Legea pentru eliminarea pensiilor speciale se lasă așteptată, iar coaliția nu pare să fie interesată de acest subiect: „Nu există o propunere concretă privind un proiect de reformă a pensiilor în momentul acesta”

Elena Avramescu 17.08.2022, 09:29
Legea pentru eliminarea pensiilor speciale se lasă așteptată, iar coaliția nu pare să fie interesată de acest subiect: „Nu există o propunere concretă privind un proiect de reformă a pensiilor în momentul acesta”

Problema pensiilor speciale pare să nu se mai termine, iar asta deoarece Coaliția de guvernare nu prezintă niciun interes pentru rezolvarea acesteia. Astfel că noua lege prin care ar urma ca pensiile speciale să fie eliminate sau poate impozitate dur este încontinuu amânată de Coaliţie, ținând cont că ministrul Marius Budăi a declarat că o să mai dureze multe săptămâni până când va fi gata prima schiţă.

Pensiile speciale, eliminate sau nu?

Până în acest moment, coaliția nu pare să aibă vreo grabă în a rezolva problema pensiilor speciale, asta în condițiile în care, la începutul verii, s-a dat de înţeles că sunt șanse mari să se urgenteze discuţiile pe această temă, cu scopul de a termina cu scandalul pensiilor speciale. Însă ceea ce a surprins a fost atitudinea ministrului Muncii, Marius Budăi, care a tot ocolit ori amânat subiectul, deşi de la el era aşteptat semnalul, prin o variantă de proiect realizată de comisia de lucru de la minister.

„Nu s-a avansat deloc în ultima lună. Şi atunci, în iulie, ştim unde eram, adică nici nu începusem să discutăm pe marginea proiectului”, a declarat unul dintre specialiştii PNL pe problematica pensiilor şi salarizării, potrivit Adevărul.

„Nu ştiu de nicio comisie care să fi lucrat”, a spus și Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.

„În cadrul Coaliţiei nu există o propunere concretă privind un proiect de reformă a pensiilor în momentul acesta”, a spus și Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, respinsă. Comisia de muncă a Senatului nu e de acord cu iniţiativa USR
Ce se intampla cu pensiile speciale

Cu toate acestea, ministrul Muncii este de părere că o să mai dureze ceva timp până când va fi gata proiectul, însă nu precizează și motivul exact al acestei întârziei.

„Cred că în două-trei săptămâni voi fi, ca minister, nu eu, Marius Budăi, în posibilitatea să am o bază materială astfel încât să invit partenerii sociali să-mi fie parteneri în aceste reforme atât de importante”, a declarat Marius Budăi.

În plus, atunci când a fost întrebat dacă Guvernul va merge pe soluţia impozitării drastice a pensiilor speciale, Marius Budăi a încercat să-i predea atribuțiile lui Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, fiind cel responsabil cu evaluarea privind plafonul de impozitare.

Potrivit Biroului de relaţii publice al Senatului, la jumătatea lunii iulie pensiile speciale ale foştilor senatori nu erau intrate în plată, fiind vorba despre 256 de indemnizaţii, cu sume între 2.131 de lei şi 14.930 de lei, în valoare totală lunară de 1,58 milioane lei. Cu toate acestea, la Cameră, numărul beneficiarilor era de 575 de foşti deputaţi, cu sume lunare între 2.131 de lei şi 12.168 de lei.

Mai multe surse din coaliţie cred că se vrea o separare a proiectelor, mai precis un pachet de legi și nu o singură iniţiativă, cu scopul de a evita respingerea din start de CCR. Se pare că PSD şi PNL au mai făcut asta în 2020, atunci când au adoptat un proiect de eliminare a pensiilor speciale, dar nu a putut trece de CCR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...