Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci

Emanuela Pană 30.07.2023, 15:00
Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023 se sărbătorește cu o zi înainte de începerea Postului Sfintei Marii și marchează ultima zi în care se mai poate consuma de dulce. Iată câteva tradiții și obiceiuri creștine interesante, legate de această sărbătoare.  

Postul Sfintei Marii 2023: când începe și cât durează?  

În fiecare an, pe 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, unul dintre cele mai importante praznice din calendarul creștin-ortodox. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine praznicul, credincioșii țin post timp de două săptămâni, perioadă în care se abțin de la toate alimentele de dulce. 

Postul Sfintei Marii 2023 sau Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele patru posturi care încep la o dată fixă și, conform tradiției, îi pregătește pe credincioși pentru cele două mari sărbători care au loc în luna august: Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului.  

Înainte de sărbătoarea Sfintei Marii, credincioșii ortodocși țin două săptămâni de post, iar cu o zi înainte, pe 31 iulie, aceștia sărbătoresc Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii. Potrivit îndrumărilor oferite de preoți, oamenii trebuie să privească acest post ca pe o bucurie și un omagiu adus Sfintei Fecioare Maria. 

Ca în fiecare an, credincioșii intră în Postul Adormirii Maicii Domnului – unul dintre cele mai importante din calendarul creștin – la data de 1 august. Anul acesta, postul începe într-o zi de marți. Astfel, în următoarele 14 zile, credincioșii țin al treilea mare post din an, după Postul Paștelui și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.   

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului. Zilele cu dezlegare la pește

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023: când începe? 

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii 2023 luni, 31 iulie. În această zi, oamenii au voie să mănânce orice ”de dulce”, înainte de începerea unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă.  

Lasata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023
Lasata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului marchează, așadar, sfârșitul perioadei în care se mai poate mânca de dulce, precum și prilejul urcării trupești a Fecioarei Maria la cer, la sfârșitul vieții sale. În anii în care 31 iulie este zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iunie.  

Credincioșii încheie luna iulie cu mesele pline, bucurându-se de ultima zi în care pot consuma, de pildă, unt, lapte, iaurt, smântână, carne, mezeluri sau orice aliment interzis în post. Postul Sfintei Marii începe pe 1 august și se încheie pe 15 august.  

Vezi și: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023, tradiții și obiceiuri 

Potrivit crestinortodox.ro, românii înțeleg greșit cuvântul ”sec” din sintagma ”lăsata secului”, asociindu-l cu o mâncare slabă, săracă în grăsimi. Creștinii nu trebuie să asocieze postul doar cu mâncarea, ci mai degrabă cu modul în care se raportează la ceilalți: cât de calmi, de respectuoși și de îngăduitori sunt.  

De Lăsata Secului, tradiția spune că finii trebuie să meargă la nași pentru a cere iertare. După împăcare, toată lumea se așează la masă și se bucură de mâncare de dulce. Așadar, de pe masă nu trebuie să lipsească plăcintele cu fructe și strugurii. Gospodinele obișnuiesc să adauge și stafide în desert, deoarece ele simbolizează sporul în casă.  

În unele zone din Covasna, credincioșii aprind focul purificator de Lăsata Secului – această datină are scopul de a purifica și de a alunga spiritele rele, înainte de post. Tot pe 31 iulie, nurorile din zona Munteniei obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce înainte de Postul Sfintei Marii. Ulterior, fetele le dau soacrelor din acest desert pentru a le ”îndulci”. 

O tradiție străveche din Bărăgan spune că resturile de mâncare și oasele trebuie strânse într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară, spre răsărit. De Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se organizează mese festive la care se adună toată familia pentru a petrece această sărbătoare. 

Pe 31 iulie, în ziua de Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii (numit și postul lui august) se mai sărbătorește și: 

  • Înaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci; 
  • Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne; 
  • Sfântul Iosif din Arimateea; 
  • Sfinții doisprezece mucenici români. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...