Modificare importantă privind înmatricularea mașinilor second aduse dintr-un stat UE: de astăzi RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar

Bogdan Bârliga 25.07.2022, 15:15
Modificare importantă privind înmatricularea mașinilor second aduse dintr-un stat UE: de astăzi RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar

De pe 25 iulie 2022 Registrul Auto Român (RAR) va aplica prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.120/2021 pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE.

În acest sens a fost eleaborat un protocol cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care se stabiliesc noi reguli privind Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România.

Noi reguli pentru înmatricularea unei mașini second

Începând cu data de 25.07.2022, Registrul Auto Român aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.120/2021, în baza căreia a fost elaborat Protocolul încheiat cu ANAF, pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE și pentru care se solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România.

Astfel, RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție.

Pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (de exemplu: factură sau contract de vânzare-cumpărare).

Reprezentanții RAR se asigură că solicitantul activității este fie achizitorul intracomunitar, fie împuternicitul acestuia.

ANAF poate cere suspedarea elibărării CIV

Documentele de achiziție pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie sa fie lizibile, având în vedere obligația legală ca acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF.

Potrivit OG nr.78/2000, cu modificările aduse de OUG nr.120/2021, „Eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile la solicitarea motivată a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procedura de eliberare a cărţii de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen.”

În situația în care, după introducerea datelor, ANAF decide suspendarea eliberării CIV, sistemul informatic semnalizează blocarea, iar emiterea CIV va fi posibilă doar după perioada de suspendare impusă de ANAF.

Solicitantul activității va fi informat de reprezentantul RAR că pentru autovehiculul respectiv eliberarea cărţii de identitate a fost suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile la solicitarea motivată a ANAF, iar pentru mai multe informații suplimentare poate fi contactată această autoritate.

Procedura se va aplica de luni, 25.07.2022, în toate reprezentanțele RAR din țară.

Înainte să cumpărăm o mașină second hand

Două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român (RAR) au probleme de identificare și din acest motiv instituția oferă șoferilor se afle direct de la sursă tot ce trebuie despre autoturismul pe care vor să-l cumpere.

Noul serviciu lansat de Registrul Auto Român se numește RAR eXpert și cine dorește să verifice o mașină trebuie să se prezinte în baza unei programări cu vehiculul la sediul la RAR Grivița.

RAR dispune de expertiza necesară identificării situațiilor care pot face diferența înainte să plătim pentru un autoturism cu probleme.

Pentru serviciile de verificare RAR eXpert  clienți vor primi un raport de expertiză și din acest motiv prezența mașinii la sediul RAR Grivița este necesară.

Pe lângă verificările legate de numărul de kilometri și de cele prin care se atestă identificarea corectă a seriilor de șasiu la RAR mașinile second pot fi analizate și din punct de vedere tehnic.

Printre altele, această evaluare poate evidenția reparații neconforme la structura de rezistență a autoturismului și se pot identifica defecțiunile ascunse.

Urmăriți Impact.ro și pe