Instrumentul „ucigaș”. De ce oamenii care cântau la el mureau

Badea Violeta 13.06.2023, 19:19
Instrumentul „ucigaș”. De ce oamenii care cântau la el mureau

Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat. Un instrument muzical extrem de apreciat în secolul al XVIII-lea a făcut numeroase victime de-a lungul timpului. Se spune că oamenii care cântau la el aveau șanse mici să scape cu viață. Iată de ce!

Povestea unui instrument muzical care a ucis numeroși oameni

Instrumentul muzical, cunoscut sub numele de armonica de sticlă, a fost creat de Benjamin Franklin în 1761. Acesta era alcătuit dintr-o serie de pahare de sticlă de diferite mărimi.

Ele erau montate pe un fus. Ulterior, Benjamin Franklin a folosit o pedală pentru a le face să se rotească. Tija era atașată la o roată, care era rotită manual cu ajutorul acelei pedale.

”Dimensiunile diferite ale bolurilor le permiteau să vibreze la diferite înălțimi folosite în scara occidentală”, notează publicația Lethbridge News, potrivit Unilad.

Mai departe, inventatorul a ”codat apoi prin culoare” fiecare pahar pentru a reprezenta note diferite, ceea ce a făcut posibil să ”depășească” doar notele simple, deoarece le-a permis utilizatorilor să încorporeze și o gamă întreagă de ”diverse acorduri și melodii”.

Muzicianul își înmuia degetele în apă și atingea marginea fiecărui bol în timp ce acesta se rotea pentru a obține un sunet asemănător cu cel al paharelor cântătoare”, mai precizează sursa citată.

Citește și Locul unic din România unde te poți caza într-un instrument muzical. Cât costă să dormi într-o casă în formă de chitară!

Motivul pentru care oamenii care cântau la armonica de sticlă mureau

Cu toate că muzicieni precum Mozart, Beethoven și Richard Strauss au compus piese pentru acest instrument, armonica de sticlă nu a fost un succes. Mai mult, a fost interzisă deoarece se spunea că provoacă amețeli, nervozitate, halucinații și crampe.

”Câțiva ascultători au fost, de asemenea, supuși unor efecte negative; după un incident în Germania, unde un copil a murit în timpul unui spectacol, armonica a fost interzisă în câteva orașe.

Unii oameni credeau că tonurile înalte și eterice invocau spiritele morților, aveau puteri magice sau îi înnebuneau pe ascultători.”, a explicat Institutul Franklin.

Există însă și persoane care cred că toate problemele porneau, de fapt, de la plumbul din bolurile de cristal sau din vopsea, care era ”absorbit de degetele muzicienilor atunci când atingeau sticla”.

În videoclipul de mai sus îl poți vedea și auzi pe William Zeitler interpretând Dansul zânei dulciurilor de Ceaikovski, o piesă care a fost compusă special pentru acest instrument.

Citește și Victimă a cenzurii comuniste, Maria Nagy își relansează cariera muzicală la 64 de ani. Povestea incredibilă a româncei care a cântat pentru Omar Sharif și Prințul Charles. EXCLUSIV!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...