SPECIAL

Irina Petrescu, frumusețea olimpiană a filmului românesc. A părăsit Hollywood-ul pentru marea sa iubire. A fost cea mai nefericită femeie a epocii sale

Dan Mlădinoiu 22.12.2022, 10:35

S-a născut pe 19 iunie 1941 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Cariera rasatei brunete a început încă de pe băncile facultăţii.

Jucase deja în „Valurile Dunării”, în 1959, fiind distribuită în rolul „Ana Strejan”, alături de doi monștri sacri ai scenei românești, Liviu Ciulei, care era regizorul fimulului și Lazăr Vrabie, în vreme ce viitorul regizor Lucian Pintilie apărea într-un rol episodic.

Inițial, Irina Petrescu fusese remarcată de un alt om al cinematografiei, Savel Stiopul, însă proiectul acestuia nu a avut final. Astfel, actrița a cunoscut celebritatea chiar de la debutul ei în film, la numai 18 ani.

Potrivit apropiaţilor, Liviu Ciulei a fost unul dintre bărbaţii care au iubit-o. Într-un interviu datat 1997, Irina Petrescu descria aluziv relația cu regizorul Liviu Ciulei: „ Cea mai covârșitoare personalitate pe care am întâlnit-o.

Întâlnirea cu Liviu Ciulei a fost definitorie pentru cariera mea și cred că orice tânăr cu care a lucrat a rămas marcat definitiv de stilul lui de lucru, de blândețea, de insistența cu care știa să capete tot ce voia de la un actor. Evident că sunt îndrăgostită de el, așa cum era și este orice făptură feminină care intră în conul de lumină al acestei mari personalități”.

Un aparte și inegalabil rafinament

Irina Petrescu nu subjuga, nu fascina, ci impresiona prin simplitate. Odată cu ea, momentul filmat căpăta un spor de reflexivitate, un aer deosebit învăluia totul.

Comunicată celor din jurul ei, decorului, peliculei şi implicit spectatorului, emoţia, trăirea autentică a actriţei se făcea simţită cu stăruinţă, abia insinuată, această emoţie devenea cuceritoare.

Cu multe tăceri sugestive, cu gesturi foarte zgârcit desenate în aer, actriţa spunea mai mult decât multe interprete. Irina Petrescu tăcea cu spiritualitate, cu candoare, cu senzualitate şi umor.

Era astfel, scutită de ieftine ori inutile demonstraţii de virtuozitate plastică. De fapt, Irina Petrescu s-a lăsat condusă de trăiri sufletești, iar acestea au rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște.

Iubirea i-a fost de multe ori în viaţă farul care i-a indicat calea. Când a vrut să dea la Arhitectură, ea însăşi declara că îşi dorise asta pentru că un băiat de care era îndrăgostită alesese acel drum.

Ulterior, când a avut o şansă rară pentru actorii din cinematografia română-aceea de a juca la Hollywood-a refuzat-o tot din dragoste. „Nu este o legendă.

Irina Petrescu a fost la Hollywood şi i s-a propus să rămână acolo”, afirma criticul de film Irina Margareta Nistor. Cetatea mondială a filmului îi remarcase frumuseţea şi deosebita distincţie.

„Din motive personale, a preferat, însă, să se întoarcă în ţară. Era născută să facă film şi a fost șlefuită de cei mai importanţi regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, menționa același om de cinema.

Nobila actriţă chiar recunoscuse, la un moment dat, că fugise de la Hollywood pentru că era nebuneşte îndrăgostită. Fără să spună de cine. Era extrem de discretă în privinţa vieţii personale, dar iubirile ei, pe măsura frumuseţii sale, au avut ecou. Pentru că a iubit cu extremă pasiune.

Irina Petrescu 5
Irina Petrescu 

Scrisoarea de dragoste către „un derbedeu din Rahova”

Una dintre ele a fost cu Ştefan Iordache, care şi-a dorit a-i fi soţie. Actorul îi fusese coleg la clasa profesorului Ion Şahigian, în timpul studiilor la Institutul de Teatru, pe care l-a absolvit în 1963.

