost luate măsuri speciale în cazul apariției unor simptome asociate SARS-CoV-2, prin amenajarea unor spații de izolare.”, a mai declarat Gabriel Tauber.

comisar-șef Gabriel Tauber - purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”
comisar-șef Gabriel Tauber – purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”
Urmăriți Impact.ro și pe