Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Cotroceni. Președintele a discutat despre tema fondurilor europene și criza Covid-19

Iancu Andreea 28.10.2020, 18:42
Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Cotroceni. Președintele a discutat despre tema fondurilor europene și criza Covid-19

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă, începând cu ora 18:00, la Palatul Cotroceni. Oficialul român a avut în cursul zilei de astăzi o ședință de lucru cu mai mulți reprezentanți din Guvern. Principalul subiect dezbătut de către politicieni este legat de fondurile europene. De asemenea, președintele a răspuns mai multor întrebări adresate de jurnaliști.

Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

După ședința de lucru privind fondurile europene, ce a avut loc astăzi, de la ora 15:00, președintele României susține conferința de presă săptămânală, în care răspunde și întrebărilor din partea jurnaliștilor.

România va beneficia de peste 30 de miliarde de euro pentru a accelera economia în cadrul Planului de Relansare și Reziliență. Planul urmează să fie aprobat până în luna aprilie a anului viitor și privește 12 direcții prioritare pentru investiții din banii europeni. Astfel, vorbim despre asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziției climatice. Este nevoie ca economiile să se dezvolte durabil, pe termen mediu și lung.

„Am obținut la Consiliul European din iulie 80 de miliarde de euro.”, susține președintele Iohannis.

Președintele a afirmat că aceasta este o oportunitatea istorică pentru noi, de a dezvolta România. Sunt fonduri care permit investiții majore în educație și sănătate. Toate aceste proiecte vor avea rezultate palpabile, conform președintelui.

Subiectul pandemiei de coronavirus, dezbătut de Klaus Iohannis

În contextul pandemiei, președintele a dat asigurări că până în prezent, situația epidemiologică din România nu necesită reinstaurarea carantinei.

„Lucrurile la noi au fost gestionate bine până acum. Situația nu ne duce cu gândul la carantină sau lockdown”, este de părere Klaus Iohannis.

Întrebat ce măsuri îndrăznețe a luat România pentru a salva viețile cetățenilor, președintele a dat asigurări că țara noastră se consultă frecvent cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, autoritățile comunică între ele pentru a asigura o bună gestionare a crizei.

„Pentru a găsi soluțiile cele mai eficient și în timp util am convenit la ultimul Consiliu European să avem întâlniri informale, prin videoconferință, cu restul reprezentanților statelor membrie UE.”, explică președintele.

În privința sărbătorilor de iarnă, oficialul român a declarat că anul acesta Crăciunul va fi sărbătorit în familie. De asemenea, restricțiile deja existente nu ar urma să fie ridicate.

„Eu nu cred ca in acest an sarbatorile de iarnă vor fi ca în alți ani. Cu siguranță vor exista restricții. Cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului. Este sărbătoare în și cu familia.”, a anunțat Iohannis.

Întrebat dacă nu consideră că ar trebui schimbat criteriul pe baza căruia se iau măsuri de restricţionare a activităţilor, având în vedere că unele judeţe fac mii de teste iar altele câteva sute, având evident şi mai puţine cazuri, Iohannis a răspuns:

”Acest sistem pe care l-aţi prezentat succint e unul elaborat de experţi recunoscuţi de la noi, bazat pe criterii obiective. Sigur, putem să ne întrebăm cât de perfect este sistemul. Cred că nici un sistem nu e perfect, însă au redat destul de adecvat criteriile de la noi. Voi da întrebarea mai departe la grupul de experţi”.

De asemenea, la întrebarea privind efectele măsurilor luate de alte state înainte de a lua noi măsuri de limitare a răspândirii pandemiei, Iohannis a afirmat:

”Măsurile care au fost luate au fost discutate şi luate de experţi recunoscuţi în domeniu. Nu s-a discutat restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, cum eu nu cred că circulaţia pe timp de noapte răspândeşte România, ci petrecerile pe timp de noapte. Nu putem să nu urmărim ce efect au astfel de restricţii. Aceste restricţii nu sunt un joc politic, aceste restricţii sunt propuse de experţi. Noi nu dorim să distrugem viaţa oamenilor, noi dorim să luăm fix atâtea măsuri şi restricţii cât sunt necesare pentru a domoli extinderea acestei pandemii. Şi după ce avem aceste rezultate, experţii propun un nou set de restricţii sau propun păstrarea setului de restricţii”.

Klaus Iohannis: „Alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.”

În cadrul unei discuții privind amenda primită de liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele a vorbit despre faptul că Partidul Social Democrat nu pare deloc reformat. De asemenea, Klaus Iohannis a asigurat că alegerile parlamentare vor avea loc în data de 6 decembrie.

„Constat că foarte mulți români poartă mască. Pe mine mă revoltă că persoane publice, cum sunt cei din conducerea PSD, refuză să respecte aceste norme și fac întâlniri fără sa poarte mască. Și tuturor care nu cred că această boală există le recomand să se uite la știri și să întrebe persoane care au avut în familie această boală.”

De asemenea, având în vedere că vineri se împlinesc cinci ani de zile de la tragedia din clubul Colectiv, președintele Klaus Iohannis a făcut un anunț important. Acesta a afirmat că exact la această dată, va promulga legea prin care victimele Colectiv vor beneficia de decontarea tratamentelor pe viață. 

„Exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care extinde perioada pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat miercuri Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Mai mulți reprezentanți din Guvernul României s-au întâlnit pentru a discuta cu președintele Iohannis
Mai mulți reprezentanți din Guvernul României s-au întâlnit pentru a discuta cu președintele Iohannis

Subiectul fondurilor europene și cel al situației Covid-19 dezbătute de autorități

Potrivit unui anunț făcut de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a participat la o ședință, miercuri, 28 octombrie, la Palatul Cotroceni. În cadrul întrevederii, reprezentanții din Guvern și președintele au dezbătut subiectul fondurilor europene.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va avea miercuri, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru”, anunță administrația prezidențială.

Totodată, marți, Klaus Iohannis a fost prezent la o întâlnire cu ministrul Sănătății, Nelu Tătăru, vicepreședintele Societății Române de ATI, Dorel Săndesc, și șeful Secției ATI I, de la spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Dan Corneci. Ulterior, președintele Iohannis a declarat că scopul întâlnirii a fost acela de a se pune la punct cu situația exactă din spitale, privind locurile ATI și nu numai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...