EXCLUSIV

Johnson&Johnson, un succes în România. Vaccinul urcă pe locul doi în topul utilizărilor în ţara noastră EXCLUSIV

Alexandru Catalan 27.07.2021, 17:59
Johnson&Johnson, un succes în România. Vaccinul urcă pe locul doi în topul utilizărilor în ţara noastră EXCLUSIV

Johnson&Johnson se pregăteşte cu paşi repezi să devină al doilea cel mai folosit vaccin în România. Practic, sunt şanse mari ca până la finalul lunii iulie, numărul persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson să treacă şi peste pragul impus în prezent de AstraZeneca.

Johnson&Johnson înregistrează un adevărat succes în România

“Există o tendinţă observată şi de noi, ca mai bine de jumătate din procentul celor care aleg să se vaccinze să o facă cu variantă oferită de cei de la Johnson&Johnson. Desigur, ceea ce contează e uşurinţa schemei de vaccinare în acest caz, care implică o singură doză, spre deosebire de celelalte trei tipuri de vacin utilizate official la nivelul Uniunii Europene sau al Statelor Unite”, a declarat colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Potrivit datelor oficiale, la începutul acestei săptămâni 417.703 de români se vaccinaseră cu Johnson&Johnson, cu circa 15.000 mai puţin faţă de cei 432.668 care au ales să se vaccineze cu AstraZeneca. Însă tendinţa de creştere e clar în favoarea vaccinului american, cel care a depăşit de ceva vreme şi numărul românilor vaccinaţi cu Moderna, rămas mult în urma acestuia, la puţin peste 367.000 de persoane.

Johnson&Johnson inregistreaza un adevarat succes in Romania
Johnson&Johnson inregistreaza un adevarat succes in Romania

Ce spune Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiţă precizează totuşi că în ciuda succesului oferit de cel mai nou vaccin aprobat spre utilizare, în primăvara acestui an, numărul dozelor pe care România le poate obţine din partea producătorului nu are cum să crească. “Există nişte contracte care trebuie respectate. Iar ca atare nu ai cum să modifici azi schema. România are 4,3% din totalul dozelor Johnson&Johnson contractate de Uniunea Europeană, procent stabilit în baza populaţiei ţării”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

De remarcat că vaccinul Johnson&Johnson a fost şi este distribuit în România prin intermediul medicilor de familie, în primul rând. În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiţă mai crede că apropierea datelor de desfăşurare a celor mai mari evenimente culturale ale verii din România, festivalurile Electric Castle şi Untold, ambele în Cluj şi în împrejurimile municipiului din inima Ardealului, nu trebuie private ca potenţiale surse majore de creştere a ratei infectărilor. El crede că organizatorii vor respecta cu stricteţe măsurile de siguranţă sanitare agreate deja cu autorităţile pe această temă.

Cum se vor desfășura marile festivaluri în România

“Nu cred că vom discuta despre aceste evenimente ca despre focare noi de infectare. Oamenii vor trebui să respecte măsurile pe care déjà le ştiu. Un semnal de alarmă ar fi de tras în cazul persoanelor nevaccinate şi care nu au trecut nici prin boală până la acest moment care sunt cele mai vulnerabile în faţa acestui virus, fiindcă nu şi-au creat o anume imunitate. Lor le transmit să se protejeze cât mai bine posibil, evitând aglomerările şi folosind din plin măştile de protecţie”, afirmă şeful campaniei naţionale de vaccinare. Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiţă adaugă şi amănuntul conform căruia e un fapt dovedit că oamenii interacţionează şi la acest tip de eveniment tot cu cei mai apropiaţi, chiar dacă fac asta constant, în dauna străinilor. Iar acest amănunt ar putea juca în acest caz mai degrabă un rol pozitiv în combaterea transmiterii virusului SARS CoV-2.

Electric Castle se va derula în acest an între 6 şi 15 august, într-o formulă extinsă faţă de anii precedenţi, la Bonţida şi Cluj, în timp ce Untold va avea loc între 9 şi 12 septembrie, tot la Cluj, fiind mutat din august, luna sa tradiţională de desfăşurare. La ambele evenimente sunt aşteptaţi zeci de mii de fani din ţară şi de peste hotare.

Urmăriți Impact.ro și pe