ANCHETĂ

Legături suspecte între judecătorii Tribunalul Olt și arabii de la Zahăr Corabia. Sesizări în dosarul insolvenței

Marian Păvălașc 08.11.2023, 08:51
Legături suspecte între judecătorii Tribunalul Olt și arabii de la Zahăr Corabia. Sesizări în dosarul insolvenței
  • Relații de rudenie demonstrate sau presupuse între judecătorii Tribunalul Olt și avocații celor care controlează fabrica de zahăr din Corabia, sunt reclamate în dosarul de insolvență al fabricii Zahăr Corabia.
  • Printre altele, în sesizările lichidatorului, se amintește că patronii fabricii de zahăr au fost cercetați pentru evaziune alături de finul lui Florin Iordache, fostul ministru al Justiției, într-un dosar instrumentat de DIICOT.

Creditorii unității de producție a zahărului din Corabia, aflată în insolvență din 2021, cred că acționarii, membrii familiei libaneze Achour, beneficiază de ajutorul instanțelor din Olt pentru a scăpa de plata sumelor datorate care se ridică la peste 20 de milioane de euro.

Din această datorie, numai Fiscul are de încasat 4 milioane de euro.

Însă „în cei aproape 3 ani care se împlinesc în 8 februarie 2024 nu s-a recuperat decât 2,4 milioane lei de către creditorul garantat ”, ne-au asigurat reprezentanții societății de insolvență. Asta în condițiile în care Zahăr Corabia a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de lei și un profit de 8 milioane de lei . Pentru anul 2022, reprezentanții familiei Achour au simulat defectarea sistemului informatic și nu s-a putut depinde bilanțul la ANAF, așa cum reiese dintr-o plângere penală e

Profit de milioane de euro, dar banii rămân la familia Achour

Vina ar purta-o în opinia casei de insolvență care administrează societatea, Cris Consult, dar și a unor creditori, sa stea în deciziile Tribunalului Olt care ar proteja familia Achour. Din acest motiv, de la începutul Cris Consult și avocații creditorului Biochem SRL au caut strămutarea procesului la o altă instanță.

Conducerea Tribunalului Olt, printr-un răspuns oferit impact.ro, susține că procesul se desfășoară echitabil. Chiar și procesul de strămutare ar beneficia de imparțialitate, ne-au precizat reprezentații Tribunalului Olt.

Unele relații familiale dintre judecători și avocații familiei Achour reclamate al Inspecția Judiciară sunt chiar negate.

Judecătorii Tribunalului Olt, acolo unde se judecă dosarul de insolvență al Zahăr Corabia SA, și avocații acționarilor, ai familiei arabe Achour, sunt înrudiți cu relații de tip naș-fin sau sunt parteneri de viață. Așa reiese dintr-o sesizare a lichidatorului Zahăr Corabia SA către Inspecția Judiciară din. Documentul a fost consultat și de impact.ro.

Astfel, Cris Consult a cerut de la începutul anului strămutarea cauzei de la Tribunalul Olt la Curtea de Apel Craiova, conform datelor din Buletinul Insolvenței. Solicitările de strămutare au fost respinse până acum.

Legătura dintre avocata Diana Iacobescu și judecătorul Marian Pițu

Concret, Cris Consult a dorit și recuzarea judecătoarei de caz, Claudia Iancu, pe motiv că superiorul ei, președintele Tribunalul Olt – judecătorul Marian Constantin Pițu, este partenerul de viața a avocatei care reprezintă interesele administratorului special care reprezintă foști proprietari, este vorba de Diana Iacobescu.

Judecătoarea Claudia Iancu ar fi nașa de cununie a altui avocat din proces, Sergiu-Constantin POPESCU Boruz. Acesta din urmă este apărătorul lui Samer Achour fiul fostului administrator al Zahăr Corabia Mahmoud Achour din dosarul de insolvență al Fabricii Corabia. Sergiu-Constantin POPESCU Boruz care reprezintă tot interesele foștilor proprietar, reclamă reprezentanții Cris Consult într-o sesizare trimisă la Inspecția Judiciară.

