La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor din București și Alba Iulia

Cazacu Alexandru 30.11.2022, 09:21
La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor din București și Alba Iulia

Nu cu mult timp în urmă, Administrația Prezidențială a confirmat organizarea paradei militare în Capitală, cu ocazia Zilei Naționale a României. La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2022 și care este programul evenimentelor din București și Alba Iulia, puteți afla în continuarea articolului curent.

La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2022

După cum bine știm, data de 1 Decembrie este foarte importantă pentru români. Stabilită prin lege, în această zi este sărbătorită Ziua Națională a României. Evenimentul amintește de cel mai important moment din istoria țării noastre: în 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei  cu Regatul Român.

Prin Legea nr. 10 din data de 31 iulie 1990, Ziua Națională a României a fost stabilită la data de 1 decembrie. Cu această ocazie, la Alba Iulia și în București se organizează diferite evenimente, printre care și paradele militare.

La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie, în București

Organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, parada militară va începe joi, la ora 11, în Piața Arcului de Triumf din Capitală. La marele eveniment, vor participa nu mai puțin de 1.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

De asemenea, la parada de 1 Decembrie vor participa și aproximativ 120 de mijloace tehnice, 40 dintre acestea fiind aeronave. Potrivit actului normativ menționat anterior, 1 decembrie este atât sărbătoare publică, cât și zi liberă pentru toți angajații din România. Acum că știm la ce oră începe parada de 1 Decembrie în București, haideți să aflăm și care este programul evenimentelor desfășurate la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale.

La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie la Alba Iulia

La Alba Iulia, evenimentele organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României au început pe 16 noiembrie, adică cu două săptămâni înainte de 1 decembrie.

În acest an, 1 Decembrie pică, după cum am menționat și anterior, într-o zi de joi. La fel ca și în Capitală, printre cele mai așteptate evenimente din Alba Iulia se numără și parada militară. Aceasta începe la ora 12:00.

Programul complet al evenimentelor organizate în Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României

În acest an, Consiliul Județean Alba, prin intermediul instituțiilor de cultură subordonate (Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia), organizează mai multe evenimente culturale, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Evenimentele și acțiunile culturale organizate la Alba Iulia se vor desfășura în felul următor:

16 noiembrie 2022

Muzeul Național al Unirii (ora 13:00) – „Conservare și Restaurare – Artă și Diversitate” (expoziție conținând piesele restaurate de Centrul Național de Conservare și Restaurare – Carte Veche din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia).

Evenimente pe 20 Noiembrie 2022, în Alba Iulia

Județul Alba (ora 12:30) – Patria Recunoscătoare

Semn al respectului față de reprezentanții cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor naționale, presei și românilor de rând convocați pentru Adunarea din 1 Decembrie 1918.

24 noiembrie 2022

Sala Unirii (ora 10:00) – „Unitate, Continuitate și Independență în Istoria Poporului Român.
104 ani de la Marea Unire, 1918 – 2022” (simpozion național – deschiderea oficială).

26 noiembrie 2022

Muzeul Național al Unirii (ora 12:00) – „Salonul internațional de machete statice – 2022”
(salon internațional de machete statice realizate la scară după vehicule care au existat în vremurile trecute – deschiderea oficială).

29 noiembrie 2022

Casa de Cultură a Sindicatelor (ora 18:00) – „35 de ani de activitate – Corul de copii THEOTOKOS din Alba Iulia” – dirijor și inițiator Preot Nicolae-Călin Bulac (concert aniversar la împlinirea a 35 de ani de activitate).

