Alegeri Parlamentare 2020. Schimbare uriașă cerută de Klaus Iohannis. Actul normativ a fost validat de Curtea Constituțională

Stan Filon 23.10.2020, 13:23
Alegeri Parlamentare 2020. Schimbare uriașă cerută de Klaus Iohannis. Actul normativ a fost validat de Curtea Constituțională

Președintele Klaus Iohannis vrea să organizeze pe data de 6 decembrie alegeri parlamentare și pentru asta a transmis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, în detrimentul Executivului.

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare

Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care a dat undă verde legii prin care Legislativul și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

”În prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. Față de această împrejurare, apare evident faptul că orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului – starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, arată șeful statului în solicitarea transmisă Parlamentului.

Seful statului cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare
Seful statului cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare

Iohannis amintește de prevederile Comisiei de la Veneția

Șeful Statului spune că nu s-a ținut seama de Comisia de la Veneția, care spune că nu trebuie schimbată legea electorală cu mai puțin de un an până la scrutin.

”În contextul actual, considerăm că este fără echivoc că intervenția legislativă – prin care se concretizează voința autorității legiuitoare de a deroga de la regula organizării alegerilor parlamentare în interiorul mandatului Parlamentului de 4 ani – survine cu mai puțin de un an până la data organizării alegerilor parlamentare la termen, respectiv cu mai puțin de 2 luni înainte de data expirării mandatului convocat prin Decretul Președintelui României nr. 1134/2016 privind convocarea Parlamentului României ales la data de 11 decembrie 2016 și este de natură să bulverseze procesul electoral aflat în curs de derulare”, mai precizează președintele.

Klaus Iohannis invocă în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului Codul bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneția, care stipulează că trebuie evitată modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.

Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI