Ce va face Gazprom dacă Occidentul va plafona prețul la petrol și gaze. Reacția Kremlinului după summitul G7

Beatrice Dumitru 28.06.2022, 15:04
Ce va face Gazprom dacă Occidentul va plafona prețul la petrol și gaze. Reacția Kremlinului după summitul G7

După două zile de discuții, liderii G7 au convenit să analizeze posibilitatea plafonprii prețurilor pentru petrolul și gazul de la Moscova pentru a încerca să limiteze capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina, declanșat pe 24 februarie. Rusia a spus ce măsură va lua Gazprom, dacă Occidentul va pune un plafon pe prețul gazelor.

Ce măsură va lua Gazprom

Oficialii occidentali spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la niveluri ușor peste costurile de producție, pentru a se asigura că veniturile Rusiei sunt reduse în timp ce aceasta își menține nivelul de producție.

Kremlinul a reacționat și a declarat că gigantul rus al gazelor, Gazprom, ar putea încerca să schimbe termenii contractelor de livrare, dacă țările occidentale vor introduce plafonarea prețului pentru gazul și petrolul din Rusia, notează Reuters.

Ce va face Gazprom dacă Occidentul va plafona prețul la petrol și gaze. Reacția Kremlinului după summitul G7
Dmitri Peskov, reacție după ce Occidentul vrea să plafoneze prețurile la gazul și petrolul rusesc.

Depinde de direcție, depinde de decizia luată de Gazprom. Probabil că ar putea ridica problema schimbării condițiilor contractelor existente, a prețului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

La ce preț are Rusia nevoie să vândă barilul de petrol

Dmitri Peskov nu a precizat dacă modificările ar putea însemna alinierea contractelor la plafoanele propuse sau revizuirea completă a termenilor contractuali. De asemenea, acesta a fost întrebat cum ar putea afecta bugetul de stat al Rusiei propunerile G7 de a limita prețul gazului și petrolului.

Nu știm încă despre ce este vorba. Conform Constituției noastre, Rusia este un stat social, care asigură toate aspectele sociale. obligațiile sunt prioritatea noastră principală”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Deși a câștigat mai mulți bani decât înainte de invadarea Ucrainei, deoarece prețurile energiei au crescut pe fondul restricțiilor legate de sancțiuni, Rusia plănuiește un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut în acest an, în condiții de sprijin pentru populație și firme pentru a compensa sancțiunile.

Chiar și cu acel deficit bugetar proiectat, Rusia are nevoie de un preț al petrolului la 100 de dolari pe baril în acest an pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Nataliei Orlova, economist șef la Alfa Bank.

Un mecanism oarecum similar de plafonare a prețurilor a fost stabilit de Națiunile Unite, în 1995, ca parte a programului „Petrol pentru alimente”, pentru a permite Irakului să vândă petrol în schimbul alimentelor și medicamentelor. Programul, introdus de administrația președintelui american Bill Clinton, a avut ca scop să răspundă nevoilor umanitare ale irakienilor obișnuiți, împiedicând în același timp guvernul lui Saddam Hussein să-și sporească capacitățile militare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...