Care este diferența între un card de debit și un card de credit. Atunci când aud sau citesc despre cardurile de credit și de debit, mulți români devin confuzi, neștiind care este diferența între cele două. Diferența între cardul de debit și cardul de credit este foarte mare, fiecare având avantaje specifice, în funcție de nevoile clientului. Singurul lucru pe care îl au în comun este faptul că ambele sunt instrumente de plată.
Atunci când optează pentru un card, românii ar face bine să fie informați. Motivul este cât se poate de simplu: există diferențe între cele două instrumente de plată care se simt la buzunar! Cu alte cuvinte, costurile sunt foarte diferite între cele două tipuri de carduri. Înainte de a puncta diferențele cheie între cardul de debit și cel de credit, haideți să vedem ce este fiecare și la ce se folosește.
Cardul de debit este un instrument de plată, atașat la contul curent, care îi oferă clientului acces la banii depuși în contul său sau la o linie de credit pe care i-o acordă banca pe contul curent. Cu ajutorul cardului de debit clienții băncii pot cumpăra bunuri și servicii în contul lor bancar de economisire. Astfel, ori de câte ori are loc tranzacția, suma se scade din contul clientului.
De menționat că banca percepe, în fiecare lună, o sumă nominală pentru utilizarea cardului. Cardul de debit poate fi folosit pentru achiziționarea de bunuri, transfer de fonduri, servicii bancare prin internet, depozite, etc.
Cardul de credit, numit și card de cumpărături, este un instrument de plată prin care clienții băncii au acces la o linie de credit oferită de instituția financiară. Acest tip de facilitate le permite clienților să achiziționeze bunuri și servicii pe credit, plata fiind făcută de un terț (instituție financiară) în numele său. La o dată ulterioară, clienții trebuie să plătească suma de credit terțului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În cuvinte și mai puține, cardul de credit reprezintă un împrumut, aflat permanent la dispoziția clientului. Cardul de credit poate fi utilizat de client după cum dorește, acesta putând fie să efectueze plăți la magazinele care acceptă cardurile, fie să retragă numerar de la bancomate.
După cum menționam și mai sus, fiecare instrument de plată are avantaje specifice și diferă în funcție de nevoile pe care le ai. De pildă, cardul de debit îți permite să faci tranzacții în limita banilor proprii, disponibili în contul tău.
Pe cardul de debit ții banii tăi, adică salariul, pensia, economiile, iar alimentarea lui este făcută de către angajator sau alte persoane ori instituții de la care urmează să încasezi sume de bani. Alimentarea cardului de debit cu anumite sume de bani este oricând posibilă la orice agenție sau sucursală.
În schimb, cardul de credit sau cardul de cumpărături reprezintă un împrumut oferit de instituțiile de credit, iar dobânda este destul de mare. Acest tip de card presupune acordarea unei linii de credit pe care o accesezi prin intermediul cardului. Altfel spus, poți să faci tranzacții cu cardul nu doar din banii proprii, ci și din banii împrumutați de la bancă.
Sintetizând, cardul de debit este pentru banii pe care îi ai, iar cardul de credit este pentru banii de care ai nevoie. Un avantaj important al celui din urmă îl reprezintă posibilitatea de rambursare a sumei utilizate într-o perioadă mai îndelungată. Cu alte cuvinte, doar o parte relativ mică din suma cheltuită trebuie restituită lunar (între 3% și 10%, de regulă).
În ceea ce privește costul cardului de credit, dacă este utilizat corespunzător, acesta este mult mai mic decât al altor surse de finanţare individuale prin credit. În schimb, dacă este folosit necorespunzător, cardul de credit scoate la iveală dobânzi exorbitante şi comisioane extrem de mari.
O altă diferență între cardurile de debit și cele de credit ar fi că, pentru emiterea cardului de credit, contul bancar nu reprezintă cerința băncii. Însă, în cazul cardului de debit, clientul trebuie să aibă un cont bancar. Diferența majoră între cele două instrumente de plată constă în faptul că, în ceea ce privește cardul de debit, suma este retrasă din contul bancar legat de acesta, în timp ce la cardul de credit suma nu este retrasă din cont.
De asemenea, banca percepe dobândă în ceea ce privește cardul de credit, dar nu și pentru cel de debit. Dacă folosești un card de credit, limita maximă de retragere depinde de ratingul de credit. În schimb, limita maximă de retragere când vine vorba despre un card de debit depinde de soldul de numerar din cont.
Asemănările între cele două instrumente de plată nu sunt numeroase, ele rezumându-se la următoarele: