Ce este taxa de solidaritate, care ar urma să fie impusă în România. UDMR: „Sună urât, dar trecem printr-o perioadă grea”

Cătălina Burghelea 08.12.2021, 07:15
Ce este taxa de solidaritate, care ar urma să fie impusă în România. UDMR: „Sună urât, dar trecem printr-o perioadă grea”

Partidul UDMR propune o taxă de solidaritate în România, care ar aduce la buget până la 1,6 miliarde de euro. Măsura ar urma să fie aplicată companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane de euro. Ideea este susținută și de PSD. Nici liberalii nu au făcut un pas în spate la auzirea acestei propuneri, dar au declarat că nu și-ar dori ca acest bir să devină permanent. Dacă va fi aplicată noua taxă, măsura va lovi nu numai în multinaționale, ci și în companii de stat, cum ar fi CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă sau Metrorex.

O nouă taxă în România

Luni seara, în ședința coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR a fost discutată introducerea unei taxe de solidaritate care să fie aplicată companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane de euro. Propunerea a venit din partea UDMR şi a fost agreată de social-democrați, în timp ce liberalii au spus că nu doresc ca măsura să fie una permanentă. Mai precis, una dintre temele de discuţie din şedinţa de luni a coaliţiei, care a durat peste trei ore, a fost taxa de solidaritate pentru firmele care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an.

Ce este taxa de solidaritate și cui va fi aplicată

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a dezvăluit, marți seara, că a fost cel care a propus coaliției instituirea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari pentru o perioadă limitată de timp.

„Ieri (n.r. – luni, 6 decembrie) a fost o discuție scurtă și vom continua când discutăm despre buget. E vorba despre o propunere pentru o perioadă de un an, poate să fie 2,3 ani, nu este ceva permanent. E vorba de a crește veniturile la buget într-o perioadă dificilă când ești nevoit din cauza inflației, din cauza creșterii prețurilor la energie să mai aduci la buget niște sume prin care poți să îi ajuți pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar în același timp trebuie să faci și investiții în sănătate, în educație, în domenii importante și atunci eu am propus această taxă.

Toată lumea vorbea de taxă de solidaritate și am spus ok, dar haideți să vedem cine cu cine trebuie să fie solidar într-o astfel de perioadă. Nu este ceva uzual, trebuie o discuție și cu mediul de afaceri, au existat deja mici discuții, unii acceptă mai ușor, alții mai greu, dar eu spun așa: O taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an, și vorbim de cifra de afaceri pentru anul 2021 (…) acest lucru înseamnă un venit important”, a explicat președintele UDMR, la TVR.

Kelemen Hunor, vicepremierul Romaniei

Banii vor fi folosiți pentru investiții în sănătate și educație

Potrivit liderului UDMR, banii încasați de bugetul statului trebuie să aibă o destinație clară, și anume investiții în sănătate și educație.

„Asta a fost discuția. Liberalii sunt în acest moment mai reticenți, nu contează, e o discuție în coaliție, dacă vom ajunge la un consens se face, dacă nu, nu. Dacă nu se ajunge la un consens atunci trebuie găsită o altă formulă, o altă sursă de venit”, a punctat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor vine cu explicații

Taxa de solidaritate ar urma să fie aplicată firmelor și companiilor cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, a mărturisit șeful UDMR.

„Am văzut discuțiile, unii vorbesc de profit, alții de cum se poate ocoli o astfel de taxele, dar și în acest moment, dacă ne uităm la profit, dacă ne uităm, vedem că multe firme, nu vreau să spun că toată lumea face la fel, cum facturează pentru firma de consultanță, mentenanță, drept de folosire a nu știu ce, până la urmă rămân cu un profit foarte mic sau fără profit.

Dar până la urmă aici fac afaceri, plătesc taxe, e foarte bine, asigură locuri de muncă, e foarte bine, dar sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetățeni și acea societate unde faci profit și pe seamă cărora faci profit. Sună urât, dar trecem printr-o perioadă grea”, a mai zis Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...