Locul din România unde sunt cei mai sărăci pensionari. Nu au bani nici de medicamente

Andra Daoud 20.04.2022, 09:08
Locul din România unde sunt cei mai sărăci pensionari. Nu au bani nici de medicamente

În condițiile în care prețurile alimentelor și facturile au crescut de la o lună la alta, în România sunt pensionari care trebuie să se descurce cu doar câteva sute de lei pe lună. Institutul Național de Statistică a publicat date cu privire la pensiile medii ale românilor și a făcut un clasament al județelor cu cele mai mari și cele mai mici venituri pe care le încasează pensionarii.

Locul din România unde sunt cei mai săraci pensionari

Potrivit datelor furnizate de INS, singurele zone din țară unde pensia medie a depășit pragul de 400 de euro (echivalentul a 2.000 de lei) în anul 2021 sunt București și Hunedoara. În aceste două zone sunt concentrați, în total, aproximativ 13% din numărul total de pensionari din România. Urmează județele Brașov, Gorj și Galați, unde pensiile medii se încadrează între 1.700 și 1.900 de lei.

La polul opus, cei mai săraci pensionari sunt în județele Vaslui, Vrancea, Giurgiu și Botoșani. Pensia medie în aceste zone este cu puțin peste 1.300 de lei lunar. Județul Botoșani este pe ultimul loc în clasament în ceea ce privește pensiile pe care le primesc bătrânii. O treime din populația județului, adică aproximativ 95.000 de persoane, sunt pensionari. Un sfert dintre aceștia trăiesc de la o lună la alta doar cu pensii sociale, pentru că nu au niciun alt venit.

Puțin mai norocoși decât cei care trăiesc din pensii sociale sunt cei care au muncit în tinerețe în cadrul Cooperativelor Agricole de Producție (CAP) și în cadrul Întreprinderilor Agricole de Stat (IAS). Un pensionar care a muncit toată viața doar la CAP primește lunar o pensie de 645 de lei, conform Casei Județene de Pensii Botoșani.

Locul din România unde sunt cei mai sărăci pensionari. Nu au bani nici de medicamente
Botoșani este județul cu cele mai mici pensii din România

Apare un nou tip de pensie în România

O nouă formă de venit pentru pensionari a fost aprobată la nivelul Uniunii Europene și urmează să intre în vigoare în țările din blocul comunitar. Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP) se alătură celor patru tipuri de pensii din România: pensia de stat (Pilon I), pensia obligatorie administrată privat (Pilon II), pensia facultativă (Pilon III) și pensia ocupațională, introdusă mai recent.

La fel ca ultimele două, PEPP va fi opțional și se adresează persoanelor care vor să economisească bani pentru viitor. Este o pensie separată de sistemul public, dar și de cele private existente deja la nivelul Uniunii Europene și al României.

Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a explicat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

PEPP le permite oamenilor schimbarea reședinței și mutarea într-un alt stat membru al Uniunii, fără să fie nevoie să schimbe furnizorul de PEPP. Românii care muncesc în străinătate vor putea investi în PEPP pe teritoriul țării respective, urmând ca, la întoarcerea în țară, să deschidă un subcont și în România.

Urmăriți Impact.ro și pe