SPECIAL

Insule aparent inofensive, dar înfricoșătoare. Nerecomandate pentru vacanțe. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 13.12.2021, 15:01

Insule cu palmieri, plaje cu nisip alb, soare, păsări colorate. Cu alte cuvinte, colțuri de paradis. Totuși, aceste peisaje feerice nu sunt întâlnite pe toate peticele de pământ care străpung mările și oceanele lumii. Unele dintre ele anulează prin particularitățile lor atât de mult doritele peisaje de vis. Nu apar în ofertele agențiilor de turism, nefiind adecvate petrecerilor unor vacanțe.

Aparent fără motive de teamă, inofensive la prima vedere, insulele sunt înfricoșătoare și de aceea nu sunt indicate vizitatorilor. Sunt câteva eventuale destinații ce pot fi, de fapt, reale coșmaruri.

Insula Hashima – Japonia

Insula Hashima din arhipelagul nipon este o bucată de stâncă care amintește de celebra închisoare  Alcatraz. La fel de bine poate fi asemuită cu o navă de război (de aici își ia numele). Începând cu anul 1810, mina de cărbune de pe insulă era în funcțiune. Acolo au fost ridicate construcții uriașe, iar Hashima a devenit unul dintre cele mai dens populate locuri din lume.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, japonezii au adus să lucreze acolo 800 de prizonieri coreeni. 120 nu s-au mai întors niciodată. Acum complet abandonată, Hashima este o insulă- fantomă înspăimântătoare, în care natura își reia treptat drepturile. Ca în cazul Cernobîl.

Insule aparent inofensive, dar infricosatoare
Insula Hashima

Insula North Sentinel – India

Dacă cineva își dorește o scurtă vacanță însorită, nu este recomandată Insula North Sentinel din Golful Bengal. Administrată oficial de India, insula de 72 km2 este, de fapt, locuită și controlată de către un trib indigen numit „Santinelele” care refuză orice contact cu lumea exterioară.

Acolo au fost deja uciși pescari, iar elicopterele o survolează doar pentru a-i fotografia teritoriul. Deși accesul pe insulă este interzis, au fost semnalate cazuri în care braconieri aventurieri au pus în pericol supraviețuirea vânătorilor-culegători indigeni.

Insula North Sentinel - India
Insula North Sentinel – India

Insula Queimada Grande – Brazilia

Acest mic paradis de pe coasta Braziliei este interzis publicului. Insula este supranumită „Snake Island” (Insula Șarpelui), acolo aflându-se cea mai mare densitate de vipere vârf de lance aurie (Golden Lancehead) „Bothrops insularis” din lume – între 1 și 5 pe metru pătrat.

Insula are o suprafață totală de doar  0,4 kilometri pătrați. Chiar dacă autoritățile braziliene interzic accesul pe acest tărâm brăzdat de șerpi, nici nu prea sunt foarte mulți doritori care și-ar dori să ajungă acolo. Motivul… lesne de înțeles! Pe insulă, există și un far care ar fi fost folosit cândva de o familie care a locuit acolo. În ultimele zeci de ani, însă nimeni nu a mai dorit să trăiască în acest loc, dar farul pare că funcționează automat.

Insula Queimada Grande - Brazilia
Insula Queimada Grande – Brazilia

Insula Poveglia – Italia

Insula Poveglia, situată în laguna venețiană, este un compendiu în miniatură de istorie tulbure și morbidă. Romanii au folosit-o pentru a izola victimele ciumei, iar tradiția s-a păstrat. În timpul epidemilor de ciumă neagră care au marcat Evul Mediu, în Poveglia erau aduși oamenii loviți de boală. Vii sau morți.

Pentru a-i completa imaginea înfricoșătoare, acolo s-a deschis un spital de psihiatrie în anul 1922. O legenda locală spune că pacienții au văzut chiar fantomele celor uciși de epidemie. Ea mai spune că un medic și-a torturat pacienții  înainte de a cădea sau de a fi împins din vârful turnului aflat pe insulă. Inchis in 1968, spitalul este acum o ruină părăsită, iar insula nu permite accesul vizitatorilor.

Insula Poveglia - Italia
Insula Poveglia – Italia

Insula Ramree – Birmania (Myanmar)

Uneori, este nevoie doar de o știre în construirea unui renume. Pentru Insula Ramree, povestea în cauză este înscrisă în Guinness World Records drept terenul pe care s-a petrecut cel mai mare masacru de oameni de către animale. Februarie 1945.

Retrăgându-se din calea forțelor britanice, 1.000 de soldați japonezi s-au afundat în mangrove. A doua zi, dimineața, când englezii au intrat în desișul verde, au găsit doar 20 de soldați îngroziți. Ceilalți fuseseră uciși de crocodili.

Insula Ramree – Birmania (Myanmar)
Insula Ramree – Birmania (Myanmar)

Insulele Izu – Japonia

Arhipelagul Izu este format din mai multe insule vulcanice mici, însă cea mai importantă este frumoasa Miyakejima. Lovită de erupțiile vulcanice regulate și de emanațiile de gaz sulfuros, atmosfera este aproape irespirabilă.

Atât de mult, încât în ​​anul 2000 insula a fost evacuată și închisă timp de cinci ani. Astăzi, foștii rezidenți s-au întors în Miyakejima, dar viața lor s-a schimbat, deoarece sunt forțați să poarte măști de gaze în mod permanent.

Insula Păpușilor – Mexic

Dacă renumitul regizor american, Wes Craven, ar fi vrut să pună pe peliculă Insula Păpușilor, (La Isla de las Munecas) ar fi avut succesul garantat. Povestea din spatele unor copaci plini cu păpuși dezarticulate este de-a dreptul horror. În anii ‘50, Don Julian Santana Barrera a decis să meargă să trăiască precum un pustnic pe această mică insulă, devenind apoi proprietarul ei.

Dar omul era obsedat de înecul cu ani înainte al unei fete. Era motivul pentru care a început să plaseze păpuși colorate pe întreaga insulă, convins că ajută spiritul fetei să-și găsească odihna. Până la moartea sa din 2001, în urma unui atac de cord, și-a decorat astfel bucata de pământ.

Insula Păpușilor - Mexic
Insula Păpușilor – Mexic

Insula Clipperton sau Insula Pasiunii – Franța

Clipperton este o mică insulă franceză pierdută în Pacific ce ar putea fi descrisă ca un morman plat de pietricele, cu câțiva copaci și fără apă dulce. Totuși, aici, Mexicul, stat care o ocupase, a decis să înființeze o exploatare de îngrășământ natural în 1906, operațiune dependentă în totalitate de proviziile marinei. În 1914, revoluția mexicană a ținut forțele navale ocupate, uitând să-i aprovizioneze cu hrană și apă pe cei 100 de oameni din Clipperton.

După ce au refuzat să fie evacuați de o navă americană în 1915, majoritatea locuitorilor insulei au murit din cauza diferitelor deficiențe sau în timp ce încercau să părăsească insula pe o plută improvizată. Paznicul farului, Alvarez, s-a autoproclamat „rege” și a procedat la violarea și uciderea tuturor femeilor de pe insulă, înainte de a fi ucis el însuși de una dintre victimele sale, Tirza Rendon. În 18 iulie 1917, un vapor american a recuperat ultimii supraviețuitori, trei femei și opt copii.

Insula Clipperton sau Insula Pasiunii - Franța
Insula Clipperton sau Insula Pasiunii

Great Isaac Cay – Bahamas

În apropierea Triunghiul Bermudelor s-a decis construirea un far pe o insulă minusculă numită Marele Isaac. Timp de aproape un secol, de el s-au ocupat permanent câte doi oameni. Până la 4 august 1969, când au dispărut bărbații de serviciu din acea lună. Nimeni nu știe cu adevărat ce s-a întâmplat, deși cea mai probabilă ipoteză este aceea a unui uragan care i-a ucis cu câteva zile înainte.

După aceea, farul a funcționat pe mod automat. Există o legendă conform căreia o navă a eșuat în secolul al XIX-lea pe stâncile din apropiere. Toți pasagerii au pierit, cu excepția unui copil foarte mic, iar mama lui, „Gray Lady”, poate fi văzută și auzită  în nopțile cu lună plină.

Great Isaac Cay - Bahamas
Great Isaac Cay – Bahamas

Insula Gruinard – Scoția

Insula cu pricina era gazda multor crescători de oi, înainte de a deveni un adevărat iad chimic. În anul 1942 armata britanică a decis să declanșeze un război al bacteriilor cu scopul de experimentare a efectelor.

Insula Gruinard - Scoția
Insula Gruinard – Scoția

Prin urmare, au fost aruncate bombe cu antrax pentru a urmări reacțiile asupra bietelor ovine. Ulterior, Insula Gruinard a fost pusă în carantină, iar guvernul a început procesul de decontaminare până în 1986, prin stropirea insulei cu formol. În 1990, insula a fost redeschisă publicului. (surse: exotica.com, infotourisme.net)

Urmăriți Impact.ro și pe