Update. Jill Biden, vizită neanunţată în Ucraina. Motivul pentru care Prima Doamnă a Statelor Unite a trecut graniţa

Elena Avramescu 08.05.2022, 17:05
Update. Jill Biden, vizită neanunţată în Ucraina. Motivul pentru care Prima Doamnă a Statelor Unite a trecut graniţa

Jill Biden va petrece Ziua Mamei întâlnindu-se cu mamele și copiii ucraineni care au fugit pentru a-și salva viața după ce președintele rus Vladimir Putin a deschis războiul împotriva Ucrainei, a anunțat Casa Albă duminică seara. Întâlnirea din 8 mai va avea loc în Slovacia, una dintre cele două țări din estul Europei pe care prima doamnă plănuiește să le viziteze în timpul unei călătorii de cinci zile care începe joi. Ea se va opri și în România, relatează usnews.com.

Prima Doamnă a Americii vine în România

Update duminică, 8 mai 2022, ora 17:00. Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a trecut granița în Ucraina, într-o vizită neanunțată. Aceasta s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Cea din urmă nu a mai apărut în public de la invazia rusă din 24 februarie.

O secvență video, în care Jill Biden îi oferă flori și o îmbrățișează pe Olena Zelenska, menționează că cele două soții de șef de stat s-au întâlnit de „Ziua Mamei”, la Ujgorod, oraș din vestul Ucrainei, situat aproape de granița cu Slovacia și Ungaria.

Jill Biden a mers apoi în Slovacia.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Călătoria va marca cea mai recentă demonstrație de solidaritate a lui Biden cu Ucraina. România și Slovacia au granița cu Ucraina, care a petrecut ultimele două luni luptând împotriva invaziei militare a Rusiei. România și Slovacia sunt, de asemenea, membre NATO.

Aproape 5,5 milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, au fugit din Ucraina de când Rusia a invadat vecinul său mai mic pe 24 februarie, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați. Mulți s-au relocat în țările vecine sau s-au relocat în altă parte a Europei.

Pe parcursul călătoriei, Jill Biden se va întâlni, de asemenea, cu membri ai serviciului american, personalul Ambasadei SUA, lucrători din domeniul ajutorului umanitar și educatori, a spus Casa Albă. După ce vineri sosește în România, ea este programată să se întâlnească cu membrii militarilor americani la Baza Aeriană Mihail Kogalniceau, o instalație militară americană de lângă Marea Neagră.

Programul o duce apoi sâmbătă în București, pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali, personalul Ambasadei SUA, lucrători din domeniul ajutorului umanitar și educatori care ajută la predarea copiilor ucraineni strămuțiți. Prima doamnă va călători în Slovacia pentru a se întâlni cu personalul Ambasadei SUA la Bratislava.

Prima Doamna a Americii vine in Romania
Jill si Joe Biden

Pe 8 mai, Jill Biden va călători la Kosice și Vysne Nemecke din Slovacia pentru a se întâlni cu refugiați, lucrători în ajutor umanitar și slovaci locali care sprijină familiile ucrainene care și-au căutat refugiu în Slovacia. Ea plănuiește să se întâlnească cu membrii guvernului Slovaciei pe 9 mai înainte de a se întoarce în Statele Unite.

Călătoria va fi a doua a primei doamne în străinătate, după călătoria ei la Tokyo de anul trecut pentru deschiderea Jocurilor Olimpice întârziate din 2020. Călătoria va marca, de asemenea, cel mai recent gest al ei de solidaritate cu Ucraina.

La patru zile după invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, Biden a apărut la un eveniment de la Casa Albă purtând o mască de față brodată cu o floarea soarelui, floarea națională a Ucrainei.

De asemenea, ea a invitat-o pe ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, să stea alături de ea în timpul discursului președintelui Joe Biden privind starea Uniunii, în martie, și i-a cusut o floarea soarelui în mâneca rochiei albastre pe care a purtat-o pentru ocazie.

Președintele Biden a vizitat refugiații ucraineni în timpul unei escale în Polonia în martie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...