Fabrica Zahăr Corabia, sursa: evenimentdeolt.ro
Fabrica Zahăr Corabia, sursa: evenimentdeolt.ro

Avocata Diana Iacobescu, reprezentanta lui Ali Mouwie, fostul magazioner al Zahăr Corabia, numit de familia Achour administrator special înainte de cererea insolvenței. Cris Consult consideră că acesta este doar un paravan folosit de familia Achour.

Președintele Tribunalului Olt, Marian Pițu, partenerul de viață al avocatei Iacobescu. Marian Constan Pițu este judecătorul sindic și președintele Tribunalul Olt.

Relațiile dintre cei doi – judecătorul Marian Pițu și Diana Iacobescu sunt consemnate și în dosarul nr.3542/104/2014 privind insolvența firmei Agro Milenium SRL Milenium, atunci când Pițu a recunoscut legătură și s-a autorecuzat pentru că Diana Iacobescu reprezenta o parte din dosar. Cei doi ar avea și un copil împreună.

De altfel, chiar în dosarul insolvenței Zahăr Corabia, judecătorul Marian Pițu recunoaște relațiile cu avocata la o cerere de recuzare în care s-a abținut .

Explicațiile Tribunalului Olt

În legătură cu relațiile dintre magistrat și avocată, reprezentanții Tribunalului Olt ne-au precizat că „Aspectele vizate au făcut obiectul dosarului nr. 1392/104/2020/a21 cauză în care a fost formulată la data de 9 iunie 2023 declarație de abținere de către domnul judecător Marian Pițu. Prin încheierea din data de 9 iunie 2023 pronunțată de Tribunalul Olt în aceeași cauză a fost admisă declarația de abținere formulată, constatându-se astfel incompatibilitatea judecătorului cu soluționarea cauzei”.

Prin cererea formulată la 9 iunie 2023, judecătorul Marian Constantin Pițu a declarat că „înțelege să se abțină de la soluționarea având ca obiect cerere de ridicare a măsurii suspendării, întrucât sunt incidente dispozițiile articolului 41, alin 1, punctele 3 și 13 raportat la aliniatul 2 al aceluiași articol din Noul Cod de Procedură Civilă, referitor la faptul că avocatul Diana Iacobescu este apărătorul administratorului special al debitoarei Zahăr CorabiaI”, se precizează în documentele cauzei.

„În baza acestei relații personala, Diana Iacobescu nu poate participa ca să depună concluzii în procesele unde judecător este Marian Pițu”, susțin reprezentanții casei de insolvență care administrează reorganizarea Zahăr Corabia. De altfel, Cris Consult a sesizat inclusiv Baroul Olt.

Un judecător ne-a explicat că, teoretic și legal, legătura dintre avocată și președintele instanței nu poate afecta deciziile magistratului de caz pentru că acesta are o activitate independentă față de președintele instanței. „Judecătorul nu are superior. Șeful de instanța nu poate interveni în vreun fel în dosarele judecătorilor”, ne-a explicat acesta.

Sesizare: Judecătoarea de caz ar fi nașa avocatul Sergiu Popescu Buruz

Cris Consult mai sesizează că este posibilă să fie și o a doua legătură între magistrații Tribunalului Olt și avocații familiei Achour.

Claudia Iancu este magistratul sindic care judecă dosarul insolvenței Zahăr Corabia, dosar aflat la Tribunalul Olt.
Avocatul Sergiu Boruz Popescu, avocatul lui Abdallah Mahmoud Achour și al fiului acestuia Samer Achour cel care reprezintă ”societatea căpușa Zaher Agricola SRL”, conform sesizărilor făcute la DIICOT și la Inspecția Judiciară de Cris Consult.

„Din informațiile deținute de administratorul judiciar se pare că avocatul Sergiu Popescu Boruz, apărătorul lui Abdallah Mahmoud Achour și al lui Zaher Agricola reprezentată de Same Achour este finul judecătoarei Claudia Iancu”, precizează în sesizările trimise de Cris Consult la Inspecția Judiciară.

