Voucherele de energie 2023 – ce trebuie să știi despre ajutorul de facturi, când intră banii pe card, cine îi primește

Gabriel Peneș 25.01.2023, 11:47
Voucherele de energie 2023 – ce trebuie să știi despre ajutorul de facturi, când intră banii pe card, cine îi primește

Voucherele de energie 2023 – ce trebuie să știi despre ajutorul de facturi. În acest an, guvernul va acorda un ajutor de 1.400 de lei, plătiți în două tranșe, persoanelor cu venituri mici, pentru achitarea facturilor la încălzire. la ora actuală, aceste carduri, ce vor fi pe suport de hârtie, sunt în proces de tipărire la Fabrica de Timbre din București. Iară ce trebuie să știi despre voucherele de energie.

Voucherele de energie 2023 – ce trebuie să știi despre ajutorul de facturi

Voucherele de energie 2023 sunt marea noutate a acestui an, una ce vine în sprijinul categoriilor vulnerabile de persoane pentru plata facturii la încălzire. Statul va acorda acestora un ajutor de 1.400 de lei. Ajutorul vine sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturi de energie.

Banii se acordă în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023. În cazul lemnelor de foc, pentru sezonul rece 2022-2023 sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale. Cardul de energie ajunge la domiciliul beneficiarului prin Poșta Română, cu confirmare de primire.

Trebuie reținut că persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de un singur sprijin. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Cu acești bani se pot plăti facturi curente sau restante, dar doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la terminarea banilor.

Voucherele de energie 2023 - ce trebuie să știi despre ajutorul de facturi, când intră banii pe card, cine îi primește
Voucherele de energie vor putea fi folosite doar pentru plata facturilor la încălzire, iar de ele vor beneficia câteva categorii de persoane cu venituri mici

Când intră banii pe card, cine îi primește

Plățile se fac, de principiu, prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de opt plăți pe un loc de consum pe durata programului de sprijin. Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie începând cu luna februarie 2023. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie sau chiar mai devreme, după cum anunța recent Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. La ora actuală cardurile de energie sunt în proces de tipărire și de împachetare la Fabrica de Timbre din București, potrivit Agerpres.

Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie. Persoanele care devin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a în septembrie.

Plata se va putea face la orice agenție a Poștei Române sau la poștaș (la domiciliul beneficiarului). Apoi, se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/ locatari). În fine, se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/ plăților efectuate și furnizorul/ furnizorii către care s‑a efectuat plata.

Actele necesare pentru plata facturii sunt: cardul de energie (primit prin Poșta Română), actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului), factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/ locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare).

Important de reținut este faptul că sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

De asemenea, nu există posibilitatea retragerii de numerar de pe carduri sau vânzarea ori donarea cardurilor. Încercarea de vânzare a cardului primit duce la anularea lui și la aplicarea unei amenzi de până la 60.000 de lei.

Cine poate beneficia de voucherul de energie:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....