Această dragoste a început chiar cu un gest surprinzător făcut de ea, după cum reiese din povestirea actorului redată în volumul „Regele Scamator Ştefan Iordache”, al Ludmilei Patlanjoglu.

„Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit.

Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu din Rahova?”, a povestit actorul.

Delicată, distinsă, discretă dar cu o personalitate complexă, Irina Petrescu s-a bucurat de o carieră impozantă pe scenă, la Teatrul „Bulandra”, și pe marele ecran însă a fost toată viața ei teribil de nefericită în dragoste.

Fiind născuți în 1941, cei doi au fost colegi de generație la facultate, în clasa profesorilor Ion Sahighian și Deavis Esrig. La începutul anilor ’60, între cei doi s-a înfiripat o relație cât se poate de pasională, care s-a frânt însă repede.

Atunci când iubirea nu are vârstă

Un alt partener al unei iubiri arzătoare trăite de Irina Petrescu. O relaţie în pofida diferenţei de vârstă dintre ei. El era cu 13 ani mai mic. După despărţirea de el, admirabila actriță a suferit cumplit, iar apropiaţii spun că nu şi-a mai revenit.

S-a înstrăinat de lume şi a lăsat decepția să-i macine sufletul. Destrămarea relaţiei s-a petrecut în condiţii cât se poate de dureroase. Irina Petrescu şi Adrian Pintea se cunoscuseră când el era încă student, prin 1978. Pe atunci el avea 23 de ani, iar ea, 36.

După doi ani de relaţie, ea a primit un devastator diagnostic: cancer la sân. A luptat cu boala, i-a fost extirpat un sân, însă crunta lovitură i-a afectat profund şi relaţia: Adrian Pintea a acuzat în plin năpraznica situație.

A avut o cădere, gândul că o putea pierde pe Irina nu-i dădea liniște. Apoi, a început să-şi caute evadarea într-o viaţă dezordonată, care, în cele din urmă, inevitabil, a dus şi la dizolvarea relaţiei.

Ulterior, Adrian Pintea s-a căsătorit. De fapt, aşa a făcut şi Ştefan Iordache. În jurul ei, marile ei iubiri şi-au refăcut vieţile, dar Irina a ales să rămână singură şi chiar să dea curs unei vieţi aproape izolate, cu puţine vizite, doar ale celor foarte apropiaţi.

Pierderea iubirii a fost dublată şi de aspra luptă cu cancerul pe care a continuat-o timp de 30 de ani-maladie, care, într-un final, i-a pus capăt vieţii.

A fost o frumoasă și pătimașă poveste de dragoste, care a durat mai bine de un deceniu. Diferența de vârstă nu a fost nicio clipă un prag în calea idilei celor doi.

„El a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru”, a mărturisit actriţa în cadrul ediţiei din 2007 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la care participa pentru a fi distinsă cu Premiul de Excelenţă.

Pe lângă marile dezamăgiri din dragoste, Irina Petrescu a mai suferit și șocul pierderii ambilor părinți într-un groaznic accident rutier, de Sărbători, în 1967, motiv pentru care, ulterior, nu a mai împodobit niciodată bradul de Crăciun: „ Între Crăciun și Anul Nou, mi-am pierdut părinții într-un accident de mașină.

Întâi mama, apoi la câteva zile tatăl. Pomul de Crăciun era în casa înghețată, împodobit ca în toți anii de mama mea, în Ajun. După dispariția lor, bradul a devenit pentru mine o amintire mult prea tristă, de neșters. N-am mai îndrăznit să-l fac fără ea”.

C. T. Popescu: „Sculpta aerul în jurul ei. Cinematografia românească i-a rămas datoare“

Gazetarul Cristian Tudor Popescu  a povestit că a cunoscut-o pe Irina Petrescu, târziu, în anul 2000, şi a glumit afirmând că sunt două actriţe cu care s-ar fi căsătorit şi după ce acestea ar fi împlinit 60 de ani: Irina Petrescu şi Liv Ulmann.

Marea noastră actriță a murit discret, așa cum a trăit, în data de 19 martie 2013, după o fabuloasă carieră de peste jumătate de veac. Pe lângă nenumăratele premii și distincții primite, în anul 2000 a fost decorată de către Președinție cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Urmăriți Impact.ro și pe