Legătura bizară dintre plata cu cardul și sănătatea mintală. Psihologii trag un semnal de alarmă

Mihnea Tălău 15.01.2023, 18:32
Legătura bizară dintre plata cu cardul și sănătatea mintală. Psihologii trag un semnal de alarmă

Deținerea unui card de credit pare a fi benefic la prima vedefre. Cardul de credit pare inofensiv la prima vedere. Acesta ne permite să ne îndeplinim toate dorințele și să ne satisfacem capriciile. În același timp, este ușor de utilizat în exces, ceea ce duce la consecințe atât fizice, cât și psihice.

Facilitățile oferite de cardul de credit

Utilizarea cardurilor de credit facilitează efectuarea de achiziții cu bani pe care nu îi avem. Tocmai acesta este pericolul pe care îl reprezintă acești protagoniști în societatea de astăzi. Am putea scrie mai multe cărți despre acest lucru, dar aici ne vom concentra asupra efectelor pe care le are asupra sănătății mintale.

În lumea contemporană, banii fizici își pierd din ce în ce mai mult din importanță. Cardul de credit este o modalitate foarte funcțională și practică de a nu fi nevoiți să purtați bancnote peste tot. Aceasta facilitează plățile și le face mai sigure. Este incontestabil faptul că facilitează tranzacțiile și reprezintă un mare progres în lumea financiară.

Problema nu este legată de cardul de credit, ci de persoana care îl folosește. Este foarte ușor să te îndatorezi folosind aceste carduri, mai ales pentru cei care fac achiziții impulsive. Problema se vede pe termen mediu și lung: a plăti este mai puțin ușor decât a cumpăra și, de multe ori, acest lucru duce la unul dintre relele moderne: stresul financiar, scrie lamenteemeravigliosa.it.

„Cheltuiți mai puțin decât câștigați. Dacă vă aflați într-o barcă cu scurgeri cronice, energia pe care o depuneți pentru a schimba barca va fi probabil mai productivă decât energia pe care o depuneți pentru a astupa găurile”,  declară magnatul american de afaceri, investitor și filantrop, Warren Buffett.

Care este diferența între contul IBAN și numărul de cont

Capcana în care pot cădea utilizatorii

A merge fără numerar are multe avantaje, dar duce și la unele probleme. Prima dintre acestea este că ne face să pierdem din vedere cât de mult cheltuim de fapt . Dacă utilizați numerar fizic, puteți vedea imediat cum scade suma după o achiziție. În schimb, banii digitali par a fi infiniti.

Cardul de credit induce și o credință falsă. Utilizatorul pleacă de la ideea de „a avea x sumă de bani” pe acel card, confundând deținerea acelei sume cu împrumutul pentru acea sumă. Este ușor să trecem cu vederea faptul că cu fiecare achiziție pe credit ne asumăm noi datorii.

De asemenea, avem tendința de a ignora faptul că atunci când cumpărăm cu un card de credit, de fapt plătim de două ori. Pe de o parte cumperi serviciul de împrumut.

Conform legislației fiecărei țări, aceasta are deja costuri ascunse. Pe de altă parte, produsul sau marfa pe care doriți să-l achiziționați este achiziționat, iar prețul acestuia va varia în funcție de termenul de plată. În esență, este aparent o tranzacție simplă, dar în esență înseamnă intrarea într-o rețea complexă.

Principalul pericol al folosirii unui card de credit este să o faci fără conștiință și, la fel, să cădem în supraîndatorare. Acest lucru se întâmplă atunci când datorați mult mai mult decât puteți plăti într-o perioadă, de obicei o lună. În acel moment, nu numai că cineva intră în probleme financiare , dar apare și o ciudație psihologică.

Atât de mult încât psihologul Enric Soler, de la Universitat Oberta de Catalunya, a subliniat că există o „formulă matematică pentru anxietate”. Ar fi urmatorul: Anxietate = Percepția amenințării / Percepția resurselor pentru a face față acesteia

Soler indică faptul că cu cât amenințarea percepută este mai mare și cu cât sunt mai puține resurse percepute pentru a face față acesteia, cu atât anxietatea este mai mare . Deci, dacă amenințarea este să nu am destui bani pentru a mânca (foarte mare) și mi-am pierdut locul de muncă (nu am resurse), anxietatea mea va fi foarte mare. Acesta este ceea ce se întâmplă atunci când o persoană este excesiv de îndatorată. Nu este neobișnuit ca originea să fi fost utilizarea greșită a unui card de credit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...