Kelemen Hunor, face apel la maghiari să participe la recensământ. „Statul român să ne vadă ca o comunitate puternică”

Mihnea Tălău 02.05.2022, 15:30
Kelemen Hunor, face apel la maghiari să participe la recensământ. „Statul român să ne vadă ca o comunitate puternică”

Președintele UDMR,  Kelemen Hunor, a făcut, luni, apel la maghiari să participe la recensământul în curs de desfășurare în România, afirmând că „dacă statul român îi vede pe maghiarii din România ca pe o comunitate solidă, va avea o altă abordare față de ei”.

La ultimul recensământ, 1.260.000 de respondenți s-au declarat maghiari

Aflat la Budapesta, într-o intervenție la postul public maghiar de știri M1, Kelemen Hunor a precizat că la recensământul anterior, în urmă cu zece ani, 1.260.000 de respondenți s-au declarat maghiari. Rezultatele recensământului din acest an vor determina deciziile de politică publică față de comunitățile etnice pentru următorii zece ani, inclusiv în ceea ce privește utilizarea limbii, educația în limba maternă și nivelul de sprijin din partea statului, a spus el, potrivit Hungary Today.

„Este foarte important ca statul român să ne vadă ca o comunitate puternică, așa cum și noi trebuie să ne vedem ca o comunitate puternică”, a afirmat liderul UDMR.

El a făcut apel la completarea chestionarului online până pe 16 mai și la răspunsul la fiecare întrebare, inclusiv la cele privind identitatea etnică și religioasă.

Cum completezi formularul online pentru recensământ 2022

Recensământul se desfășoară în perioada 14 martie – 17 iulie

Anul acesta, în perioada 14 martie – 17 iulie, se organizează în România culegerea datelor de la populație pentru caracteristici referitoare la populația rezidentă și la locuințe.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie – 15mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Românii care vor completa online formularele, vor obţine de pe platformă un cod de autorecenzare pe baza căruia vor beneficia de o zi liberă.

Chestionarul de recensământ va în română și în 16 limbi ale minorităților naționale, plus limba engleză.

Recensământul populației trebuia să se desfășoare anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Acesta a început pe 1 februarie cu etapa de strângere de informații din surse administrative şi populare pentru a realiza o bază de date.

În România, în perioada 1859 – 2011 s-au desfășurat 12 recensăminte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...