Coreea de Nord a prezentat rachete balistice intercontinentale la o mare paradă și promite că va spori arsenalul nuclear

Elena Avramescu 26.04.2022, 10:10
Coreea de Nord a prezentat rachete balistice intercontinentale la o mare paradă și promite că va spori arsenalul nuclear

Coreea de Nord va accelera dezvoltarea arsenalului său nuclear, a declarat liderul Kim Jong Un în timp ce supraveghea o paradă militară uriașă care a afișat rachete balistice intercontinentale (ICBM) și alte arme, a informat marți presa de stat. Parada a avut loc luni seara, în timpul sărbătorilor pentru aniversarea înființării forțelor armate nord-coreene, a declarat agenția de știri de stat KCNA.

Noile rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord

Aceasta vine în timp ce Phenianul a intensificat testele de arme și demonstrațiile de putere militară pe fondul stagnarii discuțiilor de denuclearizare cu Statele Unite și a unei viitoare administrații conservatoare din Coreea de Sud.

Oficialii americani și sud-coreeni spun că există semne de construcție nouă la singurul loc de testare nuclear cunoscut din Coreea de Nord, care a fost închis oficial din 2018, sugerând că Phenianul s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare.

„Forța nucleară a Republicii trebuie să fie pregătită să-și exercite oricând misiunea responsabilă și descurajarea unică”, a spus Kim la adunare, potrivit Reuters.

Misiunea fundamentală a forței nucleare din Nord este de a descuraja războiul, dar s-ar putea să nu fie singura utilizare, a adăugat el.

„Dacă vreo forță încearcă să pătrundă în interesele fundamentale ale națiunii noastre, forțele noastre nucleare vor fi forțate să își îndeplinească în mod neașteptat a doua misiune”, a mai spus Kim.

Parada a prezentat cel mai mare ICBM cunoscut din Coreea de Nord, Hwasong-17, a raportat KCNA. Racheta masivă a fost testată pentru prima dată luna trecută, dar oficialii din Coreea de Sud cred că eforturile de a efectua un test complet s-au încheiat cu o explozie deasupra Phenianului.

Noile rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord
Rachete balistice intercontinentale in Coreea de Nord

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a publicat fotografii care arată Hwasong-17, precum și ceea ce păreau a fi rachete hipersonice și rachete balistice lansate de submarine (SLBM), printre alte arme de pe camioane și vehicule de lansare care rulau de mulțime de observatori și participanți care flutură steagul.

Procesiunea a inclus, de asemenea, șiruri de arme convenționale, cum ar fi artileria, lansatoare de rachete și tancuri prototip, plus zeci de mii de trupe care strigau „viață lungă” lui Kim Jong Un.

Programele de rachete balistice și arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care au impus sancțiuni țării. În cel mai recent test de arme din 16 aprilie, Kim a supravegheat lansarea a ceea ce mass-media de stat a spus că sunt rachete cu rază scurtă de acțiune care ar putea furniza arme nucleare tactice.

În timpul unei vizite la Seul de săptămâna trecută, Sung Kim, reprezentantul SUA pentru Coreea de Nord a declarat că aliații vor „răspunde în mod responsabil și decisiv la comportamentul provocator”, subliniind în același timp disponibilitatea de a se angaja cu Coreea de Nord „oriunde, fără nicio condiție”.

Coreea de Nord a spus că este deschisă diplomației, dar a respins propunerile Washingtonului ca fiind nesincere, având în vedere ceea ce Phenianul consideră „politici ostile”, cum ar fi sancțiunile și exercițiile militare cu Sudul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...