Câți bani primește România de la Uniunea Europa pentru reconstrucția economiei. Cum ar putea fi folosite aceste fonduri

Raluca Juncu 28.05.2020, 16:47

Comisia Europeană a stabilit un plan de redresare economică pentru statele membre ale Uniunii Europene. Măsura se bazează atât pe granturi (adică fonduri nerambursabile), cât și pe împrumuturi.

Planul de redresare economică al Uniunii Europene. Câți bani primește România

Valoarea totală a pachetului de stimulente se ridică la 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde reprezintă fondurile nerambursabile, iar alte 250 de miliarde de euro sunt destinați împrumuturilor, care ar urma să fie rambursate între 2028 și 2058. România ar putea primi 33 de miliarde de euro, din care va trebui să înapoieze doar 12 miliarde de euro, potrivit anunțului venit din partea Comisiei Europene. 

Sursa foto: captură video YouTube
Sursa foto: captură video YouTube

Comisia propune astăzi un nou plan de revenire numit >, în valoare de 750 de miliarde de euro. Va domina bugetul UE refăcut pe termen lung de 1,1 trilioane. Planul > împreună cu cadrul financiar multianual se ridică la 1,85 trilioane euro în propunerea de astăzi. Asta pe lângă cele trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, deja aprobate de Parlament și Consiliu. Asta duce efortul de revenire la un total de 2,4 trilioane euro”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comsiei Europene.

În perioada următoare, Parlamentul European, alături de guvernele statelor membre vor decide împreună în ce domenii, pe ce proiecte și în ce condiții se vor aloca acești bani. Parlamentul European va avea putere legislativă pe fiecare dintre aceste domenii și va decide câți bani vor fi utilizați pe proiecte de cercetare, pe dezvoltare, pe infrastructură sau pe alte domenii de interes care necesită un impuls.

„Pentru ce putem folosi cele 33 de miliarde de euro care sunt alocate României din noul Plan de redresare economică?
Pe scurt: pentru modernizarea României. (…)

Comisia Europeană a anunțat ieri că accentul va fi pus pe noile priorități ale Uniunii Europene, adică vor avea o șansă mai bună de a fi finanțate proiecte care au componentă digitală, de protecția mediului, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, de îmbunătățire a eficientei energetice”, a scris europarlamentarul român,  Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

În ce țară se duc cei mai mulți bani

Cei mai mulți bani vor merge către Italia, țara cea mai afectată de pandemia de COVID-19, care va primi 173 de miliarde de euro, dintre care 82 de milarde de euro sunt sume nerambursabile. Urmează apoi Spania, către care este alocată o sumă de 140 de miliarde de euro, (din care 77 de miliarde de euro fonduri nerambursabile).

Și Grecia primește o sumă considerabilă. Este vorba de 32 de miliarde de euro, bani care vor ajuta statul elen să se redreseze în urma pierderilor pe care le avea din sectorul turistic, dat fiind faptul că țara este dependentă de încasările care vin din aceas sector.

Urmăriți Impact.ro și pe