Legea alăptatului în public. Discriminarea mamelor care fac acest gest atrage o amendă de 2.000 de lei

Ioana Bucur 03.06.2021, 16:35
Legea alăptatului în public. Discriminarea mamelor care fac acest gest atrage o amendă de 2.000 de lei

Legea alăptatului public a fost votată, joi, de Camera Deputaților. De acum, discriminarea mamelor care fac acest gest poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei.

Legea alăptatului în public. Amenzi de până la 2.000 de lei pentru discriminare

Un nou proiect de lege adoptat, joi, de Camera Deputaților face dreptate pentru mamele cu copii mici. Potrivit acestuia, interzicerea alăptării unui copil în spațiul public devine contravenție.

Legea alăptatului în spațiul public a primit 279 de voturi „pentru” și o singură abținere și prevede o serie de măsuri împotriva discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor. Legea propune și reglementarea unui regim de sancțiuni pentru unele fapte care au legătură cu alăptarea copilului până la 24 de luni în spaţiul public.

Ce se va considera contravenție:

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil;
  • interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Legea alăptatului în public
Legea alăptatului în public a fost adoptată de Camera Deputaților

Cei care vor discrimina femeile care fac acest în public vor scoate din buzunar între o sută și cinci sute de lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi între 1.000 de lei și 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Cei care se vor ocupa de constatarea contravențiilor și de aplicarea sancțiunilor vor fi reprezentanți ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

Ce infracțiuni nu se mai prescriu

Tot joi, 3 iunie, Camera Deputaților a adoptat, cu majoritate de voturi, un proiect de lege ce propune o serie de modificări importante în Codul Penal – sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu.

„Autorii acestor infracţiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârşirea faptei. Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranţa oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate. Şi şansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Ţăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar şi de a nu mai vedea ţara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de per-soane traficate”, a afirmat senatoarea PNL Alina Gorghiu, una dintre iniţiatoarele proiectului, printr-un comunicat de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...