Plata cu cardul de credit a devenit un lucru firesc pentru români, mai ales în zonele urbane. Este o modalitate, de fapt, de a face datorii către o bancă, dar măcar ai suficienți bani pentru anumite cumpărături, pentru anumite perioade. Totuși, se poate întâmpla, din diferite motive, să vrei să-ți închizi un anumit card. Dar, dacă faci, asta, trebuie să fii atent, cel puțin o perioadă, la anumite lucruri, fără să crezi că odată închis ai terminat orice legătură cu el.
Cardul de credit și plata cu el sunt deja o normalitate pentru mulți români. Și asta, chiar dacă, spre deosebire de cel de debit, el reprezintă, practic, un împrumut pe care-l iei de la o bancă, unul cu destule „capcane” atunci când vine vorba de dobânzi, de plata ratei lunare ori de returnarea întregii sume datorate băncii ce te-a creditat.
Totuși, din diverse motive poate dorești să închizi un card de credit. Dacă ai făcut asta, este foarte posibil să-ți iei gândul de la el și să crezi că problema este încheiată. Dar realitatea este puțin mai diferită și sunt lucruri pe care ar fi bine să le mai verifici, măcar încă 30 de zile după ce ai renunțat la un card, scrie thepointsguy.com. Practic, o verificare a cardului ne va ajuta să evităm anumite probleme pe viitor.
După ce ai închis un card de credit, vei pierde accesul la beneficiile pe care le aveai și nu vei mai putea face achiziții cu el. În funcție de emitent, este posibil să pierzi și accesul la gestionarea cardului online, dacă nu ai și alte conturi deschise la banca respectivă. Un lucru demn de știut este că ar trebui să continui să primești extrase de cont până când contul este achitat și soldul este adus la zero.
În plus, dacă închizi cardul de credit în intervalul de timp al băncii (de obicei acesta este de 30 de zile) din momentul în care taxa anuală este ștearsă din cont, ar trebui să beneficiați de o rambursare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Iar dacă nu ți s-a întâmplat ție până acum, poate ai vreun prieten ori cunoștință care a aflat pe pielea sa ce înseamnă să nu fi verificat aceste detalii după ce și-a închis un card. Și dacă nu cunoști direct nici asemenea situații, cel mai bine ar fi să afli despre cazul unui american, care și-a închis cardul de credit de la Bank of America, în decembrie 2021. A verificat contul după doar câteva zile și s-a asigurat că taxa anuală a fost ștearsă din cont, așa cum a promis reprezentantul băncii la închiderea contului.
Ca urmare, persoana respectivă a încetat să-și mai monitorizeze contul. În septembrie 2022, a decis să aplice din nou pentru acest card, dar, spre surprinderea sa, a fost refuzat. Motivul a fost și mai surprinzător: Bank of America l-a anunțat că are un cont restant, din lipsă de plată. Timp de nouă luni, bărbatul nu a știut că există un sold în cont, ceea ce înseamnă că s-au perceput comisioane pentru plățile întârziate și s-a acumulat dobândă în fiecare lună.
Prin urmare, sfatul celor de la publicația citată este să verifici contul și la o lună după închiderea unui card de credit, pentru a vedea dacă totul este așa cum ar trebui să fie. A dispărut taxa anuală? Banca are informațiile tale de contact actualizate, în cazul în care apare o problemă? A te asigura că un card se închide corect, fără probleme, poate evita la apariția unor probleme precum taxe nejustificate sau refuzul unei cereri viitoare.