La spectacol, ca în Grecia, condițiile sunt la fel. Românii s-ar putea duce la teatru doar cu test PCR sau certificat de vaccinare

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 17.04.2021, 10:13
La spectacol, ca în Grecia, condițiile sunt la fel. Românii s-ar putea duce la teatru doar cu test PCR sau certificat de vaccinare

Românii ar putea merge la spectacol la fel ca în vacanță în Grecia, adică cu prezentarea unui test RT-PCR negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de începerea evenimentului, a unui test rapid negativ sau a unui certificat de vaccinare anti-COVID-19. Măsurile propuse de Ministerul Culturii pentru reluarea activităţilor din domeniu, în spaţii închise, de la 1 iunie, descriu două scenarii, în funcție de situaţia epidemiologică generală și de particularităţile regionale şi locale.

Cum s-ar putea duce românii la teatru, în scenariul 1

În primul scenariu, organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise ar putea fi permisă folosind capacitatea maximă a spaţiului în care se desfășoară acestea, în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, cu respectarea următoarelor măsuri de siguranță referitoare la accesul spectatorilor.

Mai exact, accesul la teatru, cinema sau alte săli de spectacol s-ar putea face în baza: adeverinţei de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului, alături de un act de identitate; testului RT-PCR negativ realizat cu cel mult 48 de ore înaintea începerii evenimentului; unui test rapid negativ realizat în ziua evenimentului. În plus, ar putea intra în săli persoanele care au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, dar nu va fi mai vechi de 90 de zile.

La spectacol, ca in Grecia, conditiile sunt la fel. Romanii s-ar putea duce la teatru doar cu test PCR sau certificat de vaccinare
Sala de cinema

Măsuri suplimentare pentru scenariul 1

De asemenea, conform propunerilor Ministerului Culturii, în cazul în care o acţiune culturală se organizează în scenariul 1, se aplică și unele măsuri de siguranță în completarea celor generale. Acestea se referă și la consumul de alimente și băuturi.

”Publicul poate participa la eveniment în picioare; se vor aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană. Participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului. Sala/spaţiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile. Consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate şi doar cu respectarea normelor ordinului comun Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sănătăţii”, sunt propunerile de la Ministerul Culturii.

Cum s-ar putea duce românii la teatru, în scenariul 2

Cel de-al doilea scenariu cuprinde alte mini-scenarii, în funcție de rata de incidență a cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. Accesul publicului nu mai este restricţionat de nicio dovadă medicală în niciuna dintre variante. Astfel, în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise ar putea fi permisă ”fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori”.

În localitățile cu o rată de incidență mai mică de 5/1000 de locuitori, evenimentele culturale în spații închise sunt permise fără a se depăşi jumătate din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori. Pe de altă parte, în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori.

Măsuri suplimentare pentru scenariul 2

Potrivit Ministerului Culturii, în cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 2, ar urma să se aplice următoarele măsuri suplimentare: spaţiul va fi organizat cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), iar publicul nu poate urmări un spectacol/concert în picioare; personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului.

Lista este completată de următoarele reguli: ”Se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator, în cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), urmând a se aloca un metru între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la două persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;” și ”spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, înlăturând astfel riscul contaminării directe prin proximitate”.

Ce se înțelege prin ”spații închise”

Conform Ministerului Culturii, prin ”spaţii închise” se înţelege atât spaţiul convenţional în care se pot desfăşura spectacole, concerte, proiecţii de film, conferinţe și altele, cât şi spaţiul neconvenţional, cum ar fi săli de sport, hale industriale, cafenele, restaurante ori holul sau spaţiul larg al unui clădiri.
Prin activităţi culturale se înţelege ”fără a se limita la”: concert, teatru, dans, film, stand-up comedy sau expoziţie, expoziţie temporară, târg, workshop, conferinţă cu caracter cultural sau creativ.

Ministerul Culturii a atras atenția că în cazul evenimentelor desfășurate într-un restaurant, bar sau cafenea, organizarea spaţiului şi a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Sănătăţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...