Locul din România în care a nins ca în povești. Stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri

Ana Anitoiu 11.10.2021, 18:08
Locul din România în care a nins ca în povești. Stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri

A nins ca-n povești în România, în contextul în care temperaturile au scăzut în toată țara. Stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri într-un loc unde iarna a venit mai devreme. Utilajele de deszăpezire au fost puse în funcțiune.

Unde a nins ca-n povești în România

Imagini video publicate pe internet arată un peisaj de iarnă surprins în weekend la Rânca. Acolo, cabanele au fost acoperite de zăpadă, deși este de abia luna octombrie.

”Astăzi, 9 octombrie, într-o zi de sâmbătă, 2021, ne apropiem de sezonul de iarnă, de sezonul schiabil care sperăm să fie la fel ca și anul trecut, fără viruși, ca toți prietenii, toți românii să schieze, să fie sănătoși și să nu ne uite. Rânca 2021.”, a scris pe Facebook un bărbat care a publicat imagini cu zăpada de la Rânca.

Alte locuri din România în care a nins și de unde au fost publicate imagini pe internet sunt: Fundata, județul Brașov; Valea Doftanei; Sinaia; Predeal și în masivul Bucegi.

Locul din Romania in care a nins ca in povesti. Stratul de zapada a ajuns la 10 centimetri
Zapada in Romania

Meteorolog, despre ce va urma după ninsorile recente din România

De altfel, Romica Jurca, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre schimbările climatice din România și a explicat ce va urma după valul de ninsori ce a fost înregistrat recent.

”Luni, un sistem noros dinspre Marea Mediterană va aduce precipitații în centrul, în sudul și în estul țării, sub formă de ploaie, la munte sub formă de ninsoare. Marți, un altfel de sistem noros va aduce aproximativ în aceleași zone ploi multe, o parte dintre ele însemnate cantitativ, la munte iar ninsoare.

Practic, săptămâna viitoare miercuri, precipitațiile par să fie mai puține, dar vântul se va intensifica. (…)  În ceea ce privește temperatura, rămâne o vreme deosebit de rece. (…)

Semnalele sunt că la finalul săptămânii viitoare ninsorile vor fi mai multe, mai consistente și posibil să nu fie doar la munte ci și în zone mai joase de relief. Din păcate, luna octombrie pare să se încheie, sau să fie, cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit”, a spus Romica Jurca.

Ce se va întâmpla cu zăpada în România în următoarele decenii

În următoarele decenii, zăpada va dispărea din România, astfel că sărbătorile de iarnă albe ca-n povești ar putea deveni doar o amintire. Vremea se va schimba radical, conform unor predicții pe care le-au făcut climatologii.

”Numărul de zile cu precipitații abundente are o tendință crescătoare, simultan cu tendința descrescătoare a numărului de zile cu precipitații, ceea ce indică o creștere a intensității precipitațiilor.

Pentru viitorul apropiat (2021-2050) vom observa o reducere medie a cantității lunare de precipitații de până la 18 % în timpul verii, în cel mai pesimist scenariu”, a explicat Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe