Coreea de Nord se pregătește să efectueze un test nuclear. Ar trebui să aibă și Seulul arme nucleare?

Beatrice Dumitru 14.04.2022, 11:19
Coreea de Nord se pregătește să efectueze un test nuclear. Ar trebui să aibă și Seulul arme nucleare?

După ce a lansat cea mai mare rachetă, Coreea de Nord se pregătește să efectueze un test nuclear după mai bine de cinci ani, spun oficialii și analiștii, reînviind o dezbatere de lungă durată la sud de graniță: ar trebui să aibă și Seulul arme nucleare? Coreea de Nord a testat arme nucleare de șase ori din 2006.

Coreea de Nord, mai multe teste cu rachete

Phenianul a efectuat mai multe teste cu rachete în acest an, inclusiv cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) care ar putea atinge, cu un focos nuclear, Coasta de Est a Statelor Unite, pentru prima dată din 2017.

A fost o întoarcere dramatică la testele cu rază lungă după o pauză de ani de zile, în timp ce liderul Kim Jong Un s-a angajat într-o rundă de diplomație cu fostul președinte american Donald Trump, în 2018, dar a eșuat. Acțiunile Coreei de Nord, împreună cu invazia rusă a Ucrainei, a schimbat starea de spirit din Coreea de Sud, care se gândește să aibă în dotare arme nucleare, notează France24.

Coreea de Nord se pregătește să efectueze un test nuclear. Ar trebui să aibă și Seulul arme nucleare?
Coreea de Nord a efectuat mai multe teste ale unor arme nucleare.

Au existat discuții despre Coreea de Sud că ar putea să-și urmărească propria capacitate nucleară. Opțiunea nucleară este posibil să rămână pe masa de discuții pentru factorii de decizie din Seul. Dar aceasta, desigur, va avea implicații și va ajunge dincolo de Peninsula Coreeană”, a spus Soo Kim de la RAND Corporation.

Se așteaptă un test nuclear

Coreea de Nord a testat arme nucleare de șase ori din 2006 și s-a lăudat cu succesul ultimei și celei mai puternice din 2017, o bombă cu hidrogen. Deoarece ICBM-urile din Coreea de Nord sunt încă în dezvoltare, există un „risc mare de eșec” de fiecare dată, a spus Cha Du-hyeogn, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

Oficialii sud-coreeni și reprezentantul de vârf al SUA în Coreea de Nord susțin că este așteptat un alt test nuclear, ca parte a sărbătorilor pentru cea de-a 110-a aniversare de la nașterea liderului fondator al dinastiei de la Phenian Kim Il Sung, pe 15 aprilie.

Imaginile din satelit arată activitate la un tunel de la locul de testare Punggye-ri, despre care Coreea de Nord a spus că a fost demolat în 2018, înaintea summit-ului Trump-Kim. Și Open Nuclear Network, cu sediul în Viena, spune că a observat semne de excavare și activitate crescută, indicând că Phenianul s-ar putea pregăti pentru un test cu arme nucleare.

Seul a derulat un program nuclear ascuns în anii 1970, încheindu-l în schimbul garanțiilor de securitate din partea Statelor Unite, care staționează 28.500 de soldați în Coreea de Sud pentru a se proteja împotriva vecinului său cu arme nucleare și a intensificat afișările militare, trimițând un portavion pentru prima dată din 2017.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...