Informația dimineții pentru pensionarii români: dispar aceste pensii, anunțul oficial

Gabriel Peneș 26.06.2023, 09:32
Informația dimineții pentru pensionarii români: dispar aceste pensii, anunțul oficial

Pentru pensionarii români, aceasta este una dintre perioadele importante. Parlamentul va trebui să voteze una dintre cele mai controversate legi, cea a pensiilor speciale, în ultima săptămână a actualei sesiuni parlamentare. În acest context, europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a amintit că partidul său a mai încercat de două sau trei ori să taie aceste pensii, dar legile au fost „întoarse” de Curtea Constituțională.

Informația dimineții pentru pensionarii români

Soarta pensiilor speciale se va decide în această săptămână, când Camera Deputaților își va da votul pe proiectul de lege al guvernului. La ora actuală, există aproximativ 200.000 de pensii de serviciu, dintre care circa 190.000 sunt cele militare.

Dar restul de 10.000 sunt și cele mai mari pensii din acest sistem.  Este vorba de 10.281 de pensii speciale, dintre care 5.252 sunt ale pensionarilor veniți din zona procurorilor şi judecătorilor. În cazul acestora, pensia medie de serviciu este de 21.555 de lei net pe lună, adică de peste 4.000 de euro lunar.

În acest context, europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a declarat că partidul său a tăiat de două sau trei ori aceste pensii speciale, dar Curtea Constituțională a declarat legile respective neconstituționale.

”Noi le-am tăiat de două ori sau de trei ori. Le-am tăiat o dată pe 28 ianuarie, la 64 de zile de la preluarea guvernării Orban în Parlament, cu un vot covârşitor. A venit doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat legea la Curtea Constituţională.

A venit COVID între timp, dar prin 10 mai, în acelaşi an, Curtea Constituţională a dat verdictul de neconstituţionalitate şi a anulat demersul. Nu au mai ajuns la promulgare la preşedinte”, a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, Rareş Bogdan.

Informația dimineții pentru pensionarii români: dispar aceste pensii, anunțul oficial
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, este convins că problema pensiilor speciale va fi rezolvată, de data aceasta

Dispar aceste pensii, anunțul oficial

Rareș Bogdan a amintit și o altă încercare eșuată a PNL de a tăia pensiile speciale.

”Am venit cu o lege iniţiată de colegii mei Florin Roman, Pavel Popescu, Robert Sighiartău, Ben Oni Ardelean. Şi am impozitat pensiile speciale cu 85% Aceeaşi doamnă Renate Weber s-a sesizat, a făcut sesizare la Curtea Constituţională.

Curtea s-a exprimat imediat după alegerile generale din 2020, pe 14 decembrie. A anulat şi acest demers. Am anulat de vreo două ori pensiile parlamentarilor. De fiecare dată au dat 840 de foşti parlamentari sau 640 în judecată. Au câştigat, s-a anulat şi acest demers”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Rareș Bogdan a mai spus că, din fericire, la ora actuală rezolvarea problemei pensiilor speciale este jalon în PNRR, iar acest lucru face ca situația să fie cu totul alta, date fiind condiționările impuse de Comisia Europeană pentru primirea tranșelor de bani europeni din PNRR.

”Acum, din fericire pentru mine şi pentru români, Comisia Europeană, cineva inteligent din România, nu spui cine, cineva inteligent, e mai complex, eram în guvernare, a reuşit să introducă România, în relaţia cu Uniunea Europeană, pe condiţionalităţile din PNRR pentru tranşa trei şi tranşa patru, subiectul reformei.

Dacă eram eu, mă lăudam. Nu, a fost un colectiv şi Comisia Europeană nu a făcut altceva decât să considere că trebuie rezolvată această problemă. Nu am… Dacă eram, v-am spus-o, spuneam cu capul sus. Din fericire, va trebui să o rezolvăm în sfârşit”, a mai adăugat Rareș Bogdan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....