Acestea sunt locurile cu cel mai mare risc de a te infecta cu Sars-Cov-2. Cât de periculoase sunt magazinele, restaurantele sau călătoriile

Ioana Bucur 12.03.2021, 16:35
Acestea sunt locurile cu cel mai mare risc de a te infecta cu Sars-Cov-2. Cât de periculoase sunt magazinele, restaurantele sau călătoriile

Acasă? La piață? Pe pârtie? La școală? Care sunt, de fapt, locurile cu cel mai mare risc de a te infecta cu SARS-CoV-2. Un studiu realizat de specialiști a analizat fiecare situație, iar concluziile sunt clare. Află cât de periculoase sunt magazinele, restaurantele sau călătoriile.

Locurile cu cel mai mare risc de a te infecta cu Sars-Cov-2

Ne protejăm, însă măsurile de protecție nu ne feresc complet de riscul de a intra în contact cu virusul ce ne-a schimbat complet viața. Institutul Pasteur a realizat un studiu prin care se dorește întocmirea unei liste cu locurile cu cel mai mare risc de a te infecta cu SARS-CoV-2. Rezultatele parțiale au fost deja publicate, iar concluziile sunt surprinzătoare. Potrivit specialiștilor francezi, cele mai multe contaminări nu au loc în magazine, restaurante sau în timpul călătoriilor, ci în mediul familial – în jur de 63% dintre cazuri.

„Mesele organizate atât în ​​mediul privat, cât și în cel profesional, sunt cel mai frecvent raportate ca fiind la originea acestor infectări”, a anunțat Institutul Pasteur, potrivit BFMTV.

Pe locul al doilea în topul făcut de institutul Pasteur sunt călătoriile în străinătate, cu un procent de 53%. Același studiu arată că una dintre cele mai bune măsuri luate pentru încetinirea răspândirii virusului a fost munca de acasă – telemunca.

Cât de periculoase sunt magazinele, restaurantele sau saloanele de înfrumusețare

Primele concluzii ale studiului ce încearcă să identifice locurile cu cel mai mare risc de a te infecta cu SARS-CoV-2 sunt surprinzătoare. Riscul de a ne îmbolnăvi în locurile publice nu este chiar atât de mare, în condițiile în care se respectă măsurile privind purtarea măștii de protecție și distanțarea socială. Cu alte cuvinte, magazinele, saloanele de înfrumusețare și chiar lăcășurile de cult nu reprezintă un risc crescut de infectare, arată studiul Pasteur. Același lucru se poate spune și despre mijloacele de transport în comun, de fapt, oriunde se pot respecta cele două măsuri de protecție amintite mai sus. Specialiștii trag, însă, un semnal de alarmă. Lucrurile nu stau la fel în cazul restaurantelor, barurilor sau sălilor de sport.

Restrictiile decise in București: se inchid restaurantele si cazinourile. Decizia in privinta scolilor
Restaurant inchis

Datele din studiu au arătat că aproape 45% dintre cei depistați pozitiv știu de la cine au luat virusul. O altă problemă identificată a fost faptul că oamenii nu se izolează de la apariția primelor simptome, ci preferă să aștepte primirea rezultatului testului Covid.

Studiul a fost realizat în perioada 1 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021 și a inclus 77.208 participanți ce au dezvoltat o infecție acută cu SARS-CoV-2. Specialiștii au precizat că procentele au putea varia, de la tulpină la tulpină, referindu-se la variantele apărute în Marea Britania, Africa de Sud și Brazilia.

Peste 5.000 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în ultimele 24 de ore, în România

Grupul de Comunicare Strategică a publicat, vineri, bilanțul ultimelor 24 de ore. Potrivit datelor, în România, în intervalul menționat, au fost confirmate 5.010 cazuri noi de Covid-19. La un an de pandemie, numărul totul al cazurilor depistate la noi în țară a ajuns la 850.362.

„Până astăzi, 12 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 850.362 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 777.715 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 5.010 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, anunţă autorităţile.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...