Coreea de Nord ar pregăti un test nuclear în jurul datei de 15 aprilie, avertizează SUA

Cătălina Burghelea 07.04.2022, 06:47
Coreea de Nord ar pregăti un test nuclear în jurul datei de 15 aprilie, avertizează SUA

SUA susțin că Phenianul ar putea efectua un test de arme la aniversarea a 110 de ani de la nașterea fondatorului Kim Il-sung, ignorând tentativele americane de dialog. În ultimele luni, Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de rachete și temerile cu privire la un posibil test nuclear vin în momentul în care Statele Unite spun că oficialii din această țară asiatică au ignorat cererile Washingtonului de a relua discuțiile de denuclearizare.

SUA avertizează despre un posibil test nuclear făcut de Coreea de Nord

Coreea de Nord ar putea efectua primul test al unei arme nucleare, după aproape cinci ani, la mijlocul lui aprilie, a avertizat un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Sung Kim, reprezentantul special pentru politica Coreei de Nord, a declarat că Washingtonul se aşteaptă ca Phenianul să planifice o mare demonstraţie a capacităţilor sale nucleare în creştere cu ocazia evenimentelor de săptămâna viitoare, marcând împlinirea a 110 ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, cel care a fondat Republica Populară Democrată Coreea (RPDC).

„Ne temem că, în legătură cu viitoarea aniversare de la 15 aprilie, Coreea de Nord va fi tentată să întreprindă o nouă acţiune provocatoare”, a precizat Kim, referindu-se la recentele teste de lansare a rachetelor balistice efectuate de Phenian, notează The Guardian.

„Nu vreau să speculez prea mult, dar cred că ar putea fi o altă lansare de rachetă, ar putea fi un test nuclear”, a spus emisarul.

Phenianul ignoră orice intenție de dialog

Coreea de Nord a făcut mai multe teste de arme nucleare începând cu 2006, ultimul fiind în anul 2017. Şi, potrivit expertului american, Phenianul continuă să ignore propunerile Washingtonului de a reînnoi un dialog privind denuclearizarea peninsulei coreene.

„Nu am primit niciun răspuns de la Phenian, ceea ce este foarte dezamăgitor, deoarece am trimis mai multe mesaje, atât în public, cât şi în privat, invitându-i la un dialog fără condiţii” prealabile, a precizat Sung Kim.

„În schimb, au inițiat o serie de teste de rachete care au culminat recent cu cel puțin trei lansări de ICBM. Aceste acțiuni reprezintă o amenințare serioasă la adresa stabilității regionale”, a punctat oficialul Departamentului de Stat al SUA.

Dezastrul care ameninta acum Coreea de Nord. Kim Jong Un da vina pe un taifun

China și Rusia sunt acuzate că nu au intervenit

De asemenea, emisarul american a subliniat că atât China, cât și Rusia nu l-au ajutat pe preşedintele american Joe Biden în încercările sale de a relua discuţiile cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Discuțiile menite să limiteze amenințarea nucleară a Phenianului păreau să câștige teren sub administrația lui Donald Trump, dar apoi au stagnat. După ce Joe Biden a preluat mandatul, Coreea de Nord a demarat o serie de teste de rachete, 13 în total, care au culminat luna trecută cu lansarea unei rachete balistice care ar putea livra un focos nuclear în estul Statelor Unite. Testele i-au alarmat pe vecinii Coreei de Nord, Japonia și Coreea de Sud.

Când ar putea folosi Coreea de Nord arme nucleare

Kim Yo Jong, sora influentă a liderului Kim Jong Un, a transmis, marţi, că țara sa va folosi arme nucleare pentru „a elimina” armata sud-coreeană, dacă aceasta ar lansa un atac preventiv.

Potrivit emisarului Sung Kim, Washingtonul face presiuni pentru o nouă rezoluție care să condamne acțiunile Phenianului în cadrul consiliului de securitate al ONU, dar Moscova şi Beijingul s-au opus deja de şase ori în acest an. Rusia și China „au blocat constant eforturile noastre”, a conchis oficialul american.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...