Avocatul Sergiu Popescu Boruz ne-a spus, după o ușoară pauză după ce a auzit întrebarea, că nu este rudă cu judecătoarea de caz. „Nu știu de nicio sesizare la Inspecția Judiciară. Nu este adevărat. Nu sunt finul judecătoarei. Nu este nicio legătură”, ne-a spus acesta.

Am solicitat și Tribunalului Olt și judecătoarei Claudia Iancu un răspuns legat de presupusa relație de rudenie care ar motiv de recuzare.

Ni s-a transmis de la Biroul de comunicare că: „Aspectele vizate de întrebare – participarea doamnei judecător la evenimente de familie ale unei persoane – vizează informații care țin de viața privată a persoanelor, informații care nu sunt gestionate de autoritatea publică și care, din acest motiv, nu pot fi puse la dispoziție”.

Legăturile de rudenie dintre avocați și magistrați sunt trecute în declarațiile de specialitate pe care le completează judecătorii și procurorii. Aceste declarații nu mai sunt publice de peste un deceniu, ele putând fi verificat doar de CSM și Inspecția Judiciară.

Conexiuni și cu finul lui Florin Iordache

Patronii de la Zahăr Corabia – familia Achour – au fost implicati și într-un dosar penal în urmă ce peste un deceniu. Conform celor reținute în dosarul penal 8846/63/2013 soluționat definitiv de Curtea de Apel Craiova în 2019 rezulta ca din  gruparea urmărită penal  trimisa în judecata  pentru evaziune fiscala si constituire grup infacțional face parte și familia Achour.

Mai mult aceiași familie a fost urmărită penal în dosarul 366/D/P/2016 de la DIICOT Craiova pentru evaziune fiscala de peste 20 milioane lei și acciza neachitată bugetului de stat de peste 7 milioane lei , dosar care sa clasa ca urmare a” prescrierii faptelor“.

În aceste operațiuni de evaziune în dosarul penal 8846/63/2013, patronii și administratorii de la Zahăr Corabia acționar alături de Henri Saouma, finul lui Florin Iordache, fostul ministru al Justiției din partea PSD au foști și ei condamnați penal cu suspendare .

Potrivit presei locale, prietenia dintre deputatul PSD Florin Iordache şi Henri Saouma, zis “Rico” este veche. “Ce să declar în legătură cu asta? Prietenia mea cu el este una, iar treaba cu arestarea sa este alta. Nu cunosc pentru ce a fost arestat el, nu știu ce a făcut și nu o să fac nimic în privința asta“, a declara atunci deputatul Florin Iordache pentru olt-alert.ro.

Henri Saouma, zis “Rico”, sursa gazetanoua.ro
Henri Saouma, zis “Rico”, sursa gazetanoua.ro

După ce a fost pus sub urmărire penală în acest dosar, în 2012, Mohamad Achour a fugit în Liban. Ancheta DIICOT s-a disjuns în cazul său, nu a fost trimis în judecată în lipsă.

În schimb, au fost trimiși ceilalți membri ai rețelei. Henri Saouma, finul lui Iordache, a fost condamnat definitiv, în 2019, la trei ani de închisoare cu suspendare, dar și ceilalti cetățeni romani din dosarul penal 8846/63/2013 .

În sesizarea trimisă la Inspecția Judiciară, Cris Consult arată că nu este posibil ca magistrații să fie imparțiali în condițiile în care partenerii de viață, foști membre PSD, trebuie să judece rude ale unui important lider local din PSD.

Cris Consult se referă la faptul că avocata care reprezintă interesele familiei Achour, Diana Iacobescu, este fostă membru PSD. Acesta a fost membru PSD în urmă cu aproape 15 ani. În 2009 ea a fost inclusiv manager al Spitalului Județean de Urgență Slatina la propunerea PSD.

Filiala era condusă atunci de fostul Baron local Ioan Toma. Președintele CJ Olt era Paul Stănescu, actualul secretar general al PSD, iar vicepreședinte al organizației județene a partidului era Florin Iordache, fostul ministru al Justiției.

