A fost dezvăluit secretul rușinos al familiei regale britanice. Legea nescrisă care domnea la palatul Buckingham

Iancu Andreea 03.06.2021, 11:34
A fost dezvăluit secretul rușinos al familiei regale britanice. Legea nescrisă care domnea la palatul Buckingham

O descoperire recentă vine să confirme o parte dintre acuzațiile aduse de Meghan Markle în cadrul interviului oferit lui Oprah Winfrey, cu privire la reacțiile rasiste din cadrul Casei Regale a Marii Britanii. O lege nescrisă a dezvăluit secretul rușinos al familiei regale britanice, ridicând mai multe semne de întrebare în contextul actual. Se pare că Palatul Buckingham avea o regulă mai puțin cunoscută, care a ieșit la iveală în urma unei investigații.

Care este secretul rușinos al familiei regale britanice

În cadrul apariției televizate a ducilor de Sussex, Casa Regală a Marii Britanii a fost supusă unor atacuri dure, după ce Meghan Markle dezvăluia că s-a confruntat cu reacții rasiste din partea unui membru important al familiei. Soția prințului Harry povestea pe atunci faptul că a fost umilită de atacurile rasiste la adresa ei și a fiului său, micuțul Archie, care pe atunci era încă nenăscut. Regulile monarhiei ar fi fost modificate pentru ca fiul fostei actrițe să nu primească titlul de prinț la naștere. Argumentul familiei britanice ar fi fost legat de culoarea pielii micuțului.

O anchetă recentă a celor de la The Guardian vine să sprijine aceste acuzații de rasism din interiorul Palatului Buckingham, după ce o serie de documente din cadrul Arhivelor Naționale britanice arată că imigranților și străinilor „de culoare” nu le era permis să lucreze în cadrul administrației Casei Regale. Regula s-ar fi aplicat până în anii ’60. De asemenea, o serie de clauze controversate ar fi rămas și până în prezent. Acestea presupun ca regina Marii Britanii și membrii curții regale să fie exceptați de la prevederile legilor care combat discriminarea de rasă și gen.

Care este secretul rușinos al familiei regale britanice
Meghan Markle și prințul Harry au lansat acuzații dure la adresa Casei Regale britanice

„Consimțământul Reginei”, o procedură controversată

În anul 1968, directorul financiar al reginei Elisabeta a II-a i-ar fi informat pe funcționari că nu se obișnuia angajarea de imigranți ori străini de culoare în funcții administrative din cadrul Casei Regale. Totuși, aceștia putea fi oricând acceptați pe posturi de servitori. Publicația The Guardian a realizat o investigație care a scos la lumină mai multe proceduri parlamentare obscure, cunoscute drept „Consimțământul Reginei”. Acestea ar fi conținut o serie de legi care pot influența sau manipula în secret, favorizând-o pe Regină sau Casa Regală britanică.

Guvernul britanic ar fi încercat adoptarea de legi care să interzică angajarea de persoane pe criterii rasiale sau de etnie, în anii 1960. Regina era astfel exonerată de obligația respectării acestor legi mai bine de 40 de ani. De asemenea, un rezultat al acestei excepții legale era faptul că angajații de la Palatul Buckingham nu pot depune plângeri în instanță cu privire la acuzații de discriminare aduse familiei regale.

Deocamdată, reprezentanții Palatului Buckingham au refuzat să comenteze această practică sau să menționeze dacă ea este valabilă și astăzi. Pe de altă parte, arhivele atestă angajarea persoanelor din cadrul minorităților etnice încă din anii 1990, potrivit dezvăluirilor făcute de Casa Regală a Marii Britanii, precizând că nu deține informații anterior acestei date.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...