Informația momentului despre voucherele la energie, se întâmplă din 20 februarie: toți românii cu venituri până în 2000 de lei sunt vizați

Gabriel Peneș 26.01.2023, 10:49
Informația momentului despre voucherele la energie, se întâmplă din 20 februarie: toți românii cu venituri până în 2000 de lei sunt vizați

Informația momentului despre voucherele la energie, se întâmplă din 20 februarie. Categoriile de persoane cu venituri de până la 2.000 de lei lunar vor putea să-și plătească facturile de încălzire cu ajutorul cardurilor de energie în valoare de 1.400 de lei. Procesul tipării acestora pe suport de hârtie a început deja, urmând să fie distribuite către beneficiari de la începutul lunii februarie.

Informația momentului despre voucherele la energie, se întâmplă din 20 februarie

Voucherele de energie sunt o modalitatea prin care guvernul vrea să vină în ajutorul persoanelor vulnerabile pentru plata facturilor legate de încălzirea locuinței, fie că este vorba de energie, gaze sau lemne.

De acest ajutor beneficiază pensionarii peste 60 de ani, inclusiv, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile cu alocaţie de susţinere, familiile/persoanele cu ajutor social.

Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, pe baza listei de beneficiari emise de Ministerul Muncii şi a cardurilor de energie emise şi distribuite, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cardurile pentru plata facturilor la energie au început să fie printate la Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), iar poştaşii le vor distribui, pentru tranşa I, în perioada 1-28 februarie, a anunţat operatorul naţional poştal, într-un comunicat, conform Agerpres.

Informația momentului despre voucherele la energie, se întâmplă din 20 februarie: toți românii cu venituri până în 2000 de lei sunt vizați
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că primele plăti cu ajutorul cardului de energie vor putea fi făcute începând cu 20 februarie

Toți românii cu venituri până în 2000 de lei sunt vizați

Potrivit sursei citate, echipamentele care servesc printării şi împlicuirii, achiziţie recentă a CNPR, sunt printre cele mai moderne linii tehnologice din domeniu. Capacitatea de împlicuire a liniei de insert, de pildă, se ridică la 22.000 de materiale/oră.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a vizitat, miercuri, Fabrica de Timbre, cu ocazia startului procesului de printare şi împlicuire a cardurilor de energie. Cu acest prilej, Boloș a declarat că primele plăți cu ajutorul voucherelor de energie se vor putea face începând din 20 februarie.

„Aşa cum am promis, începând cu data de 1 februarie va putea avea loc distribuirea cardurilor de energie, iar cu data de 20 februarie se vor putea face primele plăţi aferente ajutorului de încălzire, cu cele trei documente pe care le ştim deja: cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare pentru plata şi datoria pe care beneficiarii noştri o au la furnizorul de energie. Mă bucur că am ajuns la acest moment şi că avem toate echipamentele pregătite (…)

În zilele următoare cardurile de energie se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, aşa încât procesul sperăm să decurgă în condiţii normale şi termenul de 20 februarie să fie cel de la care beneficiarii, cu ajutorul respectiv pot efectua plăți”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul a declarat că de acest tip de ajutor vor beneficia aproximativ 4 milioane de persoane, dar verificările ce se fac ar putea modifica numărul acestora. Trebuie reamintit că pentru o familie ce se încadrează în cerințe se acordă un singur card de energie, pe loc de consum, indiferent de numărul de persoane care locuiesc la aceeași adresă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....