La cât timp se schimbă uleiul din friteuză? După câte utilizări trebuie să îl arunci?

Emanuela Pană 23.10.2023, 16:00
La cât timp se schimbă uleiul din friteuză? După câte utilizări trebuie să îl arunci?

Când vine vorba de prepararea mâncărurilor crocante și delicioase, friteuza este un aparat de nelipsit din bucătăria multora. Cu toate acestea, calitatea preparatelor depinde și de menținerea în condiții optime a uleiului din friteuză. Așadar, la cât timp se schimbă uleiul din friteuză astfel încât preparatele să fie nu doar gustoase, ci și sănătoase? 

Ce tipuri de ulei poți folosi la friteuza electrică? 

Puiul, curcanul, gogoșile, cartofii și inelele de ceapă sunt doar câteva dintre delicatesele ce pot fi preparate cu ajutorul unei friteuze. Deși acest dispozitiv reprezintă o modalitate rapidă de a prepara mâncăruri savuroase, utilizarea sa implică, în mod inevitabil, folosirea multor uleiuri fierbinți, deci trebuie să ai grijă când gătești.  

Deși ghidul de utilizare al aparatului îți sugerează care uleiuri sunt potrivite pentru o friteuza specifică, de regulă sunt folosite următoarele tipuri de ulei: vegetal, floarea-soarelui, susan, arahide, porumb, soia, alune și ulei de rapiță. 

Majoritatea producătorilor de friteuze nu recomandă folosirea uleiului de măsline, a untului sau a margarinei, întrucât acestea nu sunt potrivite pentru gătit la temperaturi ridicate. De asemenea, trebuie evitate uleiurile cu un conținut ridicat de apă.  

Citește și: Cât ulei se pune în tigaie pentru ouăle prăjite? Regula de aur ca să iasă perfecte

La cât timp se schimbă uleiul din friteuză? 

Conform experților în domeniu, frecvența cu care ar trebui să schimbăm uleiul din friteuză depinde de mai mulți factori, printre care:

1. Tipul de ulei folosit

Uleiurile vegetale, cum ar fi cel de floarea-soarelui sau de porumb, tind să aibă o durată de viață mai scurtă la temperaturi ridicate în comparație cu uleiurile mai dense, cum ar fi cel de arahide. Astfel, dacă folosești ulei vegetal, este posibil să fie nevoie să îl schimbi mai des.

2. Frecvența utilizării

Dacă folosești zilnic fipteuza, uleiul va trebui schimbat mai des decât în cazul unei utilizări ocazionale.

3. Alimentele prăjite

Alimentele cu un conținut mare de apă sau cele pane pot reduce durata de viață a uleiului, din cauza resturilor care rămân în el. 

Sfaturile producătorilor diferă de la cinci la 25 de utilizări, în funcție de ceea ce gătești la friteuză. În general, se recomandă înlocuirea uleiului la fiecare 8-10 utilizări, în special dacă prăjești alimente cu o crustă exterioară.  

Totodată, este important să respecți recomandările din broșura de instrucțiuni. Ca regulă generală, uleiul trebuie schimbat neapărat odată ce începe să își schimbe culoarea, mirosul sau consistența. 

Vezi și: Trucul banal pentru ca uleiul să nu mai sară din tigaie. Ingredientul pe care îl adaugă bucătarii când fac preparate prăjite

De ce trebuie să schimbi regulat uleiul din friteuză? 

După ce uleiul a fost utilizat de câteva ori, acesta trebuie eliminat cu grijă. El nu trebuie vărsat în chiuvetă prin scurgere. După ce s-a răcit complet, uleiul vechi trebuie turnat într-un recipient ermetic, precum o sticlă de ulei deja folosită, și aruncat ținând cont de recomandările autorităților locale. 

La cat timp se schimba uleiul din friteuza?
Motive pentru care trebuie sa schimbi regulat uleiul din friteuza

Printre beneficiile schimbării regulate a uleiului din friteuză se numără: 

Calitatea gustului: uleiul vechi sau deteriorat poate afecta gustul alimentelor prăjite, dându-le o aromă râncedă sau amăruie. 

Sănătatea: uleiurile vechi pot produce compuși nesănătoși care, la un consum frecvent, pot afecta negativ sănătatea. 

Prăjirea eficientă: uleiul curat conduce căldura în mod uniform, făcând că alimentele să fie prăjite corespunzător. 

Cum prelungești durata de viață a uleiului din friteuză? 

Dacă vrei să prelungești durata de viață a uleiului din friteuză, ține cont de următoarele sfaturi:  

Filtrarea regulată: după fiecare utilizare, este bine să filtrezi uleiul pentru a îndepărta resturile sau bucățelele de mâncare care au rămas. 

Stocarea corectă: depozitează friteuza într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă a soarelui. 

Evitarea supraîncălzirii: încearcă să nu lași friteuza să funcționeze la temperaturi prea înalte pentru perioade lungi de timp. 

Pentru a te bucura de preparate prăjite delicioase și sănătoase pe cât posibil, este esențial să fii atent/ă la calitatea și starea uleiului din friteuză. Ține cont de recomandările experților și adaptează-le în funcție de nevoile tale specifice. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...