Parlamentarii rămân fără pensii speciale, Klaus Iohannis a semnat legea chiar azi. Ce spune Avocatul Poporului

Cristian Cojocaru 24.02.2021, 12:59
Parlamentarii rămân fără pensii speciale, Klaus Iohannis a semnat legea chiar azi. Ce spune Avocatul Poporului

Astăzi, președintele României Klaus Iohannis a semnat legea potrivit căreia parlamentarii rămân fără pensii speciale. În data de 17 februarie, plenul Camerei Depuaților și al Senatului au votat eliminarea pensiilor speciale.

Parlamentarii au rămas fără pensii speciale

În urma anunțului făcut de Administrația Prezindențială, este oficial faptul că pensiile speciale ale parlamentarilor au fost tăiate. În plenul reunit în data de 17 februarie s-a votat renunțarea la aceste pensii. Potrivit proiectului adoptat, nu se vor mai acorda nici pensiile speciale aflate în curs de plată.

Avocatul Poporului, Renate Weber a anunțat că nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Anterior, Asociația Foștilor Parlamentari au înaintat o petiție Avocatului Poporului în scopul de a sesiza Curtea Constituțională din motive de neconstituționalitate a aceste legi, adoptate astăzi de către președintele României.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.ro.

Asociația Foștilor Parlamentari menționează că termenul de ”pensie specială” care este vehiculat prin presă, este unul „manipulatoriu și menit a crea confuzie și repulsie” în rândul populației.

Asociația Foștilor Parlamentari nu este de acord cu legea adoptată
Asociația Foștilor Parlamentari nu este de acord cu legea adoptată

Aplicarea legii este ”discriminatorie” în ochii unor parlamentari

Potrivit Asociației Foștilor Parlamentari, aplicarea acestei legi este ”discriminatorie”. Această afirmație vine în contextul în care magistrații continuă să primească pensii speciale iar parlamentarii, tocmai cei care legiferează, nu. În ochii acestora nu este justă această adoptare, fiind de părere că abrogarea ”dreptului aruncă în derizoriu activitatea legislativă  a parlamentarilor”.

În aceeași petiție înaintată de către Asociația Foștilor Parlamentari se arată că adoptarea actului legilativ aduce în discuție drepturile câștigate, drepturi care sunt prevăzute de legislația în vigoare.

„Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”, se mai arată în petiție.

Parlamentul a adoptat legea tăierii pensiilor parlamentarilor în plenul reunit cu 357 de voturi pentru și nici unul împotriva inițiativei legislative. 30 de parlamentari din partea UDMR au fost prezenți în sală la momentul votului, însă au refuzat să voteze. Alfred Simonis din partea PSD menționa în ședință că amendamentele depuse ar putea fi neconstituționale.

„Amendamentele astea care ar putea fi neconstituționale au fost depuse de USR PLUS. Mă bucur să anunț că inițiativa PSD este cea care va fi supusă pentru aprobare. E un moment important pentru România, pentru această generație care este astăzi în Parlament și mă așteptam să fim mai calmi.”, a spus Alfred Simonis.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe