Joe Biden, amenințări după retragerea din Afganistan: „Vă vom vâna și veți plăti”. Cum explică decizia plecării trupelor

Ioana Bucur, George Capoeanu 31.08.2021, 23:30
Joe Biden, amenințări după retragerea din Afganistan: „Vă vom vâna și veți plăti”. Cum explică decizia plecării trupelor

Președintele american a ținut primul discurs de la retragerea SUA din Afganistan. Joe Biden a explicat decizia plecării trupelor, dar a ținut să transmită și un mesaj liderilor grupării ISIS-K și tuturor celor care îi doresc răul Americii și aliaților ei.

Președintele american, despre decizia plecării trupelor SUA din Afganistan

Ziua care a marcat sfârșitul unui război ce a durat 20 de ani, cel mai lung din istoria țării. La 24 de ore de la decolarea ultimului avion american de pe aeroportul din Kabul, Joe Biden a anunțat că au fost evacuați peste 120.000 de oameni din Afganistan, lucru pe care nicio naţiune nu l-a reuşit până acum.

În ciuda valului de critici pe care le-a primit în ultimele săptămâni, liderul de la Casa Albă şi-a apărat decizia de retragere a trupelor.

„Când am stabilit data de 31 august, am presupus că cei 300.000 soldaţi afgani, pe care i-am instruit şi echipat, erau puternici în faţa talibanilor. Nu au rezistat atât de mult pe cât se aştepta lumea.

Termenul limită de 31 august nu a fost unul arbitrar, a fost pentru a salva vieţile americanilor.

Aveam de ales între a evacua şi a escalada (tensiunile, n.r.). Nu puteam rămâne la nesfârşit în Afganistan pentru că totul s-a schimbat”, după ce predecesorul său, Donald Trump, a încheiat acordul cu talibanii, a declarat Biden.

Biden a precizat că, din luna martie a acestui an, au fost trimise 19 notificări americanilor din Afganistan cu privire la evacuare. Dacă, la acel moment, mulți dintre ei au decis să rămână, acum și-au dat seama că trebuie să se întoarcă în SUA. Președintele a adăugat că mulți dintre cei rămași au dublă cetățenie și că „90% dintre americanii din Afganistan care au vrut sa plece au putut pleca”.

„Rămânem angajaţi să îi scoatem de acolo dacă vor să plece”, a completat Biden. „Era timpul să încheiem acest război. Este o lume nouă. SUA trebuie apărate de ameninţările din 2021 şi de mai departe, nu din 2001. Vom menţine lupta împotriva teroriştilor din Afganistan”.

Joe Biden, amenințări după retragerea din Afganistan
Joe Biden

Joe Biden trece la amenințări

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că lupta pentru drepturile afganilor va continua, dar prin „mijloace diplomatice”.

„Vom continua să ajutăm Afganistanul, vom lupta pentru drepturile afganilor, pentru drepturile femeilor, așa cum facem peste tot în lume. Dar toate acestea se pot obține prin mijloace diplomatice.

Refuz să continuăi războiul din Afganistan. Am luptat prea mult. De 20 de ani nu am cunoscut pace în America. Este timpul să încheiem războiul. E timpul să ne uităm spre viitor, nu spre trecut.”

Biden a avut un mesaj și pentru ISIS-K, gruparea care a revendicat atacul sinucigaș de pe aeroportul din Kabul, și toți cei care doresc răul Statelor Unite ale Americii și aliaților săi.

„Nu am terminat cu voi încă. Nu uitați: SUA nu se odihnește. Nu vom uita, și nu vom ierta. Vă vom vână și veți plăti”, a transmis Joe Biden, marți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...