VIDEO

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, declarații la baza militară NATO de la Kogălniceanu. Aderarea României la Schengen, printre subiectele discutate

Elena Avramescu 15.06.2022, 11:51
Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, declarații la baza militară NATO de la Kogălniceanu. Aderarea României la Schengen, printre subiectele discutate

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit miercuri dimineaţa, la ora 9:30, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa. Imediat după vizita în România, Macron va pleca în Republica Moldova, iar după aceea, liderul francez ar putea face prima sa vizită în capitala Ucrainei Kiev, alături de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi, potrivit France24.

Iohannis și Macron, declarații de presă la baza militară NATO de la Kogălniceanu

UPDATE 11:50 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie amplă cu preşedintele Macron şi cu privire la perspectivele extinderii spaţiului Schengen, unde a explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Șeful statului a mai spus că și-a exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen.

Klaus Iohannis i-a mulţumit preşedintelui Emmanuel Macron pentru prezenta militarilor francezi în România și a spus că a discutat cu preşedintele francez despre necesitatea cooperării pe flacul estic şi despre precuparea privind deteriorarea situaţiei din Ucraina. Şeful statului român a mai spus că se bucură de vizita preşedintelui francez în Republica Moldova, aducând în discuție modul în care poate fi ajutată această ţară.

„România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a spus preşedintele francez.

UPDATE 11:21 Șefii de stat au discutat apoi cu șefii grupurilor de luptă dislocați la Kogălniceanu.

„Am avut o discuţie cuprinzătoare cu preşedintele Macron şi cu privire la perspectivele extinderii spaţiului Schengen şi am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi rezilienţei regiunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii pieţei unice, în beneficiul cetăţenilor europenie. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 11:14. Klaus Iohannis a intervenit în discuție și a vorbit pe scurt despre aderarea Ucrainei la UE.

„E de așteptat ca până la rfinalul lunii să avem o decizie. CE lucrează la această speță, sunt șanșse să finalizăm decizia la finalul lunii iulie în Consiliu. Am discutat cu Macron și vom încerca să găsim o soluție fezabilă și sustenabilă”.

UPDATE 11:05  Emmanuel Macron a vorbit și despre afirmația conform căreia Rusia nu trebuie umilită, dar și cum vede acesta poziția Occidentului.

„În fața războiului decis de Rusia, poziția Franței e clară: am spus să facem totul pentru a nu amplifica acest război. Încă de la începutul conflictului am luat 6 seturi de sancțiuni. La un moment dat, focul trebuie să înceteze și discuțiile trebuie reluate. Geografic, Rusia va rămâne acolo unde este. Este o putere de temut Pentru ca Ucraina să câștige trebuie să negociem. Zelenski trebuie să negocieze cu Rusia. Și noi, la fel. Aceasta este realitatea și asta trebuie să se întâmple la un moment dat”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Macron și Iohannis au programate mai multe convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, dar şi o întâlnire cu militarii dislocaţi în Baza de la Kogălniceanu. După toate acestea, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor susţine declaraţii comune de presă.

Președintele Franței a ajuns în România marţi seara, fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

„Este un moment de mândrie pentru Franța să se afle aici, alături de partenerii săi români, în cadrul acestui avanpost orientat către asigurarea securității Europei, într-un moment în care războiul a revenit pe continentul nostru”, a spus Emmanuel Macron.

În timp ce se adresa trupelor franceze la bază NATO din România, Macron a spus: ”În timp ce Rusia invada Ucraina, ați fost detașați în timp record aici, în România, într-o misiune care are sens, o misiune unică de protecție și credibilitate. Întruchipați solidaritatea și securitatea europeană. Națiunea vă este recunoscătoare pentru angajamentul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră”.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi urmează să discute despre modalităţile de a consolida Parteneriatul Strategic româno-francez, care a fost reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. În plus, vor urma și alte teme de discuţie care vizează aderarea României la Spaţiul Schengen, dar şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

Se va vorbi și despre coordonarea poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, dar şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie. În plus, vor discuta despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, împreună cu susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Nici Republica Moldova nu va fi uitată, care are parte de multe provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, mai ales prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi a Germaniei.

Emmanuel Macron se întâlnește cu Klaus Iohannis
Emmanuel Macron se întâlnește cu Klaus Iohannis

Cererea lui Klaus Iohannis pentru Emmanuel Macron

În cursul zilei de azi, Klaus Iohannis îi va cere președintelui francez să sprijine, la summitul de la Madrid, România dar și celelalte țări din flancul estic al NATO pentru materializarea ideii de „apărare avansată” în Europa de Est.

„Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială”, a declarat președintele Iohannis săptămâna trecută, la finalul summitului B9.

„Vrem o apărare avansată, nu doar o prezență avansată. Vrem ca numărul trupelor trimise să fie mult mai mare. În România se dorește sporirea acesteia astfel încât să fie la nivel de grupuri de luptă de tip brigadă. Adică, la peste 3.000 de militari”, a spus și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Urmăriți Impact.ro și pe