Informația momentului pentru acești pensionari, se schimbă legea: ce se întâmplă cu veniturile, de ce este complicat

Gabriel Peneș 13.04.2023, 09:31
Informația momentului pentru acești pensionari, se schimbă legea: ce se întâmplă cu veniturile, de ce este complicat

În căutarea unor surse de revitalizare a bugetului, ce are o „gaură” de 20 de miliarde de lei, dar și pentru aplicarea principiului echității în sistemul de pensii, guvernanții vor să interzică un lucru ce le aduce multor seniori venituri suplimentare. Dar problema e mai complicată, din punct de vedere constituțional.

Informația momentului pentru acești pensionari, se schimbă legea

Pensionarii care sunt și angajați la stat s-ar putea să-și piardă unul dintre venituri. Și asta, din cauză că guvernul vrea să schimbe legea care le permite românilor să încaseze, în același timp, și pensie și salariu de la stat. Dacă această practică ar fi interzisă, țara noastră ar putea face o economie de aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Nu este prima oară când se discută de o interdicție ce vizează cumulul pensiei cu salariul. În legislatura trecută, ministrul Raluca Turcan a încercat ceva similar. Legea respectivă a trecut de Senat și nu s-a mai întâmplat nimic cu ea. Este important de reținut că era vorba de o măsură ce viza doar angajații din instituțiile publice, nu toți pensionarii din România.

Ar fi vorba și despre excepții de la regulă. Ele se referă la angajații în funcție de autoritate sau demnitate publică, respectiv cei pentru care durata mandatului este prevăzută în constituție. Câteva exemple sunt guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, premierul Nicolae Ciucă, respectiv judecătorii Curții Constituționale.

Informația momentului pentru acești pensionari, se schimbă legea: ce se întâmplă cu veniturile, de ce este complicat
Ministrul Muncii, Marius Budăi, este de părere că interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat ar putea crea probleme de constituționalitate a legii ce ar viza acest aspect

Ce se întâmplă cu veniturile, de ce este complicat

De asemenea, în forma propusă acum de Guvern, interdicția s-ar putea aplica doar tinerilor pensionari, cei care au ieșit la pensie prin legi speciale, doar pentru a se angaja din nou la stat. Există și domenii în care această restricție nu se va aplica, dacă vorbim de o criză acută de personal, cum este cazul ambulanțierilor. Sunt șanse mari să vedem derogări și în domenii precum Sănătate, Educație, Apărare și Ordine Publică.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a manifestat rezervele față de o asemenea lege. El a declarat la Prima News despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul, la stat, că „este un subiect extrem de sensibil care trebuie discutat cu atenţie pentru că vorbim de mai multe categorii”.

Ministrul a precizat că „nu poate fi vorba de acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani şi care o viaţă au contribuit într-un sistem şi cărora Constituţia le garantează dreptul şi la muncă şi la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat”.

Budăi a mai adăugat că problema trebuie limpezită de specialiștii în drept constituțional, pentru că interzicerea dreptului la muncă ar fi neconstituțională.

„Discutăm foarte mult şi cu constituţionaliştii pentru că interzicerea dreptului la muncă este neconstituţională”, a mai spus Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....