Traducătoarea Alina Apostol, condamnată la 13 ani de închisoare în China. Motivele sentinței

Dumitru Puha 08.11.2023, 17:20
Traducătoarea Alina Apostol, condamnată la 13 ani de închisoare în China. Motivele sentinței
  • Traducătoarea Alina Apostol, românca arestată și apoi condamnată în China la 13 ani și jumătate de închisoare ar fi făcut două tranzacții bancare folosind un card emis de o bancă din Croația.
  • Apostol, care a terminat Literele, și alți trei complici ar fi obținut aproximativ 220.000 de euro, bani care au fost transferați către o firmă care s-a angajat să construiască un hotel.
  • În cadrul unei proceduri judiciare, judecătorii din România au confirmat sentința din Republica Chineză luată împotriva româncei.
  • Marius Balo, un alt român aflat în temnițele din China, nu crede că tânără va supraviețui până la finalul sentinței. Asta din cauza condițiilor dificile din penitenciarele chineze.

Traducătoarea Alina Apostol, condamnată închisoare în China

Pe 8 martie 2023, Curtea de Apel București (CAB) a recunoscut, în parte, sentința din China, deoarece în legislația din România pedeapsa maximă pentru acest tip de fapte este de 9 ani și 4 luni închisoare.

Prin adresa din 17 februarie 2020, Ministerul Justiției Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară a comunicat că între România și Republica Populară Chineză nu există un tratat în materia transferării persoanelor condamnate, cooperarea urmând a se desfășura în temeiul curtoaziei internaționale, cu asigurarea reciprocității.

Alina Apostol (34 de ani) a fost condamnată pe 15 iulie 2019, prin sentința pronunțată de Curtea Populară Shishi (2018) Min 0581, definitivă din data de 12 octombrie 2019, ca urmare a respingerii apelului prin Sentința penală pronunțată de Curtea Populară din orașul Quanzhou, provincia Fuhian, Apostol a fost condamnată la pedeapsa de 13 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă cu card bancar. Apostol a ajuns în China pentru a lucra ca traducător.

Ancheta chineză

Potrivit actului de acuzare, „în septembrie 2017, Lin Zhiwei a înregistrat și înființat Hotelul Shishi Tingyue pe numele unui alt inculpat, Xiaolin H, și, în numele hotelului, a semnat „Acordul special pentru afaceri” cu alte două firme de consultanță din China”. 

El a folosit un aparat POS furnizat de una dintre cele două companii pentru a încasa bani de la alte persoane, urmărind obținerea de profituri personale. 

La începutul lunii decembrie 2017, Zhiwei ar fi înmânat Alinei Apostol un card bancar invalid (emis de banca croată PBZ) pentru a-l folosi în China. Pe 3 decembrie 2017, Apostol a adus cardul în orașul Jinjiang, provincia Fujian şi după ce s-a întâlnit cu un cetăţean sirian – cercetat într-un dosar separat -, s-a văzut cu Lin Zhiwei şi a convenit cu acesta să perceapă un comision de 41% din sumele obţinute prin utilizarea cardului. 

Traducătoarea Alina Apostol, fraudă cu POS-ul

În zilele de 13 și 14 decembrie 2017, Apostol și un complice ar fi colaborat cu Lin Zhiwei pentru a se folosi de cardul invalid, în orașele Jinjiang şi Shishi, și au adoptat metoda tranzacțiilor offline. Prin utilizarea aparatului POS deținut de Lin Zhiwei au încasat suma totală de 1718425 RMB, echivalentul a aproximativ 220.000 de euro. 

Mare parte din bani au fost „transferați către firma de consultanță, în contul hotelului Tingyue, fiind împărțită ulterior între mai multe persoane, potrivit procentajelor convenite anterior”, se arată în motivarea instanței. 

Pe 18 decembrie 2017, Apostol, împreună cu Lin Zhiwei și alte persoane, au folosit încă o dată cardul de credit şi aparatul POS pentru a obține ilegal 28 milioane RMB, dar operațiunea nu a reușit, din cauza descoperirii la timp de către poliția Huanhui, iar la 21 decembrie 2017 organele de securitate publică i-au arestat pe trei dintre participanți la fraudă. 

Traducătoarea Alina Apostol este încarcerată în Penitenciarul de femei Fujian din Republica Populară Chineză.

Un alt deținut român din China a atras atenția autorităților de la București

Cazul ei a devenit cunoscut după ce clujeanul Marius Balo, 42 de ani, care a stat 8 ani într-o închisoare din China pentru o schemă de fraudare, a intrat pe 1 noiembrie, în greva foamei pentru a atrage atenția autorităților române asupra cazului unei alte românce închise în China, o tânără de 34 de ani din București.

„Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc. 

Citește și: Soacra primarului Cherecheș ar fi oferit 100.000 de euro mamei unui judecător pentru o pedeapsă rezonabilă pentru edil | Surse

După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Mai are de executat aproape 8 ani, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui”, a scris Balo pe Facebook.

Citește și: În jumătate de an, valoarea a două pasarele pietonale din Sinaia a crescut cu peste un milion de euro

Urmăriți Impact.ro și pe