Kim Jong Un vrea o armată mai puternică, în timp ce lucrările de testare nucleară sunt „în desfășurare”

Elena Avramescu 29.04.2022, 07:17
Kim Jong Un vrea o armată mai puternică, în timp ce lucrările de testare nucleară sunt „în desfășurare”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut armatei țării să „își întărească puterea în toate modurile pentru a anihila inamicul”, a informat vineri presa de stat, în timp ce noi imagini din satelit arătau pregătiri sporite pentru un posibil test nuclear. Kim a făcut aceste remarci în timpul ședințelor foto cu trupe, radiodifuzori media de stat și alții implicați într-o paradă militară masivă organizată luni, care a marcat cea de-a 90-a aniversare de la înființarea armatei.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un vrea cea mai puternică armată posibilă

Fotografiile publicate de presa de stat l-au arătat pe Kim cocoțat pe un cal alb și purtând o tunică albă, în stil militar, cu ornamente aurii, în timp ce trecea în revistă trupele. La parada de luni au fost prezentate mai multe dintre cele mai recente rachete din Nord, inclusiv cea mai mare rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Hwasong-17 și o rachetă hipersonică testată recent.

Ecranul a demonstrat „modernitatea, eroismul și dezvoltarea radicală a forțelor armate ale Republicii și superioritatea lor militară și tehnologică inegalabilă”, a declarat Kim trupelor la ședința foto, a informat agenția de știri de stat KCNA.

Coreea de Nord spune că se opune războiului și că armele sale sunt pentru autoapărare, dar la parada de luni, Kim a spus că misiunea forței sale nucleare depășește descurajarea războiului și include și apărarea „intereselor fundamentale” ale națiunii.

Luna trecută, Coreea de Nord a reluat testarea celor mai mari ICBM ale sale și există semne că ar putea testa în curând o armă nucleară pentru prima dată din 2017.

Coreea de Nord ar pregati un test nuclear in jurul datei de 15 aprilie, avertizeaza SUA
Rachete Coreea de Nord

„Imaginile actuale din satelit indică faptul că pregătirile sunt în curs de desfășurare și nu ar trebui să fie considerate activitate nesemnificativă”, a spus Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din SUA într-un raport de joi, potrivit Reuters.

Analiștii și oficialii sud-coreeni și americani au spus că Nordul pare să restaureze tunelul nr. 3 la situl său de testare nucleară Punggye-ri, folosit pentru explozii nucleare subterane înainte de a fi închis în 2018, pe fondul discuțiilor de denuclearizare cu Washington și Seul.

De atunci, Kim a spus că țara nu mai este legată de acel moratoriu autoimpus asupra testelor, dar Coreea de Nord nu a comentat lucrările și nu și-a confirmat scopul.

„Data celui de-al șaptelea test nuclear va depinde, fără îndoială, exclusiv de decizia personală a lui Kim Jong Un”, se arată în raport.

Imaginile comerciale prin satelit de luni arată construcția de noi clădiri și o creștere a echipamentelor și a proviziilor imediat în afara noii intrări la tunelul nr. 3, a spus CSIS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...