Câte paturi are România la ATI. Mesajul lui Klaus Iohannis

Rădulescu Valentin 27.10.2020, 20:32
Câte paturi are România la ATI. Mesajul lui Klaus Iohannis

Deoarece situația pandemiei în România devine tot mai neagră, președintele Klaus Iohannis a transmis românilor câte paturi are țara noastră la ATI. Acesta a vorbit despre situația paturilor de la Terapie Intensivă după ședința de lucru de la Cotroceni, acolo unde a participat Ministrul Sănătății și vicepreședintele Societății Române de ATI.

Câte paturi la ATI are România în acest moment?

Klaus Iohannis a declarat, după ședința susținută la Palatul Cotroceni, că astăzi a fost o zi foarte grea pentru România din punct de vedere al deceselor înregistrate în ultimele 24 de ore. În urma acestui mesaj, președintele le-a mărturisit românilor că în țară se află 3.065 de paturi la ATI și peste 2.200 de ventilatoare. Totodată, acestea vor crește pe viitor prin accesarea fondurilor europene.

„În tot acest timp, Ministerul Sănătății a desfășurat mai multe proiecte de achiziție de ventilatoare, monitoare, paturi și alte echipamente necesare secțiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secțiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă – pentru toți pacienții, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare.”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

Klaus Iohannis Paturi ATI
Klaus Iohannis în ședința de la Palatul Cotroceni. Sursă Foto: Administrația Prezidențială

Capacitatea ventilatoarelor ATI s-a dublat

Președintele a mărturisit că pe lângă faptul că avem 3.065 de paturi care se află la Terapie Intensivă, există și cinci unități de Terapie Intensivă mobilă, două spitale modulare și un modul ATI. Acestea având o capacitate de 169 de paturi. Mai mult decât atât, Iohannis susține că încă de la începutul pandemiei România s-a aprovizionat în legătură cu ventilatoarele de la ATI, astfel încât capacitatea lor s-a dublat.

„În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu, ca să înțelegeți cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%, și până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!

Planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare și urmărește deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă distribuite la nivel național, precum cele de la Oradea, Constanța, Craiova, în locații nou construite cu destinații de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secții de terapie intensivă.”, a mai adăugat președintele.

Urmăriți Impact.ro și pe