Sesizări fără succes până acum

Inspecția Judiciară a respins în prima fază sesizarea privind legăturile dintre avocații familiei Achour și judecătorii de caz și cei din conducerea Tribunalului Olt. Cris Consult a contestat decizia și așteaptă un nou răspuns;
Baroul Olt nu a luat încă vreo decizia pentru a sancționa avocatei Iacobescu Diana din acest dosar;
Cererile de recuzarea a judecătorului de caz Claudia Iancu și de strămutare a dosarului la o altă instanță, au fost respinse până acum de magistrații Tribunalului Olt. Acum urmează se se judece cererea de recuzare formulată de Biochem.
Doar sesizarea DIICOT privind posibile fapte de evaziune a dus la întocmirea unui dosar penal care se află în lucru.

Intrarea în insolvență în perioada 2020 – 2021

Fostul administrator al Zahăr Corabia devenit creditor, Mahmoud Achour  Abdalah, a cerut în urmă cu aproape trei ani deschiderea procedurii de insolvență a Zahăr Corabia.

Zahăr Corabia SA are ca acționar majoritar firma Mimo Trading Corporation SRL Bucureşti (cu 99,291 %) societate în care sunt asociați toți membrii familiei Achour din Liban Restul acțiunilor minoritare sunt deținute de o listă de persoane fizice.

Intreaga familie Achour  este asociatata în Mimo Trading Production SRL, acționarul majoritar de la Zahăr Corabia.

Societatea Zahăr Corabia nu mai prelucraza zahar de cel puțin 12 ani. Firma este o fostă unitate comunistă care și-a început activitatea în 1988. Tehnologia de prelucrare zaharului a fost importată din fosta Republica Democrată  Germana

Fabrica mai are un singur obiect de activitate cultivarea de cerealelor  pe terenul  agricolă al persoanelor fizice arendat și al terenului agricolă propriu de aproximativ  220 ha
Administratorul judiciar al companiei după ce și-a cerut insolvența a fost desemnat Cris Consult, asta la cererea principalului creditor.

Fabrica Zahăr Corabia, sursa: evenimentdeolt.ro
Fabrica Zahăr Corabia, sursa: evenimentdeolt.ro

Administratorul special companiei este libanezul Ali Mouwie . Acesta a preluat mandatul de administrator, înainte ca societatea să-și ceară insolvența, de la Aabdallah Mahmoud Achour.

„Fraudarea societății debitor Zahăr Corabia se face prin intermediul administratorului special numit în funcție de urmăriții penal fugiți din România care au desemnat a administrator special pe cetățeanul libanez Ali Mouwie (fost gestionar) coordonat de Samer Achour, fiul fostul administrator Mahmoud Abdallah Achour”, se precizează în sesizare trimisă de Cris Consult la Inspecția Judiciară.

Datoriile Zahăr Corabia

Membrii familiei Achour s-au trecut inițial printre creditorii firmei cu suma 33 de milioane de lei. Din această sumă, 17 milioane de lei erau pentru plata unui prejudiciu dintr-un dosar penal care îl viza pe acționarul și fostul administrator Mahmoud Achour.

Biochem Constanța s-a înscris inițial în tabelul creditorilor cu 30 de milioane de lei, în contul unor îngrășăminte și semințe care urmau să fie plătite gradual și care erau garantate cu producția

Compania Biochem  și-a înscris  însă și penalitățile in calitatea sa de creditor garantat pe o suprafață agricolă de 1.720 ha conform  cererii de creanța regăsită la dosarul cauzei  astfel ca  creditul de 30 de milioane de lei prin calculul de penalități  contractuale a ajuns ,creditor cu 57 de milioane de lei (65% din valoarea totală a datoriilor Zahăr Corabia).

În acest proces de insolvență, ANAF are de recuperat un debit de 20,4 milioane de lei  ANAF dar si Primăria Corabia o suma de  763.080 de lei.

În 2 ani, Fiscul nu a recuperat mai nimic

La peste doi ani și jumătate de la startul insolvenței, Biochem și-a recuperat 2,5 milioane lei și Fiscul nu și-au recuperat niciun leu din debitele trecute în tabelul creditorilor. Nici măcar suma de 2,5 milioane de lei pe care Biochem trebuia s-o încaseze din recolta din 2021, conform cerinței avocatului Zahăr Corabia și al Zaher Agricola

Ba, mai mult ne-au precizat reprezentanții Biochem, familia Achour prin reprezentanții săi legali au ajuns să ceară insolvența companiei Biochem în scopul de a produce daune de imagine și de încredere în client.

Cris Consult consideră că „familia  Achour a găsit metode chiar în insolventa fiind  prin care să direcționeze veniturile și bunurile firmei către alte firme deținute de către membrii familiei sau către persoane apropiate , înregistrând pe numele altor persoane la traderi locali parte din producția Zahăr Corabia sau necantarind producția de grâu/porumb livrata către trageri , așa cum a sesizat aceste fapte administratorul judiciar Parchetului de pe lingă Judecătoria Corabia

Contrele

Astfel, Cris Consult a cerut de la începutul anului 2022: înlocuirea judecătorului sindic de caz, Claudia Iancu, strămutarea procesului către altă instanță decât cea din Olt și a realizat o plângere penală la DIICOT pentru  Samer Achour si Ali Mouawie si contabilul angajat de  Samer Achour  în octombrie 2020 au gândit si au pus  la punct fraudarea  sistemului informatic de contabilitate în scopul neaccesării acestuia de către administratorul judiciar si pentru a nu fi descoperite  crențelor fictive   cerute de Mahmoud Achour si Zaher Agricolă SRl fura administrata de Samer Achour

De partea cealaltă, avocații familiei Achour și ai reprezentanților acestora, printre care și avocata Diana Iacobescu și Sergiu Popescu Boruz cer înlocuirea Cris Consult cu un alt lichidator judiciar de pe plan local.

Motivul pentru care fostul administrator  Mahmoud Achour al  Zahăr Corabia  si fiul acestuia  Samer Achour cer înlocuirea Cris Consult SPRL este că actualul lichidator ar fi părtinitor și ar favoriza Biochem, creditor care a acordat  Zahăr Corabia materii prime de peste 29 milioane  lei  în anul agricol 2019-2020

Exemple de decizii ciudate ale instanței

În sesizările trimise de Cris Consult, lichidatorul judiciar precizează mai multe hotărâri ale instanței care dau dovadă de lipsă de imparțialitate.

A permis deschiderea procedurii  si înscrierea unei creanțe  de 17 milioane de lei a  fostului administrator Mahmoud Achour în tabelul creditorilor deși împrumutul personal acordat de omul de afaceri fugit în Liban era din 2014-2015. Astfel ca la data formulării cererii septembrie 2020 aceasta avea o creanta prescrisa. „Însă pentru a simula întreruperea prescriptiei se încheie un Act Aditional pro -causa în 2018 în care se face referire la aceiași suma din 2020 de parca directorul Rabie Abdalla ( condamnat penal în dosarul 8846/63/2013) ar fi putut cunoaște în august  2018 care era cursul de schimb valutar  în septembrie 2020 din în contabilitatea Zahăr Corabia”, reclamă reprezentanții Cris Consult.

Instanța prin sentință de deschidere a procedurii a apreciat ca aceasta creanta a lui Mahmoud Achour este o creanța certă lichidă și exigibilă.

Citește și: Soacra primarului Cherecheș ar fi oferit 100.000 de euro mamei unui judecător pentru o pedeapsă rezonabilă pentru edil | Surse

A permis  admiterea unor creanțe ale Zaher Agricolă pe niște facturi fictive  din 2017  în valoare de 1,2 miliane lei si calului unor penalități de peste 9 milioane lei astfel încât Samer Achour împreună cu tatăl sau Mahmoud Aabdallah Achour sa poată controla procedura insolventei.

A respins calculul de penalități contractuale la creanta creditorului garantat Biochem motivat de faptul ca nu exista facturi pentru penalități. În schimb a admis penalitățile lui Zaher Agricolă de  peste 9 milioane, deși  nici acestea nu aveau emise facturi.

Citește și: Traducătoarea Alina Apostol, condamnată la 13 ani de închisoare în China. Motivele sentinței

Urmăriți Impact.ro și pe