Informația zilei pentru toți pensionarii din România: cu cât crește punctul de pensie, câți bani primești în plus

Gabriel Peneș 31.10.2022, 17:00
Informația zilei pentru toți pensionarii din România: cu cât crește punctul de pensie, câți bani primești în plus

Milioane de pensionari așteaptă cu sufletul la gură decizia guvernanților referitoare la procentul de majorare al pensiilor, de la 1 ianuarie 2023. Dacă ministrul Muncii și liderul PSD au vorbit de „cel puțin 10%”, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, partid din coaliția aflată la guvernare, a declarat că, în mod normal și legal, mărirea trebuie făcută cu procentul inflației pe anul acesta, adică 15,3%.

Informația zilei pentru toți pensionarii din România

Mărirea pensiilor a devenit miza unui adevărat „meci” al partidelor partenere de coaliție, PSD și PNL. După ce Marcelo Ciolacu, liderul social-democraților, a afirmat că pensiile nu s-ar fi majorat dacă partidul pe care îl conduce n-ar fi intrat la guvernare, ministrul muncii, Marius Budăi, i-a ținut isonul.

Ministrul Muncii a afirmat că „eu nu am să intru într-o licitaţie de procente pe seama nevoii seniorilor noştri” și a explicat că PSD a propus o creştere de 10% pentru care partidul dispune de „o fundamentare foarte solidă”, dar aşteaptă şi fundamentarea PNL, care a avansat un procent de 15%, același procent fiind înaintat și de președintele Klaus Iohannis.

În acest context, prim-vicepreşedintele PNL,, Rareş Bogdan, i-a cerut ministrului Muncii să „nu mai stea toată seara să mintă pensionarii cu plânsete de crocodil” şi să rezolve problema pensiilor.

„Domnul Budăi ar trebui să nu mai stea toată seara să mintă pensionarii cu plânsete de crocodil şi să rezolve problema. Are de prezentat o lege cu care îl aşteptăm la coaliţie pentru a rezolva această problemă. Dacă suntem oameni serioşi. Dacă vrem să ne plângem şi să arătăm ce nu putem face în România atunci sigur că continuăm acest cor naţional al plânsetelor pe umerii pensionarilor şi în realitate nu rezolvăm absolut nimic”, a afirmat Rareș Bogdan la Digi24, conform news.ro.

Cu cât crește punctul de pensie, câți bani primești în plus

Europarlamentarul liberal a mai adăugat că, „în matematica mea, anul precedent este 2022”, subliniind că inflația din acest an este de 15,3%, iar acesta este procentul cu care ar trebui să se mărească pensiile în 2023.

„Atâta timp cât sunt bani şi profiturile companiilor din energie şi vânzările au crescut foarte mult, eu cred că trebuie să găsim soluţii. Dacă îi respectăm pe pensionari. Eu nu vreau să aruncăm procente în spaţiul public, spun doar că legea e foarte simplă. Dacă considerăm 1 ianuarie 2023 ca momentul în care trebuie să majorăm pensiile şi acela este, legea spune foarte clar: procentul inflaţiei anului precedent.

Anul precedent în matematica mea este 2022. În 2022, procentul de inflaţie este 15,3. Preşedintele României, atunci când a vorbit de 15%, de procentul inflaţiei, premierul României, Gheorghe Flutur, eu şi ceilalţi colegi care am vorbit de acest procent, am spus exact în acest rol”, a adăugat Rareş Bogdan, potrivit sursei citate.

Prim-vicepreşedintele PNL a cerut ministrului Muncii și celui de Finanțe, ambii de la PSD, „să facă bine și să găsească bani să creștem pensiile cât mai mult posibil”. El a adăugat că ar vrea să vadă o preocupare la fel de intensă și pe zona de investiții și a soartei companiilor românești.

„PSD are doi miniştri, ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor. Să facă bine să găsească bani şi să creştem pensiile cu cât mai mult posibil, fără a dezechilibra sigur în niciun fel bugetul României. Eu cred că dacă dorim şi dacă îi respectăm pe oamenii care au muncit în ţara asta, vom căuta soluţii pentru asta. Dar aş vrea să văd la fel de multă preocupare şi pentru zona investiţională. Aş vrea să văd la fel de multă preocupare şi pe zona de companii româneşti”, a mai transmis Rareș Bogdan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....