Jill Biden în România. Prima Doamnă a SUA, încântată de Carmen Iohannis. Ce a spus despre soția președintelui. Au vizitat împreună o școală la care au fost integrați elevi refugiați ucraineni

Mihnea Tălău, Ana Anitoiu 07.05.2022, 15:31

Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden este așteptată, vineri, să sosească în România. Ea va ajunge la orele amiezii la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, unde se va întâlni cu militarii americani, după care va continua deplasarea către București. Aici va avea mai multe întâlniri, sâmbătă, și va petrece Ziua Mamei alături de mamele și copiii ucraineni, plecați de acasă din pricina războiului.

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, a ajuns în România

Update 7 mai 2022, ora 15:31. Jill Biden și soția președintelui Klaus Iohannis au vizitat împreună, sâmbătă, Școala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, la care se află elevi refugiaţi din Ucraina.

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a spus că a descoperit că are foarte multe lucruri în comun cu soția președintelui României, în contextul în care amândouă sunt profesoare. Cele două au stat de vorbă cu părinți și cadre didactice.

La această întâlnire s-au prezentat și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România, David Muniz, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried, fostul ambasador american la Bucureşti,Mark Gitenstein, în prezent ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, şi soţia lui Elizabeth Gitenstein, consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Update 7 mai 2022, ora 13:28. Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii și cea a României au făcut un gest neașteptat la întâlnirea lor. Cele două s-au îmbrățișat zâmbind. Momentul a fost surprins într-o fotografie ce a fost publicată pe pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginea.

Update 7 mai 2022, ora 12:31. Jill Biden a ajuns la întâlnirea cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis. Soția liderului american Joe Biden a fost întâmpinată și de președintele Klaus Iohannis.

Update 7 mai 2022, ora 08:40. Soția președintelui american Joe Biden a sosit în urmă cu o zi în România, în cea de-a doua sa vizită oficială în țara noastră, după cea din 2014, când l-a însoțit pe actualul lider al SUA, pe atunci vicepreședinte al Statelor Unite. Prima Doamnă, Jill Biden, și-a început vizita în România la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ulterior, ea a ajuns la București, unde astăzi, sâmbătă, se va întâlni cu soția președintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis.

Cele două soții de șefi de stat au în comun pasiunea pentru limba engleză, Jill Biden predând și ea această materie la un colegiu comunitar din Virginia. Duminică, în Statele Unite, se celebrează Ziua Mamei, iar Jill Biden se va întâlni cu mame și copii ucraineni, nevoiți să se refugieze în țara noastră din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Știre inițială

Jill Biden va petrece Ziua Mamei alături de mame și copii ucraineni

Update vineri, 6 mai, ora 21:35. Jill Biden a ajuns la București. Coloana oficială a fost surprinsă în imagini la Arcul de Triumf din Capitală, înainte de ora 21:00.

Update vineri, 6 mai, ora 20:53. Prima-doamnă a Statelor Unite ale Americii a luat masa împreună cu soldații americani la cantina de la baza militară Mihail Kogălniceanu, la fel cum soțul ei, Joe Biden, a mâncat alături de militarii americani în timpul vizitei sale din luna martie în Polonia.

Jill Biden a publicat o înregistrare video din acest moment al vizitei sale în România, alături de descrierea „Mâncarea este iubire”. În imagini se vede că soția președintelui american a purtat o mască de protecție și mănuși de plastic atunci când și-a luat mâncare de la o vitrină cu autoservire.

Update vineri, 6 mai, ora 17:30. Jill Biden a ajuns în România. Avionul Air Force 2, care a transportat-o pe prima-doamnă a Statelor Unite ale Americii, a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Soția liderului american Joe Biden va sta la masă cu militarii americani, după care se va îndrepta, în această seară, către București.

Știre inițială:

Sâmbătă, Jill Biden se va întâlni  cu reprezentanți ai Guvernului României și ai ambasadei SUA, precum și cu cei implicați în acțiunile de ajutorare a refugiaților. Din România, prima doamnă își va continua periplul european la Bratislava, în Slovacia.

„În drum spre România și Slovacia pentru a petrece Ziua Mamei cu mame și copii ucraineni care au fost forțați să plece de acasă din cauza războiului lui Putin. De asemenea, voi vizita trupele americane și-mi voi exprima recunoștința pentru ajutorul oferit țărilor vecine și organizațiilor umanitare”, a scris Jill Biden pe Twitter, scrie Digi24.

Casa Albă a anunțat că fiica cuplului Biden, Ashley Biden, nu va mai veni în Europa, pentru că a avut „contact apropiat” cu o persoană testată pozitivă la COVID-19. Ashley Biden, în vârstă de 40 ani, a fost testată negativ la COVID-19, a precizat Casa Albă.

„Cu toate acestea, la recomandarea medicului său și dintr-un exces de precauție, ea nu va călători cu mama în Europa”, potrivit comunicatului.

Vizita lui Jill Biden este cea mai recentă manifestare de sprijin din partea unor oficiali importanți ai SUA pentru Ucraina și țările vecine care ajută refugiații ucraineni.

Doua tabere pentru refugiati la SIret si Sighet

Vizita lui Jill Biden în Europa

Jill Biden a plecat în cursul nopţii de la Washington pentru a întreprinde o vizită de patru zile în România şi Slovacia.

Vineri, 6 mai – Prima Doamnă va vizita baza de la Mihail Kogălniceanu, unde se va întâlni cu membrii serviciului militar din Statele Unite. Seara, ea va pleca în București.

Sâmbătă, 7 mai – Soția președintelui american se va întâlni cu membrii Guvernului României, personalul ambasadei SUA, lucrătorii implicați în acțiuni de ajutor umanitar, precum și profesorii care îi ajută pe copiii ucraineni refugiați să se integreze într-un mediu școlar stabil și sigur. Ea va pleca apoi la Bratislava, Slovacia, unde se va întâlni cu personalul ambasadei SUA.

Duminică, 8 mai – Jill Biden va călători în Kosice și Vysne Nemecke, Slovacia pentru a se întâlni cu refugiații, lucrătorii implicați în acțiuni de ajutor umanitar și cu slovacii care sprijină familiile care au căutat refugiu în timpul acestei crize.

Luni, 9 mai – Jill Biden se va întâlni cu membrii Guvernului Slovaciei înainte de a se întoarce în Statele Unite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...