ANAF-ul face controale masive în iulie, atât la persoane fizice, cât și companii. Acestea încep chiar de astăzi

Elena Avramescu 01.07.2022, 09:33
ANAF-ul face controale masive în iulie, atât la persoane fizice, cât și companii. Acestea încep chiar de astăzi

ANAF a decis să facă câteva serii de controale în luna iulie, însă cea mai cunoscută o să fie la persoane fizice unde șeful instituției a spus că vor fi masive. Controalele încep chiar de vineri, 1 iulie 2022. Fiscul a decis să facă o analiză pe 20 de milioane de CNP-uri pe o perioadă de câțiva ani, astfel că numărul CNP-urilor este mai mare decât populația datorită perioadei, conform președintelui ANAF Lucian Heiuș.

Controale numeroase în iulie programate de ANAF

În acest sens, se pare că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro. prin urmare, ANAF va merge de sus în jus, mai precis de la persoana pe care o suspectează că are mai mulți bani. Șeful ANAF a declarat că aproximativ toate sumele care se găsesc acolo, în marea majoritate sunt pe marea evaziune fiscală.

„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, a spus Lucian Heiuș, potrivit Hotnews.ro.

Mai mult, legea arată că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, asta înseamnă o neconcordanță la declarare, prin urmare există un risc în acest domeniu.

Contribuabilii vor avea un numar de telefon unde sa se planga la adresa inspectorilor ANAF
Contribuabilii vor avea un numar de telefon unde sa se planga la adresa inspectorilor ANAF

În acest sens, se vor demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.

„De obicei noi verificăm modalitatea de înregistrare a veniturilor în contabilitate și analizăm cheltuielile care sunt înregistrate în scopul de a-și reduce profitul. În final cam aici se discută. Analizăm și rambursări de TVA, dacă e cazul. Un control la un mare contribuabil durează câteva luni bune. Discutăm de o activitate foarte intensă”, a mai spus președintele ANAF, potrivit sursei citate.

Nici operatorii economici care oferă șezlonguri spre închiriere nu vor scăpa, fiindcă se vor trezi cu echipe ANAF. Până acum, instituția a primit diverse plângeri din partea clienților deoarece nu au primit bonuri fiscale. Se pare că o parte dintre plângeri s-au făcut prin mesaje private prin intermediul Facebook, iar unele chiar direct către Lucian Heiuș.

Controalele ANAF și ANSVSA au început luna trecută la comercianții en-gros de legume, fructe și produse agroalimentare și acestea vor continua. În plus, dacă se dosccoperă probleme în același loc și după 2-3 săptămâni se vor mai face evrificări încă o dată pentu a verifica daca situația s-a rezolvat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...