Locurile în care au atacat rechinii în 2022. Ține cont de statistici când îți planifici vacanța de vară

Badea Violeta 08.02.2023, 13:46
Locurile în care au atacat rechinii în 2022. Ține cont de statistici când îți planifici vacanța de vară

Cu toţii ne amintim de evenimentul tragic de anul trecut, când o româncă a fost atacată și ucisă de un rechin în Egipt. Roxana Donișan avea 44 de ani, era din Suceava și se afla în vacanță. Tot atunci, a murit sfâșiată de rechin și o australiancă. Acestea, însă, n-au fost singurele victime ale acestor specii marine. Iată câte astfel de tragedii au avut loc în anul 2022 și locurile în care au atacat rechinii!

Zonele în care au avut loc atacuri de rechini în 2022

În anul 2022 s-au înregistrat 57 de atacuri neprovocate ale rechinilor, dintre care doar cinci au fost fatale. În schimb, în anul 2021, s-au raportat 73 de cazuri, cu nouă decese.

În 2020, anul pandemiei, numărul a fost tot de 57, dar media din 2013 încoace este de 74 de atacuri pe an, se arată într-un studiu efectuat de experții de la Universitatea din Florida (UF).

SUA este țara cu cele mai multe atacuri neprovocate ale rechinilor. Anul trecut, acolo s-au înregistrat 43, iar Florida este statul cu cele mai multe cazuri, 17.

Însă, a fost raportat un singur deces, cel al unui scafandru atacat la sfârșitul anului pe plaja Keawakapu din Maui (Hawaii). În schimb, două dintre victimele atacurilor din SUA au avut nevoie de amputații.

Citește și De ce rechinii periculoși nu pot ajunge în apele Mării Negre. Detaliul neștiut care îi ține departe, explicat de biologi!

Unde au atacat rechinii in 2022
Unde au atacat rechinii in 2022

Mai multe specii de rechini sunt pe cale de dispariție

Un studiu publicat luna trecută a arătat că aproape două treimi din speciile de rechini și raze din recifurile de corali sunt pe cale de dispariție, cea mai mare amenințare fiind reprezentată de pescuitul excesiv.

Dr. Gavin Naylor, director al Programului de cercetare a rechinilor din Florida al Muzeului de Istorie Naturală din Florida, a declarat: „În general, numărul de rechini din oceanele lumii a scăzut, ceea ce ar fi putut contribui la recentele perioade de acalmie.

Este probabil ca numărul deceselor să fi scăzut deoarece unele zone au implementat recent protocoale riguroase de siguranță pe plajă, în special în Australia”, susține specialistul, potrivit Daily Mail.

Datele utilizate pentru a construi Fișierul internațional al atacurilor de rechini nu iau în considerare atacurile care ar fi putut fi motivate de acțiunea umană, fie în mod intenționat sau neintenționat.

Acestea ar putea include aruncarea unei undițe de pescuit direct în apropierea rechinului sau aruncarea de „chum”, momeală pe bază de carne, în apă. Într-adevăr, au fost raportate alte 32 de atacuri care s-au încadrat în criteriile de mai sus.

„Mușcăturile neprovocate ne oferă mult mai multe informații despre biologia și comportamentul rechinilor. Schimbarea mediului astfel încât rechinii să fie atrași în zonă în căutarea sursei lor naturale de hrană ar putea să-i determine să muște oamenii atunci când altfel nu ar face-o”, a mai precizat dr. Gavin Naylor.

Potrivit cercetătorilor, există o șansă la 4.332.817 ca un individ să moară în urma unui atac de rechin în timpul vieții. În general, atacurile neprovocate ale rechinilor sunt extrem de rare la nivel mondial.

Citește și Femeie atacată de un rechin în timp ce făcea snorkeling. S-a întâmplat într-o destinație în care merg și foarte mulți români!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...