Inflație record în Turcia, de 80%. Prețurile la mâncare și transport au explodat

Elena Avramescu 05.07.2022, 10:27
Inflație record în Turcia, de 80%. Prețurile la mâncare și transport au explodat

Rata oficială a inflației a Turciei a crescut la aproape 80% luna trecută, cea mai mare din ultimii 24 de ani, pe măsură ce politicile economice neconvenționale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan au continuat să crească costul vieții. Creșterea prețurilor anuale a crescut de la 73,5% în mai la 78,6% în iunie, potrivit agenției de statistică turcă.

Cea mai mare inflație din Turcia din ultimii 20 de ani

Cu toate acestea, partidele de opoziție și economiștii au spus că recentele creșteri ale prețurilor petrolului și gazelor au însemnat că rata reală a inflației este aproape dublă față de cifra oficială.

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nureddin Nebati, a încercat să îndepărteze criticile privind modul de gestionare a economiei de către guvern, afirmând săptămâna trecută că prețurile de consum vor începe să scadă până la sfârșitul anului.

„Îți promit ție și președintelui că vom vedea o scădere a inflației începând din decembrie”, a spus Nebati.

Comentariile sale au venit după ce guvernul a anunțat a doua creștere a salariului minim în șase luni, majorând salariul cu 30%. Creșterea a ridicat salariul lunar a aproximativ 40% din forța de muncă de la 254 USD la 328 USD. Erdogan a susținut că problema Turciei nu este inflația. „Nu avem o problemă cu inflația. Avem o problemă cu costul vieții”, a spus el luna trecută.

Economiștii au spus că datele oficiale ale Turciei au deghizat o tendință mai tulburătoare de creștere a prețurilor, care nu a dat semne de scădere.

Un raport lunar publicat de grupul de economiști independenți ENAG din Turcia a arătat că prețurile de consum au crescut cu 175% în iunie, comparativ cu un an mai devreme. ENAG a declarat că prețurile au crescut cu 71,4% de la începutul anului 2022.

Camera de Comerț din Istanbul a declarat că inflația în cel mai mare oraș al Turciei a atins o rată anuală de 94%.

„Nimeni nu mai crede în datele oficiale turcești. Nu există așteptări ca un răspuns politic credibil”, a spus Timothy Ash, economist la BlueBay Asset Management.

Inflatia a ajuns la cote alarmante in Turcia
Inflatia a ajuns la cote alarmante in Turcia

Disputa tot mai mare privind veridicitatea datelor oficiale ale Turciei este de așteptat să fie o problemă politică dificilă pentru guvernul lui Erdogan înaintea alegerilor generale de anul viitor, care sunt considerate în general drept cele mai dure dintre guvernarea lui de două decenii.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul principalului partid de opoziție, a acuzat agenția de statistică de stat de „minciună”, îndemnând-o într-un tweet să „oprească comiterea de crime în beneficiul președintelui Erdoğan”.

Un sondaj publicat vineri de agenția de sondaje Metropol a arătat că 69% dintre respondenți credeau cifra neoficială ENAG și doar 24% pe cea raportată de guvern.

Turcia a fost puternic lovită de consecințele crizei datoriilor europene din 2012 și de amenințarea cu rate mai mari ale dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA în 2013. Moneda sa a căzut de atunci. În 2013, lira valora 36 de lei, comparativ cu 4,9 de lei luni.

Pentru a opri declinul, în 2018, Erdoğan s-a angajat în ceea ce el a numit „un nou model economic”, ceea ce a însemnat renunțarea la creșterea inflației și reducerea ratelor dobânzilor pentru a stimula creșterea economică.

Acest lucru a fost făcut împotriva sfaturilor șefului băncii sale centrale și a făcut ca lira să scadă la un nivel record, împingând costurile într-o țară care este dependentă de materialele importate, în special de energie.

Inflația, care era oficial la 15% la începutul anului 2021, a atins acum cel mai înalt nivel de la colapsa monedei din timpul crizei datoriilor din 1998, care l-a ajutat pe Erdoğan la putere. Trei șefi de bănci centrale au fost concediați de președinte din 2018. Lira turcească a scăzut cu 20% doar în acest an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...