30 noiembrie 2022

  • Sala Unirii – aripa de nord (ora 10:00) – Salonul de carte (standuri de edituri și lansări de carte).
  • Sala Unirii (ora 11:00) – „Actul Unirii Românilor din Transilvania, Banat și Ungaria cu Regatul Român” (expoziție – exponatul lunii decembrie).
  • Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia (ora 12:00) – România Tradițională – Festival de tradiții și obiceiuri. Produse gastronomice tradiționale, produse de uz gospodăresc, pielărie, olărit, cusături și țesături, arta lemnului, dogărie, împletituri, decorațiuni de sărbători, icoane pe sticlă, confecționare măști populare, podoabe din ceramică, sticlărie, ceramică de Horezu (deschis în intervalul orar 12:00 – 20:00).
  • Monumentul Unirii, Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Încoronării, Strada Muzeului Unirii, Statuia lui Mihai Viteazul, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, Piața Cetății, Gara Alba Iulia (ora 12:00) – ,,CENTENAR – ROMÂNIA. De la Centenarul Unirii la Centenarul Încoronării” (expoziție urbană de artă fotografică).
  • Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” (ora 12:00) – ,,Catedrala Încoronării din Alba Iulia în imagini” (expoziție urbană de artă fotografică semnată Vasile Sârb).
  •  La ora 12:15 pe postul de televiziune TVR 1 va fi difuzat, în premieră, concertul „Cântec pentru Făuritorii Libertății”. Concert realizat în Anul Centenarului Încoronării de la Alba Iulia de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, alături de Orchestra Română de Folclor, dirijor Alexandru Pal.
  • Filiala Cetate a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba (ora 13:00) – „Bibliotecă și carte în straie de sărbătoare” (povești pentru copii, expoziții, atelier de pictură pe față, muzică, vizionare filme pentru copii și ateliere creative).
  • Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia (ora 14:00) – Deschiderea oficială ROMÂNIA TRADIȚIONALĂ (festival de tradiții și obiceiuri).
  • Sala Unirii – aripa de nord (ora 15:00) – Mareșalul Constantin Prezan. 160 de ani de la naștere (expoziție).
  • Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia (ora 16:00) – „Plaiuri dunărene” – expoziții de pictură (expoziții personale de pictură Cristian Bâlea și Adrian Pal)
  • Muzeul icoanei Museikon (ora 18:00) – MUSEIKON, la jumătate de deceniu (aniversarea a 5 ani de la deschiderea muzeului icoanei la Alba Iulia).
  • Monumentul Unirii – Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan – Sala Unirii (ora 19:00) – „Retragere cu torțe” (reprezentație de reenactment istoric).
La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie
La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor

Evenimente organizate pe 1 decembrie 2022 la Alba Iulia

  • Filiala Cetate a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba (ora 09:00) – „Bibliotecă și carte în straie de sărbătoare”
  • Sala Unirii – aripa de nord (ora 10:00) – Salonul de carte (standuri de edituri și lansări de carte).
  • Sala Unirii (ora 11:00) – Discursul lui Vasile Goldiș
  • Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia (ora 12:00) – Festivalul de tradiții și obiceiuri „România Tradițională”.
  • Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia (ora 14:30) – Spectacol folcloric extraordinar.
  • Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel Alba Iulia (ora 16:00) – Alba – meleaguri de poveste. Tărâmul zânelor, regia Teodora Popa (spectacol de teatru pentru copii).
  • Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia (ora 16:30) – „2024 – Bicentenarul Avram Iancu”.
  • Piața Cetății (ora 17:00) – „Caleidoscopul Unirii” (momente de animație, prezentări și reenactment istoric).
  • Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a din Cetatea Alba Iulia (ora 18:00) – „Dacă inimile toate…” după versuri de Matei Vișniec (lansare album și recital – Silvan Stâncel, Dan Liviu Cernat și Cristian Alexievici).
  • Piața Cetății (ora 19:00) – „Caleidoscopul Unirii” (momente de animație, prezentări și reenactment istoric).

Ei bine, iată că am aflat astfel la ce oră începe parada militară de 1 Decembrie în București și Alba Iulia, dar și programul complet al evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. Este important să menționăm și faptul că programul poate suferi unele modificări, în funcție de implementarea generală a proiectului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...