Kremlinul trasează noua hartă. Consiliul Federației Ruse a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene

Mihnea Tălău 04.10.2022, 12:43
Kremlinul trasează noua hartă. Consiliul Federației Ruse a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene

Camera superioară a parlamentului rus a votat marți pentru a aproba încorporarea a patru regiuni ucrainene în Rusia, în timp ce Moscova se pregătește să anexeze în mod oficial teritoriul pe care l-a luat de la Kiev în timpul conflictului de șapte luni.

18% din teritoriul Ucrainei a fost smuls de ruși

În cadrul unei ședințe de marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia, după un vot similar în Duma de Stat, camera inferioară a Rusiei, care a avut loc ieri, transmite Reuters.

Documentele se întorc acum la Kremlin pentru semnătura finală a președintelui Vladimir Putin în vederea anexării oficiale a celor patru regiuni, care reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

În ciuda faptului că a trecut de parlamentul rusesc, Kremlinul nu a desemnat încă în mod oficial granițele noilor regiuni, dintre care o mare parte se află sub controlul forțelor ucrainene. Ca atare, este încă neclar unde își va delimita Rusia propriile granițe internaționale odată ce anexarea va fi finalizată.

Rusia a făcut anunțul. Reconstrucția Donbas-ului va fi făcută cu muncitori nord-coreeni

Consultări cu privire la noile frontierele

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sunt în curs de desfășurare consultări cu privire la frontierele regiunilor Zaporizhzhia și Kherson.

Rusia nu deține controlul deplin asupra niciuneia dintre cele patru regiuni.

Luni, Ucraina a obținut mai multe victorii pe câmpul de luptă, ocupând un teritoriu aflat la zeci de kilometri în spatele liniilor de front anterioare în sudul regiunii Kherson, potrivit rapoartelor oficialilor instalați în Rusia.

Între timp, forțele sale controlează doar aproximativ 60% din regiunea Donețk și 70% din Zaporizhzhia, în timp ce recentele avansuri ucrainene au împins liniile de front înapoi și în Luhansk, o regiune asupra căreia forțele rusești au revendicat controlul total în iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...