Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Zilele cu dezlegare la pește

Ioana Bucur 26.07.2022, 19:08
Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Zilele cu dezlegare la pește

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022 va începe de luni, 1 august. Află care sunt zilele cu dezlegare la pește. Fiind una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștin ortodocșii de la noi din țară, tradiția cere o perioadă de pregătire a trupului și sufletului. Astfel, se impun o serie de restricții alimentare, însă există și excepții.

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022

Așa cum se întâmplă mereu, și anul acesta, postul Adormirii Maiciii Domnului 2022 începe la data de 1 august și va dura două săptămâni. În această perioadă, se spune că toți credincioșii trebuie să treacă printr-o purificare a corpului și a sufletului, proces ce implică și o serie de restricții alimentare.

Postul se va încheia pe 14 august, cu o zi înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, una dintre cele mai importante evenimente din an din calendarul creștin ortodox.

Este al treilea post din cele patru pe care credincioșii le țin pe parcursul unui an. Ceea ce îl diferențiază de Postul Paștelui sau Postul Sfinților Petru și Pavel este faptul că începe mereu la aceeași dată – 1 august – și durează 14 zile.

În aceste două săptămâni există o singură zi în care se dă dezlegare la pește. Asta se întâmplă pe data de 6 august, adică de Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. În 2022, aceasta va fi într-o zi de sâmbătă.

Ce este interzis în timpul postului Adormirii Maicii Domnului

Așa cum am mai spus, în cele 14 zile de post înainte de sărbătoarea de pe 15 august credincioșii trebuie să respecte o serie de interdicții, precum:

  • nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii
  • nu se cântă, nu se dansează
  • nu se consumă carne sau derivate din carne, nici ouă, lapte, brânză
  • consumul de alcool și fumatul nu sunt permise
  • în afara zilei de dezlegare, nu se consumă pește
  • relațiile intime sunt interzise

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022

Cea mai puternică rugăciune de rostit în această perioadă

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...